ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

Από έλλειψη ικανότητας… Ευρισκόμενοι σε πολύ άσχημη κατάσταση σήμερα, οι «εκσυγχρονιστές» του κ. K. Σημίτη παραπονούνται άλλοτε μόνον παρασκηνιακώς, άλλοτε και δημοσίως, ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυτή η κυβέρνηση ταλαιπωρείται και δεν παράγει το απαιτούμενο έργο, είναι το ότι βάλλεται εδώ και καιρό «εκ των έσω», ότι υπονομεύεται από εσωκομματικούς αντιπάλους «αντι-σημιτικούς», ότι υπουργοί δεν προσφέρουν στην πολιτική ηγεσία τη στήριξή τους, όταν τα πράγματα «στραβώνουν», όταν οι δυσκολίες είναι πολλές…

Κάπως έτσι έχουν, όντως, τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλλά οι παραπονούμενοι θα έπρεπε κάποτε να αντιληφθούν ότι η ηγεσία των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών» έκανε από το 1996 έως σήμερα ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για να υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα δύο ΠΑΣΟΚ, να υπάρχουν στελέχη δυσφημισμένα και παραμερισμένα, ως ανήκοντα στον «παλαιό κόσμο» του κόμματος, ανίκανα να καταλάβουν τι φέρνουν οι νέοι καιροί, άχρηστα με λίγα λόγια σε κάθε προσπάθεια αληθινού εκσυγχρονισμού της χώρας.

Σίγουροι για την απόκτηση μιας σταθερής, μακράς διαρκείας δύναμης εξουσίας, σίγουροι για τις δυνατότητες του πλειοψηφικού ρεύματός τους, στο ΠΑΣΟΚ, το 1996, ενθαρρυμένοι από τη στήριξη που τους προσφέρθηκε από διάφορες δυνάμεις που πίστεψαν (και πιστεύουν ακόμη) στην ανάγκη ενός αληθινού εκσυγχρονισμού της χώρας, οι νικητές του 1996 ανέπτυξαν συμπεριφορές αλαζονικές εντός (και εκτός) ΠΑΣΟΚ, περιφρόνησαν παλιούς συναδέλφους τους, δημιούργησαν κυκλώματα «πιστών».

Οταν, λοιπόν, η ηγεσία σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, ασκώντας ατυχείς πολιτικές και μη διαθέτοντας άλλες, απαραίτητες για έναν αληθινό εκσυγχρονισμό, μπορεί να παραπονείται επειδή στην πορεία των πραγμάτων κάποια στελέχη είτε αδιαφορούν για τα βάσανά της είτε είναι έτοιμα να τη «δαγκώσουν» είτε σπεύδουν να πάρουν μέρος σε διάφορες «διεργασίες» στο χώρο του ΠΑΣΟΚ;

* * *

Πέντε περίπου χρόνια υπάρχουν μέσα στο κυβερνών κόμμα «ανοικτοί λογαριασμοί». Και για το ότι έμειναν τόσον καιρό ανοικτοί, ευθύνεται πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ευθύνη του ηγέτη είναι πάντοτε η υπόθεση της ενότητας μέσα σε ένα κόμμα. Στο μετα-παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχουν, με αρχηγό τον κ. Σημίτη, γκρίνιες, προσωπικές πικρίες στελεχών, και κάποιες «ομάδες» δυσαρεστημένων για το ότι η νέα ηγεσία συγκρότησε ένα νέο επιτελείο που δεν περιελάμβανε όλες τις δυνάμεις των «παλαιών». Αλλά μια τέτοια κατάσταση, αναμενόμενη, πρέπει ένας ηγέτης να την αντιμετωπίσει με κάποια τέχνη, με κινήσεις ενωτικές και όχι με την παγίωση ΔΥΟ κομματικών στρατοπέδων. Πολύ αργά πριν από λίγο καιρό φώναξε ο κ. K. Σημίτης «όλοι μαζί» απευθυνόμενος στο τραυματισμένο κόμμα του, όταν επιπλέον είχε φθαρεί και στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας ο «εκσυγχρονισμός» του, με αποτέλεσμα ακόμη και «σημιτικοί»να παίρνουν αποστάσεις από την ηγεσία και τον κύκλο των «πιστών»της. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στο κυβερνών κόμμα, αλλά έτσι όπως πολιτεύτηκε, ως αρχηγός, ο κ. Σημίτης δεν θα ήταν δυνατόν να είναι αλλιώς.

Ολυμπιακά…

Από «εθνική υπόθεση» ξεκίνησε το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για να έχει σήμερα ήδη καταλήξει σε υπόθεση επιδείξεων ανεπάρκειας, πολλών και διαφόρων «αρμοδίων», πολιτικών προσώπων και κρατικών μηχανισμών, σε έναν προϋπολογισμό που έχει γίνει «τσίχλα», πότε μακρύς πότε πιο κοντός, σε διαμάχες μεταξύ υπουργών και «Αθήνας 2004» σε έργα μιας «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», που ήδη εντυπωσιάζει με την πρώτη μεγάλη δαπανηρότατη εκδήλωση που ετοιμάζει. Δίνουν και παίρνουν οι υπολογισμοί για εκατοντάδες δισ. σε έργα που κάθε τόσο «επαναπροσδιορίζονται», νέες «ανάγκες» ανακαλύπτονται στην πορεία της προετοιμασίας, βασικά έργα καθυστερούν, η κ. Αγγελοπούλου παραπονείται για πολλά και διάφορα, χωρίς να παραλείπει και να προβάλλει το δικό της «άστρο», αλλά η κυβέρνηση εμφανίζεται ψύχραιμη και διαβεβαιώνει τώρα πάντα ενδιαφερόμενο ότι οριστικώς ο προϋπολογισμός των Ο.Α. θα μείνει στο 1,5 τρισ. εκτός των εξόδων του «Αθήνα 2004».

