ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να συνθέσεις «Υμνο στην Ακρόπολη», και το αμέσως πιο δύσκολο να παίξεις τον «Υμνο» αυτό στο πόδια του ολόφωτου Παρθενώνα στο ρωμαϊκό Θέατρο του Ηρωδείου. Αυτούς τους δύο «άθλους» έκλεισε σε δύο συναυλίες ο διεθνούς φήμης Γάλλος καλλιτέχνης Jean Michel Jarre, επίσης Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, καλεσμένος από την Πρόεδρο του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για να παίξει τη μουσική του υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ στο Ηρώδειο, πλαίσιο μοναδικό του Φεστιβάλ Αθηνών, και με την άδεια του διευθυντού του Περικλή Κούκου.

Ηταν και το όραμα της Μελίνας για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι και ο σκοπός-μαγνήτης ότι τα έσοδα από τις συναυλίες αυτές θα διατεθούν, εκτός από ένα μικρό μέρος, για την υλοποίηση του στόχου του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ – την ανέγερση του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων. Είναι και ο διακαής, συχνά ανομολόγητος πόθος κάθε καλλιτέχνη να μετρήσει τις δυνάμεις του μπροστά στο απαράμιλλο Μνημείο του Παρθενώνα.

Αποτέλεσμα: ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, 53 ετών έφηβος, ήρθε, έφερε μαζί και την οικογένειά του – τη μητέρα του, τον πανύψηλο γιο του David, τη λεπτή σαν μίσχο κόρη του Emilie, την αγαπημένη του Elisabeth Santager, το συγκρότημά του, τα μηχανήματά του, την ντουντούκα και το κόκκινο μικρό ακορντεόν και έστησε με ήχους, χρώματα και εικόνες τον δικό του «βωμό» στη σκηνή του αυστηρού Ηρωδείου, σε υπόκλιση μπροστά στην Ακρόπολη, και σε όλα όσα αυτή συμβολίζει, στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που πρέπει να επιστρέψουν – όπως είπε, και στα προσεκτικά ελληνικά του. Ξορκίζοντας με τα ηλεκτρονικά εφφέ και ήχους τον «Δράκο της αρρώστιας» που κυνηγά μικρά παιδιά με μάτια ονειροπόλα, τα άρρωστα παιδιά που βλέπουν τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης και που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Ηρθε κι έπαιξε το δημοφιλές, στις νεώτερες ηλικίες, πρόγραμμά του. Στάθηκε, κυρίαρχος του Ηχου, γαντοφορεμένος σολίστας μπροστά στην Αρπα των λέιζερ, με τις νότες του μουσικού πενταγράμμου να γίνονται πράσινα αστέρια και σφυριά! Ηρθε να διώξει με τη μουσική του φοβίες και εφιάλτες, να αποτίσει φόρο τιμής στον φίλο που έφυγε, σαν τα άνθη του κάκτου που ανθούν για μια μέρα, να διαβεί το μονοπάτι της νοσταλγίας με εικόνες από τη δική του παιδεία, των βιβλίων και των ταινιών του Ζακ Τατί, με το χιούμορ του Αντι Γουόρχολ στην παμφάγο διασκευή του Βιβάλντι και να δώσει τη δική τους «Επανάσταση» και περισσότερο «Οξυγόνο» στα νέα παιδιά, σκαρφαλωμένα στο άνω διάζωμα, όπου στη δεύτερη και τελευταία συναυλία της Τετάρτης 20.6 Γαλλόφωνοι τουρίστες είχαν κάνει τη δική τους κατάληψη, φώναζαν τις «παραγγελιές τους» κι ο Ζαν Μισέλ τους απαντούσε με κοροϊδευτικούς ήχους!

Ενα μεγάλο γαλλικό κανάλι, το Μ6, είχε στείλει το συνεργείο του κι έκανε ζωντανή μετάδοση από το κατάμεστο Ηρώδειο. Κι όπως ήταν φωταγωγημένες οι κερκίδες για τις ανάγκες της μετάδοσης, με τον κόσμο να κρατά τον ρυθμό με παλαμάκια, όπως τους ζητούσε συχνά πυκνά ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, για να τους βάλει κι αυτούς μέσα στην κορνίζα των ηλεκτρονικών ήχων και εικόνων, η Γαλλία θυμόταν και πάλι το Φεστιβάλ Αθηνών, που γέμιζε όταν χόρευε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, την Ακρόπολη, όταν η Μελίνα άναβε τα αστέρια γι’ αυτή, κι ο Ροστροπόβιτς έπαιζε το τσέλο του ιδανικά μπροστά στον Παρθενώνα.

