ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Ηταν η μεγάλη ημέρα της «Γαίας», η νίκη της περιβαλλοντικής συνείδησης και ένας άγγελος καλών ειδήσεων για την περιφρούρηση του οικοσυστήματος σε παρόν και μέλλον. Και δεν είναι παιχνίδι των λέξεων αυτή η ένταξη των ονομάτων των δημιουργών -της κυρίας Νίκης Γουλανδρή και του Αγγελου Γουλανδρή- στη μεγάλη προσπάθεια που απαιτήθηκε για να γίνει το όραμα πράξη, για να εγκαινιασθεί, πανέτοιμο να λειτουργήσει, το νέο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης. «Τα τριάντα έξι χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή συμπίπτουν -όπως τόνισε από το βήμα του ομιλητού η κ. Νίκη Γουλανδρή στο κατάμεστο από προσωπικότητες Αμφιθέατρον Αγγέλου Γουλανδρή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο- με την επιδείνωση της περιβαλλοντικής κρίσης, την κινητοποίηση των ολίγων, την ευαισθητοποίηση περισσοτέρων και τον εφησυχασμό και την αδιαφορία των πολλών». Κι αυτό ήταν που έκανε επιτακτική την ανάγκη ενός νέου Κέντρου για εξειδικευμένη περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση. Ενα Κέντρο που θα στηρίξει τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών και την ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος και που φέρει το όνομα «Γαία» με τη διάσημη έννοια της Γαίας-πλανήτης και της Γαίας-έδαφος, όπως αναφέρεται στα ομηρικά έπη.

«Στο Κέντρο Γαία -εξήγησε η κ. Νίκη Γουλανδρή`- ο επισκέπτης, μικρός ή μεγάλος, καλείται να αντιληφθεί τα μέτρα και τα χρονικά όρια της ζωής, να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του και να δράσει ως πολίτης στις κρίσιμες ώρες».

Ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλος έκοψε την «κορδέλα» των εγκαινίων που δεν ήταν παρά κλαδιά ελιάς, νήμα Φύσης πολύτιμο και κότινος νίκης για την πραγματοποίηση του μεγάλου πολυδιάστατου αυτού έργου, του Κέντρου Γαία. Ηδη είχαν μιλήσει από του βήματος με το γνωστό τους τρόπο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστας Λαλιώτης και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος όπως αναγνώρισε η κ. Γουλανδρή «παρέλαβε κι αγκάλιασε και περιέβαλλε με κάθε φροντίδα το έργο που είχε ξεκινήσει επί των προκατόχων του, της Ν.Δ., κ. Αριστείδη Τσιπλάκου και κ. Ελσας Παπαδημητρίου.

Μνήμη Αγγέλου Γουλανδρή

Τηρήθηκε, ύστερα από πρόταση Λαλιώτη, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αγγέλου Γουλανδρή, που ήταν παρών όχι μόνο από τις φωτογραφίες του με άλλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες που κοσμούν τους χώρους αλλά, κυρίως, από την αύρα της ευγενικής όσο και ανυποχώρητης προσπάθειας για την υλοποίηση του οράματος που, σήμερα, είναι το Κέντρο Γαία. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φώτισε τη διάσταση του πολιτισμού που ενυπάρχει πάντα στις δραστηριότητες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. «Το υπουργείο Πολιτισμού είναι τακτικός και συνήθως συνεπής, ετήσιος χορηγός και υποστηρικτής των λειτουργιών του Μουσείου. Σήμερα, χαίρεται μετά χαιρόντων και συγχαίρει τους εμπνευστές και δημιουργούς αυτής της μεγάλης ιστορίας που λέγεται Κέντρο Γαία.

Και βρίσκεται εδώ, σήμερα, μαζί με όλους τους δημόσιους και κοινοτικούς φορείς προκειμένου να τιμήσει τη μεγάλη Κυρία της πραγματικής και μαχόμενης οικολογικής ευαισθησίας, την κ. Νίκη Γουλανδρή, χάρη στην έμπνευση και την πίεση της οποίας, που λειτουργεί και ως θεματοφύλακας της μνήμης του Αγγέλου Γουλανδρή, κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγάλο έργο. Το οποίον, φυσικά, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολιτική διορατικότητα και τόλμη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και όλων των άλλων συναδέλφων μου που συνέταξαν κατά καιρούς το σχέδιο αυτό και χωρίς την ευαισθησία και την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν κάνει δωρεές προς μία χώρα-μέλος της, αλλά ενεργεί συνεταιρικά προκειμένου να αξιοποιηθούν κοινοτικοί, δηλαδή κοινοί πόροι, προκειμένου να διαμορφωθεί η Ενιαία Αγορά στην πράξη και να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση των κρατών-μελών και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η παρουσία του κ. Φερστρίνγκε και πολλών άλλων πρέσβεων».

Ο κ. Verstrynge είναι ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε., ο οποίος σύστησε θερμά και επέτυχε τη χρηματοδότηση του έργου, διότι «το Κέντρο Γαία συνιστά μια μοναδική για την Ελλάδα και την Ευρώπη υποδομή για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής περιβάλλοντος».

