ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπουργικά μονοβούλια

Ανήκει κι αυτό στις σταθερές του πολιτικού βίου εν Ελλάδι: μια στο τόσο πληροφορούμαστε από μελοδραματικές τηλεοπτικές φωνές και πηχυαίους τίτλους ότι «ο πρωθυπουργός κατσάδιασε τους υφισταμένους του στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου». Εκτός από το παιδονομικού χαρακτήρα «κατσάδιασμα», οι τιτλοδότες έχουν και δύο άλλα κλισέ στη διάθεσή τους. Αν εκκλησιάζονται συχνά, ή τέλος πάντων είναι της παράδοσης, θα προτιμήσουν τον τίτλο «τους τα ’ψαλε». Αν είναι σπόρτσμεν, θα γράψουν για «τα γκάζια του πρωθυπουργού».

Προχθές λοιπόν είχαμε «τα γκάζια / το κατσάδιασμα / το ψάλσιμο» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς το πληροφορήθηκε το κοινό; Ως συνήθως. Οχι δηλαδή από τους «δαιμόνιους ρεπόρτερ» των θρύλων. Αλλά από καλά ζυγισμένες διαρροές, που στόχο έχουν να υπηρετήσουν το κυριότερο καθήκον κάθε κυβέρνησης, ιδίως δε μιας επιτελαρχούμενης κυβέρνησης, όπως η τωρινή: την προστασία του ηγέτη της, βρέξει χιονίσει. Αυτός δεν λαθεύει. Και δεν φταίει.

Πρωταρχική και διαρκής η μέριμνα αυτή, μας θυμίζει ένα ερώτημα που έχει παλιώσει προ πολλού: Πρόκειται όντως για υπουργικό συμβούλιο ή απλώς για πρωθυπουργικό μονοβούλιο; Τα παλαιωμένα ερωτήματα, δυστυχώς, δεν έχουν την καλή μοίρα των παλαιωμένων κρασιών: δεν αυξάνουν την ποιότητα, και κυρίως την αξία τους, αλλά ξεθυμαίνουν και παύουν να μας απασχολούν ιδιαίτερα. Εχουμε άλλωστε συνηθίσει σε «χαρισματικούς» όλων των εκδοχών και των χρωματισμών, που χρησιμοποιούν υποτιμητικά τους υφισταμένους τους, περίπου σαν μηχανές ηχογράφησης εντολών. Χωρίς δυνατότητα ανάδρασης. 

Ούτε δύο γεμάτους μήνες μετά τον επιδερμικό «διορθωτικό» ανασχηματισμό, που φαίνεται πως έγινε μόνο και μόνο για να διατηρηθούν στον θώκο τους κραυγαλέα αποτυχημένοι κυβερνητικοί, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε μοιραία στην ανάγκη να πει στους υπουργούς του να μη μαλώνουν μεταξύ τους, να μη νοιάζονται πρωτίστως (ή αποκλειστικά) για την εκλογική τους περιφέρεια, αλλά να πονούν για την παράταξη (για την πατρίδα θα είπε, πρόκειται φυσικά περί συνωνύμων), κι όσα άλλα συνηθίζουν να λένε οι δάσκαλοι στα πρωτάκια, μετά τον αγιασμό.

Με τον κυβερνητικό αγιασμό όμως, ενάμιση χρόνο πριν, μάθαμε ότι χάρη στο «επιτελικό κράτος» δεν θα υπάρχουν αρρυθμίες, φατριασμοί, χαλαρότητα, αυτοπροβολή κ.λπ. Κυρίως μάθαμε ότι όλα, από την ΕΡΤ έως την ΚΥΠ, θα περνούν από τα χέρια του πρωθυπουργού. Κατσαδιάζοντας τώρα τους υπουργούς του, ο κ. Μητσοτάκης κατσαδιάζει τα χέρια του. Ας τα υποθέσουμε ευήκοα.