ΑΠΟΨΕΙΣ

Γκρίνσπαν: Με μέτρο τα τραπεζικά δάνεια

«Πολλές από τις παραδοσιακές ποιοτικές και ποσοτικές ενδείξεις δημιουργούν την εντύπωση ότι η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών υποβαθμίζεται και ως εκ τούτου, οι επικεφαλής τμημάτων σε κάθε τράπεζα θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, τόσο άμεσα όσο και τους επόμενους μήνες…». Τάδε έφη Αλαν Γκρίνσπαν, κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Γερουσίας. Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ναι μεν υποβαθμίζεται η ποιότητα του ενργητικού των αμερικανικών τραπεζών, καθώς η οικονομία της χώρας παρουσιάζει σημεία εξασθένησης, προέτρεψε όμως τους τραπεζίτες να μην είναι ιδιαίτερα αυστηροί όταν πρόκειται για τη χορήγηση δανείων.

Επισήμανε ότι όταν οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα αυστηρές ή «φοβισμένες» όταν πρόκειται για τη χορήγηση δανείων, δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα των μετόχων τους ούτε εκείνα του συνόλου της οικονομίας, καθώς εντείνουν τους κινδύνους της οικονομικής αστάθειας. Υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές τράπεζες, κυρίως δε οι μεγάλες, έχουν αναπτύξει ικανά συστήματα έγκαιρης επισήμανσης των κινδύνων, ο κ. Γκρίνσπαν συμπλήρωσε ότι οι εν λόγω τράπεζες είναι σε θέση τώρα να χορηγούν δάνεια, τα οποία θα αποδειχθούν λιγότερο επίφοβα όταν θα βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Οπως διευκρίνισε, η επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας έχει επηρεάσει κυρίως «τους οφειλέτες στους τομείς των λιανικών πωλήσεων, τις βιομηχανίες της παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών και τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών», συμπληρώνοντας ότι ιδιαίτερες πιέσεις υφίστανται οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, και δη ενέργειας, στην Καλιφόρνια.

Οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι ανέλαβαν το διακανονισμό της υπόθεσης επιβεβαίωσαν ότι το υπουργείο δεν αφίσταται των διεκδικήσεών του, ακόμα κι αν ζητεί συμβιβασμό. Εντούτοις, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπους ότι προσπαθεί να καταστρέψει την υπόθεση με το να μην απαιτεί περισσότερα κονδύλια για να καλύψει τα έξοδα τα σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης. Επί ημερών Κλίντον το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο και κίνησε το θέμα, είχε ζητήσει 1,8 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας αλλά και από άλλους δημόσιους οργανισμούς.