Χειροκροτήματα

σε εκατομμύρια

Αυτό είναι και το μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα. Για τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ, την άξια πρόεδρό του κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τα δημιουργικά μέλη του, το κέρδος είναι τα 350.000.000 δρχ. που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, ενώ οι Ελληνες επιχειρηματίες κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης και κ. Σπύρος Μεταξάς πρόσφεραν από 200 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας, για τον σκοπό του «ΕΛΠΙΔΑ». «Το σύνολο των εσόδων ανέρχεται στο ποσόν των 750.000.000 δραχμών με το οποίο θα τεθούν οι βάσεις για το άμεσο ξεκίνημα της δημιουργίας του νοσοκομείου- όπως ανακοίνωσε υπεύθυνα το χθεσινό δελτίο τύπου. Και μόλις υπογράψει την παραχώρηση του οικοπέδου, κοντά στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» στο Γουδί, ο υπουργός Εθν. Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος -ο οποίος περιέργως, απουσίασε και από τις δύο συναυλίες, ενώ παρέστη σχεδόν όλη η κυβέρνηση- ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ θα προχωρήσει στη θεμελίωση.

Με θεμέλιο λίθο από εικόνες και ήχο, με χρώματα και πολύ αγάπη κλεισμένη σε δύο συναυλίες- αυτός είναι ο «Υμνος στην Ακρόπολη» που θα μείνει, και που θα ‘χει την υπογραφή του καλλιτέχνη Ζαν Μισέλ Ζαρ! Το να διαφωνεί κανείς με τη μουσική του, εφόσον το αιτιολογεί, είναι δικαίωμά του. Αλλά το ν’ αρνηθεί την προσφορά του και το πόσο δούλεψε γι’ αυτές τις δύο συναυλίες -θα πάρει το ήμισυ της συνήθους αμοιβής του, το άλλο ήμισυ το διέθεσε στην ομόλογο πρέσβη Καλής Θελήσεως κ. Βαρδινογιάννη για το Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ. Γιατί οι συναυλίες είχαν χορηγό για την πραγματοποίησή τους τον ΟΤΕ, τη Μότορ Οϊλ, την Εμπορική Τράπεζα.

Υπό την αιγίδα

του Παρθενώνα

Ενα μεγάλο ποσόν συγκεντρώθηκε από το Δείπνο στον «Διόνυσο», με το πάλλευκο Παρθενώνα να λάμπει στη δροσερή καλοκαιρινή νύχτα κι όλη τη γνωστή Αθήνα στα ανθοστόλιστα τραπέζια, φωτισμένα μόνο με κεριά. Για το Δείπνο απέναντι στον Παρθενώνα, εργάστηκαν οι κυρίες Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου και Μελίνα Δασκαλάκη, ως επικεφαλής των μελών του Συλλόγου.

Στη θέση του, επιβλέπων τα πάντα, ο διευθυντής του Φεστιβάλ συνθέτης Περικλής Κούκος έμοιαζε και πρέπει να ‘ναι ευχαριστημένος, για τις παλλόμενες κερκίδες, για το θέαμα που έβλεπε η Ευρώπη, αλλά και οι πρόσφυγες -ήταν η Ημέρα τους!- στο Θησείο από γιγαντοθόνες! Στον θώκο η κυρία Εθελ Κέννεντυ με τον κ. Dean Smith, προσκεκλημένοι, για μια εβδομάδα που τέλειωσε, το ζεύγος Βαρδινογιάννη, οι οποίοι και τους πλαισίωσαν. Οπως είπαμε, όλη η κυβέρνηση, πλην πρωθυπουργού ήταν εκεί, με αποτέλεσμα να ‘ναι πολλές οι απουσίες στην ανταποδοτική δεξίωση που έδωσαν οι βασιλείς του Βελγίου στο Μέγαρο, με εξαίρετη συναυλία και δείπνο με τις λιχουδιές φερμένες από το Βέλγιο! Αλλά οι συναυλίες της «Ελπίδας» ήταν από καιρό προγραμματισμένες. Απουσία πήρε η Νέα Δημοκρατία, μόνο οι βουλευτές Γιώργος Βουλγαράκης και Μαριέττα Γιαννάκου, ήταν στη δεύτερη συναυλία.

Οσο για κοσμοπολιτισμό… Μεγαλοεπιχειρηματίες στις πρώτες σειρές, μαζί με την οικογένεια Jarre, ο Αυστραλός ηθοποιός Μπίλι Ζέιν του «Τιτανικού», η Στέφανι Πάουερς, πρίγκιπες και πριγκίπισσες από την Ευρώπη και την Ανατολή, αστεράκια της γαλλικής TV κι όλοι κατέληξαν, απέναντι, στον «Διόνυσο» για το Δείπνο -προσφορά της Chopard- με τον Παρθενώνα να λάμπει, λευκός, λιτός, αιώνιος.<

Οταν μια ομάδα φοιτητών, που έκαναν κατάληψη στην σχολή τους, αποδοκίμασαν ρυθμικά τον Σημίτη…