ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΟ

Πολιτικός πανικός στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, στην οποία καταγράφηκε η μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό προσωπικώς. Γιατί, όμως, η μεγάλη ταραχή των κυβερνώντων; Επειδή υπάρχει δυσαρέσκεια και απογοήτευση ή επειδή η δημόσια καταγραφή της, μέσω μιας δημοσκόπησης, τους δημιουργεί μεγάλο «επικοινωνιακό» πρόβλημα, διότι «φωτογραφίζει» καθαρά τη λεγόμενη «εικόνα» τους;

Σίγουρα η νέα δημοσκόπηση αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός για την κυβέρνηση του κ. K. Σημίτη. Αλλά, ήταν άραγε απαραίτητη για να γίνει σαφές αυτό που κάθε Ελληνας πολίτης γνωρίζει; Για ποιο λόγο θα αισθανόταν καλύτερα η πολιτική ηγεσία, αν δεν είχε δημοσιευθεί αυτό το γκάλοπ, όταν όποιος ζει και κινείται στην ελληνική κοινωνία σήμερα βιώνει από «πρώτο χέρι» την κατάσταση που έχει προκληθεί σε κάθε τομέα από την αδυναμία αυτής της κυβέρνησης και από τις συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών της;

Αν η πολιτική ηγεσία περίμενε από ένα γκάλοπ να διαπιστώσει τη διαρκώς μειούμενη εκτίμηση της κοινωνίας προς αυτήν, τότε θα μπορούσε να υποτεθεί ότι τα έχει πλέον εντελώς χαμένα και ότι, όντως, ζει «στον κόσμο της», όπως την κατηγορούν οι πολιτικοί αντίπαλοί της.

Μια πραγματικότητα, γνωστή στους πάντες (πλην Μεγάρου Μαξίμου, ίσως), κατέγραψε η τελευταία δημοσκόπηση της MRB και τίποτε περισσότερο. Και το μόνο νέο κακό για τον πρωθυπουργό και ορισμένους υπουργούς του είναι ότι μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, τα μεγάλα λόγια τους για σπουδαίες «εκσυγχρονιστικές» πολιτικές που δυναμώνουν τη χώρα και φέρνουν καλούς καρπούς υπέρ της ελληνικής κοινωνίας θα μοιάζουν βγαλμένα από κείμενα, γραμμένα για «σκετς» αθηναϊκής επιθεώρησης.

Οσο ο κ. K. Σημίτης θα επιμένει ότι τα κάνει όλα πολύ καλά, ότι οι συνεργάτες του είναι εξαιρετικοί, ότι μια χαρά πάνε τα πράγματα στη χώρα και ότι για κάθε λάθος του, για κάθε αδράνειά του, φταίνε κάποιοι «εχθροί» του και η «άλλη» Ελλάδα, που δεν τον καταλαβαίνει, τότε θα σιγουρεύει μόνο την πορεία προς την ήττα του.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι βεβαίως το αν θα χάσει ή όχι αύριο την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ότι μ’ αυτή την πολιτική ηγεσία πολλά μεγάλα προβλήματα της χώρας παραμένουν άλυτα.