Σε αυτό το σκηνικό, καλούνται και οι Ελληνες πολίτες να ενισχύσουν την «εθνική υπόθεση»με καλή διάθεση και εθελοντική εργασία. Καλούνται επίσης οι πολίτες να χαρούν ιδιαιτέρως για τη δαπάνη 1 δισ. που απαιτήθηκε για τη διοργάνωση συναυλίας διεθνούς προβολής στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Μπορεί από προγραμματισμούς και οργάνωση να μην πηγαίνουν καλά οι «αρμόδιοι», αλλά όποτε κρίνουν ότι πρέπει να ξοδευθεί πολύ χρήμα, το διαθέτουν απλόχερα και αρχοντικά. Αρκεί να αφορά αυτό που ονομάζουν «προβολή της χώρας μας διεθνώς» και όχι την ικανοποίηση τίποτε μίζερων αιτημάτων κοινωνικής φύσεως.

Δημόσιος χώρος και «αρμόδιοι»

Ποιος είναι ο προορισμός του Αλσους στο Πεδίον του Αρεως; Οπως για όλα τα άλση του είδους του, είναι η απόλαυση του πράσινου, η ανθρώπινη επικοινωνία, η ξεκούραση, το ελεύθερο παιχνίδι, η αναψυχή. Αυτές τις χρήσεις προσπαθεί -χωρίς μεγάλες επιτυχίες έως τώρα- να διασφαλίσει η Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, καθώς το ιστορικό αυτό αθηναϊκό Αλσος φιλοξενεί ήδη από καιρό εμπορικές εκθέσεις διαφόρων ειδών, «ροκανίζεται» από παρκαρίσματα και έχει χάσει ένα κομμάτι του από αυθαίρετα κτίσματα του Πανελληνίου Γ.Σ. (ο Δήμος Αθηναίων με διάφορα προσχήματα δεν προχωρεί στις κατεδαφίσεις, παρ’ ότι γι’ αυτές υπάρχουν ΠΕΝΤΕ αποφάσεις δικής του υπηρεσίας…).

Η Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, εκδηλώνει τώρα ανησυχία και για κάτι άλλο: Την περασμένη Κυριακή, ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε, μέσω του «Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης» αγώνες βόλεϊ, με τη μετατροπή της πλατείας μπροστά από το θέατρο «Αλσος» σε πέντε γήπεδα βόλεϊ, ένα ολόκληρο πρωινό. Η Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα ότι η νέα αυτή χρήση δεν θα είναι το έναυσμα για μια ακόμη πάγια μετατροπή της χρήσης αυτού του χώρου, ότι δεν θα εμπλουτισθεί κι άλλο το «πακέτο των αυθαιρεσιών» στο Αλσος. Και διερωτάται η Επιτροπή, αν και πότε θα ασχοληθεί με την περίπτωση των αυθαιρεσιών στο Αλσος η Διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.

Εκεί δυστυχώς έχουν οδηγηθεί τα πράγματα σε αυτήν την Αθήνα: Οι τσιμεντόπληκτοι και νεφόπληκτοι κάτοικοί της να πρέπει να δίνουν σκληρούς αγώνες για την προστασία των δημοσίων χώρων πρασίνου, με ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ εκείνους που έχουν θεσμικώς την υποχρέωση να προστατεύουν τους δημόσιους χώρους και να εμποδίζουν κάθε αυθαιρεσία μέσα σ’ αυτούς! Ενδεικτικό κι αυτό για το πώς εννοούν το ΔΗΜΟΣΙΟ οι πολιτικοί και δημοτικοί άρχοντες κατά πλειοψηφία, στις ημέρες μας.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρ.: Σύντομα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για σας και την κυβέρνησή σας, Ακατανίκητε. Η ανάκαμψή σας είναι πλέον θέμα χρόνου.

(Είναι, νομίζουμε, καθήκον της στήλης να τονώσει του ηθικό του βαρέως πάσχοντος σήμερα ιατρού.)

κ.κ. κυβέρνησης: Οχι πολλά λόγια εσείς! Από εδώ και πέρα, και για ένα άλφα διάστημα, ό,τι θα λέτε θα αποβαίνει αυτομάτως σε βάρος σας. Ευχαριστώ.

κ. Γιάννο Παπ.: Πώς είπατε; «Ψυχραιμία;». Καλά, μιλάμε τώρα για ΤΗ σωστή συμβουλή! Σας τιμά αυτό που είπατε.

κ.κ. Ν.Δ., Ρηγίλλης 18: Χαμογελάτε εσείς και καλά κάνετε. Αλλά, μην βιάζεστε, καλύτερα. Το ΠΑΣΟΚ, ξέρετε, ότι στριμώχνεται πάρα πολύ, αρχίζει και σκέπτεται.

κ. Γ. Βουλγαράκη: Τι εννοείτε όταν λέτε πως δεν πιστεύετε στους «πολιτικούς χώρους»; Πολιτικές οργανώσεις της κοινωνίας είναι τα κόμματα. Καλημέρα σας.

κ.κ. Κομισιόν: Πώς; Υπάρχουν τα κοινοτικά κονδύλια για το έργο μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά καθυστερεί το θέμα με ελληνική ευθύνη; Μα, τι είναι αυτά που λέτε; Να προσέχετε τις εκφράσεις σας, παρακαλούμε.

κ.κ. αναγνώστες: Οπως βλέπετε, τα πράγματα στον πολιτικό στίβο είναι άσχημα γι’ αυτό και σεις κρατήστε χαμηλούς τόνους και αν συμβεί κάτι έκτακτο, εμείς θα σας ενημερώσουμε σχετικώς. Ευχαριστώ.