ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Ωρα 1.30, ξημερώματα της Τρίτης 5 Ιουνίου αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος, ο φλογερός Ελληνας πατριώτης και Αρχων Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου υπήρξε ισόβιος μέγας ευεργέτης με την ανοικοδόμηση εκ της τέφρας του του Πατριαρχικού Οίκου και της Βιβλιοθήκης, την ανακαίνιση του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, καθώς και την καθοριστική συμβολή του στα έργα συντήρησης της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Στην αναγγελία της μεγάλης αυτής προσφοράς τον Νοέμβριο του 1987 προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο που έγινε παρουσία του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου και του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στη «Μεγάλη Βρεταννία», ο επισκεπτόμενος επίσημα την Εκκλησία της Ελλάδος Δημήτριος πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε κατασυγκινημένος τον Αρκάδα δωρητή με αυτούς τους λόγους: «Θέλω να προσθέσω αυτά τα λίγα λόγια. Οτι άγγελοι Κυρίου κατέβηκαν εξ ουρανού και είπαν στον κύριο Αγγελόπουλο: Δεν φθάνει να φέρεις μόνο το όνομά μας, αλλά πρέπει να φέρεις και την χάρι μας». Ετσι εξήγησε δίνοντας ουρανόσταλτο μήνυμα στη γενναιόδωρη αυτή χειρονομία προς την Κιβωτό του Γένους. Τον Δημήτριο συνόδευσε ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος στην επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο του ’90, με τον αγαπητό του φίλο, τον Αρχιεπίσκοπο τότε Αμερικής κ. Ιάκωβο στο πλευρό του, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Και επί Προεδρίας Κλίντον το 1997 στην επίσκεψη του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συγχαρεί τον Π. Α. για τους αγώνες του και την προσφορά του.

Ο Οικ. Πατριάρχης θα προεξάρχει της εξοδίου ακολουθίας

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στις 4 απογευματινή ώρα, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η είδηση είναι ότι θα παραστεί και θα προεξάρχει της εξοδίου ακολουθίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με τον οποίο ο εκλιπών συνδεόταν με ειλικρινή φιλία και αγάπη, αισθήματα που αντανακλούσαν στην αφοσίωσή τους στο κοινό ιδεώδες, την Ορθοδοξία και το Γένος. Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώρα 14.52, χθες μιλάει για το πένθος του Πατριαρχείου.

«Η Α. Θ. Παναγιότης, Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος πληροφορηθείς την εν ειρήνη κοίμησιν και εν Χριστώ τελείωσιν του αοιδίμου πιστού τέκνου Αρχοντος Μεγάλου Λογοθέτου και Μεγάλου Ευεργέτου της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και ολοκλήρου του Γένους Παναγιώτου Αγγελοπούλου, εξέφρασε την βαθείαν λύπην Αυτού διά τον πρόσκαιρον αποχωρισμόν από τοιούτου μεγάλου φίλου ανδρός, προσενεγκόντος τεραστίας υπηρεσίας εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και το Γένος άπαν».

Κορύφωση της συμμετοχής στο πένθος είναι η παρουσία εδώ του κ. Βαρθολομαίου, ενώ για τη Δημητσάνα της Αρκαδίας ως έκφραση μνήμης επελέγη η θεσμοθέτηση από το Οικ. Πατριαρχείο υποτροφίας εις μνήμην Παν. Αγγελοπούλου. Θα τοποθετηθεί δε σε περίοπτη θέση στον Πατριαρχικό Οίκο η προτομή αυτού. Λόγω της διαφοράς της ώρας δεν έχει φθάσει μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο πρώην Αμερικής, την ώρα που γράφονται, με μεγάλη θλίψη, οι αποχαιρετιστήριες αυτές γραμμές, οφειλόμενες στον αγνό και φιλόπατρι Αρχοντα, όχι μόνο του Πατριαρχείου, αλλά και στην ψυχή…

Η μεγάλη απώλεια

Ο Θεός, που στη Δόξα Του ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος έκαιγε ακοίμητο καντήλι τη διαρκή του έγνοια και στήριξη της Ορθοδοξίας στην ανά τον κόσμο Ομογένεια, τον πήρε κοντά του και δεν άφησε το φθαρτό του σώμα να ταλαιπωρηθεί στα 93 του χρόνια, που τα έφθασε εργαζόμενος ώς την τελευταία στιγμή και πάντα με καλή υγεία.