Το έργο χρειάσθηκε 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και ιδιωτικές χορηγίες.

Και μετά τις ομιλίες εκλήθησαν από την κ. Γουλανδρή να προσέλθουν για τα εγκαίνια που τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -ο οποίος άκουγε προσεκτικά και παρατηρούσε ολόγυρά του αυτόν τον συγκερασμό ελληνικής πρωτοβουλίας και ευρωπαϊκής υποδομής που δημιούργησε το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα του Κέντρου Γαία- μόνον οι υπουργοί, ο κ. Φερστρίνγκε και οι συντελεστές του έργου, όχι οι Μητροπολίτες Αττικής κ. Παντελεήμων και Περγάμου Ιωάννης, ως εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχου με τη γνωστή οικολογική ευαισθησία. «Είχαμε τελέσει τον Αγιασμό μεταξύ μας σε στενό κύκλο», εξήγησε ο κ. Παντελεήμων.

Αλλες παρουσίες

Ετσι, στο Αμφιθέατρο παρέμειναν ακαδημαϊκοί -Κώστας και Ολγα Δεσποτοπούλου, Νίκος Ματσανιώτης, ο κ. Τούντας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, η κ. Ντόλυ Γουλανδρή, ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Βάρσος, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς, ο πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Γιάννης Λύρας, ο καθ. κ. Μάριος Ραφαήλ, οι πρέσβεις Ιρλανδίας και Καναδά και ο πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα, ο αντιπρόεδρος του «Ω» κ. Παύλος Ιωαννίδης με τη σύζυγό του, ο κ. Γεράσιμος Βασιλόπουλος, η κ. Σόφη Κουταλίδου με την κόρη της Μαρίνα, η κ. Αναστασία Πίντου, η κ. Μαρίνα Λαλιώτη, η κ. Αντα Γ. Παπανδρέου και ο κ. Ηλίας Λαλαούνης με την κόρη του Κατερίνη.

Την κοπή του κλάδου ελαίας -που έγινε με δυσκολία, όπως και το έργο άλλωστε- από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο παρακολούθησαν ο κ. Κώστας Λαλιώτης, η κ. Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, η κ. Ελισάβετ Παπαζώη, ο κ. Σηφουνάκης, η κ. Μιλένα Αποστολάκη. Από τη Ν.Δ. η απουσία ήταν εντυπωσιακή, ενώ ήρθαν ο κ. Θεόδωρος Κασσίμης και η τ. υφυπουργός κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, που έσωσε τη «Χλόη» με σύντονες ενέργειες, κηρύσσοντας τον θερινό κινηματογράφο «διατηρητέο». Εκεί ο αρχιτέκτων κ. Σπύρος Κοκοτός με τη σύζυγό του Ελιάνα, του ολάνθιστου «Ελλούντα Μάρε». Ακολούθησε δεξίωση και ξενάγηση στις ορθάνοιχτες υποβλητικά φωτισμένες αίθουσες της «Γαίας», την οποία είχε χαιρετίσει με απαγγελία αρχαίου χορικού η Λυδία Κονιόρδου. Συγχαρητήρια δεχόταν, δικαιολογημένα, ο αρχιτέκτων κ. Μιχάλης Φωτιάδης που έστησε ένα μεγάλο όραμα στο πρέπον βάθρο του, και σε περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα!

Η Αίθουσα των Εκδόσεων τράβηξε σαν μαγνήτης τους φιλομαθείς και συλλέκτες – εκεί ο κ. Ιων Βορρές, ο κ. Στράτης Στρατήγης. Από τον καλλιτεχνικό κόσμο ο Διονύσης και η Ασπα Σαββοπούλου, η κ. Μιμή Ντενίση. Στον κήπο του Μουσείου, κάτω από την πανύψηλη αροκάρια, κόσμος πολύς χαιρόταν την κηφισιώτικη νύχτα και σχολίαζε τα εγκωμιαστικά μηνύματα που είχαν στείλει προσωπικότητες της πολιτικής και του περιβαλλοντικού χώρου για τα εγκαίνια της «Γαίας», στα οποία αναφέρθηκε, σεμνά, η κ. Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος των «Φίλων του Μουσείου Φυσ. Ιστορίας Γουλανδρή» που, μαζί με την κ. Ντελαμότ, αδελφή της Νίκης, εμψυχώνουν και στηρίζουν την πρόεδρο στον τιτάνιο αγώνα της, συχνά μοναχικό κι ας μην μένουμε με τις εντυπώσεις των λόγων!

Στη θέση του και ο γνώριμος φύλακας, στην πύλη της εισόδου, που μας καληνύχτισε.

Παρών στην απουσία του, όπως ειπώθηκε, ο Αγγελος Γουλανδρής. Το ευγενικό του βλέμμα, το χαμόγελο της καλωσύνης, όσο κι αν λάμπει μέσα στο έργο του, μας έλειψε.

Αλήθεια, γιατί ολόκληρη Κηφισιά δεν έχει ακόμα αποκτήσει την κεντρική οδό Αγγέλου Γουλανδρή;

Γιατί, μόλις διαβάζουν την υπογραφή «Δημήτρης Αβραμόπουλος», πώς να το κάνουμε… «ξενερώνουν»…