ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Το γλυκό χαμόγελο της Βασίλισσας Πάολας του Βελγίου ήταν εκείνο που έλαμψε και φώτισε χθες την εθιμοτυπική επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ήταν χαμογελαστός και εγκάρδιος με το ζεύγος των Βασιλέων του Βελγίου. Ο άλλοτε ζωηρός ξανθός πολύφερνος πρίγκιπας της Ευρώπης έχει δώσει τη θέση του σ’ έναν σοβαρό, ώριμο άνδρα, όπως θέλει τον Βασιλέα Αλβέρτο ΙΙ το επίσης σοβαρό Βέλγιο και το πρωτόκολλο.

Στην επίσημη υποδοχή επί της Ηρώδου Αττικού όλοι οι οιωνοί άριστοι – ήλιος ο Αττικός και σύννεφα λευκά επάνω, πολλή δροσιά από τον Εθνικό Κήπο και κάτω το κόκκινο χαλί. Η Προεδρική Φρουρά πλαισίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον βασιλέα του Βελγίου στην καθιερωμένη επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η υπουργός αν. Εξωτερικών κ. Ελισάβετ Παπαζώη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. K. Καϊσερλής και Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννης Ζαφειρόπουλος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με τη βασίλισσα Πάολα στο πλευρό του -πάντα λεπτή, ξανθή, όπως τη θυμόμαστε- ο Αλβέρτος ο ΙΙ χαλάρωσε την κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Στεφανόπουλου στα ενδότερα του Προεδρικού Γραφείου, όπου μπήκαν οι φωτογράφοι και οι κάμερες, για την ανταλλαγή των δώρων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στη βασίλισσα τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Στον Βασιλέα Albert ΙΙ είχε δοθεί ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος το 1981, κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Βέλγιο. Ο Πρόεδρος δώρισε στον Βασιλέα δυο επίχρυσα αντίγραφα μυκηναϊκών κυπέλλων Βαφειού και στη βασίλισσα δύο ασημένια αντίγραφα κυκλαδικών βάζων. Οι βασιλείς του Βελγίου απένειμαν στον κ. Κων. Στεφανόπουλο το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λεοπόλδου. Του πρόσφεραν επίσης ένα σερβίτσιο ποτηριών με το οικόσημο.

Για το επίσημο Δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (με ένδυμα επίσημο, σμόκιν οι κύριοι, μακριά σύνολα οι κυρίες) λεπτομέρειες στον Τήλεφο της Πέμπτης… Ακολουθεί ένα «φιλμάκι» από τη χθεσινή επίσημη υποδοχή, με το φακό του Γρηγόρη Ρεντζή, της επίσημης ομάδας φωτογράφων της Προεδρίας.

Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Κύπριος ευεργέτης Δημήτρης Ζ. Πιερίδης

Μεγάλη ημέρα, σε ώρα απογευματινή, η χθεσινή για τον Κύπριο συλλέκτη, ευεργέτη κ. Δημήτρη Ζ. Πιερίδη, όταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση, αναγορεύοντάς τον σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Στη μεγάλη προσφορά του Δημήτρη Πιερίδη στον Πολιτισμό αναφέρθηκε στη θερμή προσφώνησή του ο πρύτανης καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, χαρακτηρίζοντάς τον ως επιφανή Ελληνα και έναν από τους σύγχρονους εθνικούς ευεργέτες. Στη συνέχεια, παρουσίασε το πολυδιάστατο έργο του κ. Πιερίδη ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γεώργιος Κορρές, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλους τους τομείς της πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας του τιμώμενου. Ακολούθησε ανάγνωση των σχετικών ψηφισμάτων και η τελετή περιένδυσης του τιμώμενου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη.

Αποκορύφωμα της λαμπρής τελετής η ομιλία του Δημήτρη Πιερίδη που είχε θέμα, αυτό που υπηρέτησε σε όλη του την ζωή «Διάσωση θησαυρών του Κυπριακού Πολιτισμού». Ο κ. Πιερίδης εικονογράφησε τον γλαφυρό λόγο του με την προβολή διαφανειών από τα εξαίρετα έργα τέχνης που διασώθηκαν.

Μακρύς

ο κατάλογος.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο δήμαρχος Λάρνακας κ. Γεώργιος Λυκούργος, ο αντιδήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της οικογενείας του τιμωμένου, ο κ. Στέλιος Χατζηστυλλής, διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η μορφωτική ακόλουθος κ. Νάσα Παταπίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και χορηγός του Σπιτιού της Κύπρου κ. Δάκης Ιωάννου, ο πρέσβυς ε.τ. κ. Αχιλλέας Εξαρχος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη στην Αθήνα, οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Τέτσης και Γρηγόρης Σκαλκέας, η Επιτροπή Κύπρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι καλλιτέχνες Αλέκος Φασιανός, Γ. Παρμακέλης, Γ. Νικολαΐδης, Π. Τανιμανίδης, Γ. Αδαμάκος, Κυριάκος Μορταράκος, Αρια Κομνιανού, Τόνια Νικολαΐδη. Επίσης, ο ιστορικός και κριτικός τέχνης κ. Χάρης Καμπουρίδης, ο συλλέκτης κ. Βλάσης Φρισύρας, ο πρέσβης κ. Κυριάκος Ροδουσάκης, οι πρώην πρέσβεις της Κύπρου κ. Δήμος Χατζημιλτής και Χαρ. Χριστοφόρου, φίλοι πολλοί, όπως η κ. Αριστέα Μαμιδάκη, η κόρη της Μαριλένα Μαμιδάκη και ο κ. Νάσος Κοκκινέας, οι λογοτέχνες Θανάσης Νιάρχος, Γιάννης Βαρβέρης, Αντώνης Φωστιέρης, ο διευθυντής του Ιδρύματος Πιερίδη στην Κύπρο κ. Γιάννης Τουμαζής, ο διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη τεχνοκριτικός κ. Τάκης Μαυρωτός, η κα Σοφία Αντωνιάδου, επιμελήτρια του Μουσείου Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης στην «Αθηναΐδα», καθώς και προσωπικότητες από τις επιστήμες και τον επιχειρηματικό τομέα.

Ο κόσμος δεν δείχνει εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική, όπως την χειρίζεται ο πρωθυπουργός.