Με το πέρας της εορτής του Αγίου Πνεύματος, η ψυχή του ξεχωριστού αυτού Αρκάδα ξεκίνησε για το αιώνιο ταξίδι της, αφήνοντας πίσω έργο μεγαλειώδες και λαμπρό, καθώς και το αείφωτο παράδειγμα του ευσεβούς Ορθόδοξου Χριστιανού και Ελληνα που πρόσφερε πολλά και δεν ζήτησε τίποτε σε αντάλλαγμα.

Οπλο και εφόδιο του «κυρίου Παναγιώτη», όπως τον φωνάζαμε όλοι, όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, ήταν η εργατικότητά του και η αγάπη του για την πατρίδα και τη θρησκεία. Οι αγώνες του για το Γένος τον έκαναν να ταξιδεύει συχνά στο Φανάρι και στον Νέο Κόσμο, απ’ όπου έρχονται τώρα τα πρώτα μηνύματα θλίψης και συμμετοχής στο βαρύ πένθος της οικογένειας Αγγελοπούλου.

Ειδικά για τη σύζυγό του και σύντροφο μιας ζωής πλούσιας σε στόχους και περιεχόμενο η απώλεια ενός τέτοιου αγαπημένου προσώπου είναι δυσβάστακτη. Αλλά θα κάνει κουράγιο, όπως θα το ‘θελε ο Παναγιώτης που δεν παρέλειψε σε καμιά δημόσια ομιλία του να μην αναφερθεί στη γυναίκα του. «Μαζί με την Ελένη και με τα άλλα μου παιδιά προσφέρουμε το κατά δύναμιν». Συλλυπητήρια από καρδιάς σε όλους που γνωρίζουμε πόσο πολύ τους αγαπούσε ο στοργικός πατέρας.

Συλλυπητήρια

Με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Κώστας Καραμανλής εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια. Τα κείμενα έχουν ως εξής:

-Δήλωση K. Σημίτη: «Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος δεν ήταν μόνο μια επιφανής προσωπικότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Υπήρξε ένας ευπατρίδης με ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά και έργο.

Οπως επίσης ανεκτίμητη υπήρξε η προσφορά του και η ανιδιοτελής στήριξη που παρείχε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

-Δήλωση K. Καραμανλή: «Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ήταν ένας διακεκριμένος Ελληνας, με πολυσχιδή επιχειρηματική και κοινωνική δράση.

Συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ευεργετών του έθνους, προσέφερε πολλά στην υπόθεση της διαφύλαξης της ορθόδοξης κληρονομιάς μας, στηρίζοντας οικονομικά και ηθικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το φιλανθρωπικό έργο του και οι δωρεές του προς το ελληνικό κράτος, επιβεβαιώνουν το ότι ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος».

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1909 στη Βλαχόρραφτη της Γορτυνίας και ήλθε με την οικογένειά του στην Αθήνα το 1922. Μαζί με τον πατέρα του Θεόδωρο και τους αδελφούς του Δημήτρη και Γιάννη, το 1932 ίδρυσαν τα «Ελληνικά Συρματουργεία» και το 1948 τη «Χαλυβουργική», η οποία το 1953 μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα και εξελίχθηκε στην πρώτη βαριά βιομηχανία της χώρας. Παράλληλα η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως το εφοπλιστικό.

Ο πρόωρος θάνατος του αδελφού του Γιάννη και η δολοφονία από τρομοκρατική επίθεση του Δημήτρη, ενώ πήγαινε από το σπίτι του στην εργασία του, άφησαν το φορτίο των ευθυνών στον Παναγιώτη, ενώ ο πρωτότοκος αδελφός, ο εκλιπών Αγγελος Θ. Αγγελόπουλος, ακαδημαϊκός, καθηγητής, οικονομολόγος και συγγραφεύς ήταν ο διανοούμενος ανάμεσα στα 4 αδέλφια που έμαθαν τα πρώτα γράμματα στη Δημητσάνα.

Εχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, όπως με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2001, το Χρυσό Μετάλλιο και τον τίτλο του Μεγάλου Δωρητή της Ακαδημίας Αθηνών, τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Πολικού Αστέρα από τον βασιλιά της Σουηδίας, με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Από τον γάμο του με την Ελένη, το γένος Μάρκου, απέκτησε δύο γιους, τον Θεόδωρο και τον Κωνσταντίνο και τέσσερις εγγονούς.

Και πρόσθεσε: «Και στην Ελλάδα, οι συντηρητικοί κι οι σοσιαλιστές επιδίδονται σε… συγχρονισμένη κολύμβηση».