ΑΠΟΨΕΙΣ

Ατυχη η κυβέρνηση…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήλθε στην εξουσία για να σύρει τη χώρα σε μία στοιχειώδη κανονικότητα –έστω και σε περιορισμένες ελληνικές διαστάσεις– μετά τη «συρανελική» λαίλαπα. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν άντεξε περισσότερο τη συμπεριφορά, την άγνοια και την ανικανότητα των «κακών παιδιών» που κυβέρνησαν τη χώρα επί 4,5 χρόνια, εν ονόματι δήθεν της Αριστεράς, χωρίς να προσθέσουμε τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσαν ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η νίκη της σημερινής κυβέρνησης στις τελευταίες εκλογές ήταν το νομοτελειακό αποτέλεσμα της ολέθριας από πάρα πολλές πλευρές (ορατές και αόρατες) θητείας των Συρανέλ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τη δική της θητεία με ασυνήθιστα καλές προοπτικές. Τα άθλια πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις εμφανώς εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες των περισσοτέρων στελεχών του ελαχιστοποιούν λογικά τις πιθανότητες γρήγορης ανάκαμψής του. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, άλλωστε, δεν είναι πειστική η αντιπολίτευση που ασκεί, όπως αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Σε αυτό όμως έχουν συμβάλει σημαντικά ώς τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι επιλογές των προσώπων που έκανε για να στελεχώσει την κυβέρνησή του, καθώς και οι προσπάθειες και οι επιδόσεις της σε πολλούς τομείς.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξασφάλισε από την αρχή μία μεγάλη πίστωση χρόνου που την έδωσαν απλόχερα κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ανθρώπινο υλικό της σύστασής της, προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της. Πολιτική που δημιουργούσε αντικειμενικά θετικές προσδοκίες. Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση έπεσε πάνω –και θα συνεχίσει να δοκιμάζεται στο ορατό μέλλον– σε τεράστια αναπάντεχα προβλήματα που έχουν όνομα. Είναι ο κορωνοϊός, τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, είναι οι αναπόφευκτες βαριές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία και είναι όλα όσα προκύπτουν απευθείας ή έμμεσα από αυτά. Η ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, η υπογεννητικότητα, οι παθογένειες της Παιδείας, η εκτεταμένη διαφθορά και ανομία, συν η βία των απανταχού «μπαχαλάκηδων», είναι διαχρονικά ζητήματα που απαιτούν επίσης λύσεις και προστίθενται στα προηγούμενα.

Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την μπουρδολογία που εκστομίζεται από την ηγεσία και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα όριά τους εξαντλούνται στην μπουρδολογία και κανονικά δεν θα αποτελούσαν απειλή. Το θέμα είναι ότι επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν πάνω στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτή την άτυχη συγκυρία η κυβέρνηση και η χώρα. Προβλήματα δηλαδή παγκόσμιας εμβέλειας που η λύση τους δεν εξαρτάται, ή εξαρτάται ελάχιστα, από τις ικανότητες της κυβέρνησης. Ποιος πραγματικά στην Ελλάδα διαθέτει τις λύσεις για την πανδημία, την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό/ μεταναστευτικό στη συγκυρία που ζούμε; Απολύτως κανείς. Για διαχείριση μιλάμε και πολύ είναι, με βασικό στόχο να διατηρηθούν η κοινωνική συνοχή και η ακεραιότητα της χώρας. Με αυτή την έννοια, όντως άτυχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη…