ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ

«Αρχισαν τα όργανα…» στο ΠΑΣΟΚ, όχι τα προσυνεδριακά, αλλά τα λεγόμενα «πρώτα βιολιά», που με… μπαράζ συνεντεύξεών τους σπεύδουν να καταλάβουν θέσεις (και κατά την επαναστατική θεωρία και τον «πέριξ αυτών κενόν χώρο!») και να σημειώσουν την αυτόνομη παρουσία τους στο παιχνίδι που ξεκίνησε! Ακρη δεν μπορείς να βγάλεις για το ποιες είναι οι βασικές «γραμμές» μέσα στο κυβερνών Κίνημα – είναι άλλωστε τόσες πολλές και διασταυρούμενες, που κυριολεκτικά τα χάνεις! Λέει, ας πούμε, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ότι «η κοινωνία περιμένει τις απαντήσεις μας – να γίνει ξεκαθάρισμα στόχων, όχι λογαριασμών!», και του «απαντάει» με τη δική του συνέντευξη ο κ. Χρήστος Βερελής πως «είναι καιρός να λύσουμε τους λογαριασμούς μας…»! Φωνάζει (κυριολεκτικά ορυόμενος – τον είδαμε στην τηλεόραση και… τρομάξαμε, μπας και του ‘ρθει κανένα εγκεφαλικό!) από την Πάτρα ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος «τι πρέπει, επιτέλους, να γίνει για να αλλάξουμε;Τι περιμένουμε; Καμιά καταστροφή, καμιά τραγωδία;» (σ.σ.: «τραγωδία» για το αν θα αλλάξει ή όχι το ΠΑΣΟΚ – υπερβολικό δεν ακούγεται;), και στο… ίδιο μήκος κύματος, αλλά με… αντίθετη φορά, «αποκρίνεται» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το «νεόκοπο», ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πως «αν το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει την… αλλαγή, ας το πει καθαρά! Τι είμαστε;Προοδευτική δύναμη ή μένουμε στις μαραμένες δάφνες του παρελθόντος;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρέππας «προεξοφλεί» ότι «στη μετασυνεδριακή κυβέρνηση θα μετέχουν όσοι θα συμφωνούν με τις πλειοψηφικές θέσεις που θα εγκριθούν…» (ακόμη δεν τις είδαμε, ακόμη δεν ξέρουμε ποιος θα… είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ -και της κυβέρνησης- και… σχηματίζουμε το… χειμωνιάτικο κυβερνητικό σχήμα!) και του σημειώνει με πάθος η κ. Βάσω Παπανδρέου πως «δεν μας περισσεύουν τα πρόσωπα και οι ιδέες – πρέπει να πάμε όλοι μαζί!». Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου διαπιστώνει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς ενιαία στήριξη από το κόμμα!», αλλά ξεχνάει να εξηγήσει γιατί αυτή την ενιαία στήριξη την… αναζητούν ύστερα από 4 μήνες, και τι θα γίνει στο μεταξύ! Ο γραμματέας του Κινήματος κ. Κώστας Σκανδαλίδης μας βεβαιώνει ότι «ούτε ο Σημίτης είναι όμηρος του ΠΑΣΟΚ ούτε το ΠΑΣΟΚ όμηρος του Σημίτη!», δίνοντας τη δική του εκδοχή γιατί… ανεξάρτητα το ένα από τον άλλο τραβάνε τους δικούς τους διαφορετικούς δρόμους – και, τέλος, ο «επικοινωνιολόγος» του κυβερνώντος Κινήματος κ. Κώστας Λαλιώτης διατείνεται σθεναρά πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι κρατάμε το τιμόνι της χώρας επειδή το αξίζουμε και όχι επειδή οι άλλοι δεν μπορούν!» – αν και νομίζουμε ότι το «σλόγκαν» αυτό κινδυνεύει να του… το κλέψουν από τη Ν.Δ.!

Με άλλα λόγια, τρέχα γύρευε! Κι από την άλλη πλευρά στη Ν.Δ. η ξαφνική κίνηση του κ. Σημίτη τους προβληματίζει σοβαρά, με αποτέλεσμα κάποιοι να περιμένουν τις εξελίξεις (φοβούμενοι την πιθανότητα να… ξαναγεννηθεί από τις τέφρες του το «εφτάψυχο» για πολλούς ΠΑΣΟΚ…) και να μην μπορούν να προσδιορίσουν ποια από τις πιθανές εξελίξεις μπορεί να αποδειχθεί η πιο «θετική»για το δικό τους κόμμα που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε σαφώς πλεονεκτική θέση, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κάνουν ένα… παραπάνω βήμα μπροστά (παρά τις προεδρικές εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και έλλειψη εκδηλώσεων αλαζονείας…) και ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών (14 μήνες μετά τις προηγούμενες!), επειδή «τις έχει ανάγκη η χώρα!», προκαλώντας αντιδράσεις στη Ρηγίλλης και τον φιλικό της Τύπο…

Τώρα, γιατί να ζητούν κάποιοι στη Ν.Δ. πρόωρες εκλογές, καλλιεργώντας προσδοκίες στον κόσμο τους που… δεν είναι στο χέρι τους να τις εξασφαλίσουν (πρόωρες εκλογές κάνει μια κυβέρνηση όταν πιστεύει ότι μπορεί να τις κερδίσει – κάτι που μάλλον δεν περνάει καν από το μυαλό των ΠΑΣΟΚων, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα!), αλλά και με τεράστια μέτωπα ανοικτά, όπως το Ασφαλιστικό, που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να το… «λύσει» η σημερινή κυβέρνηση και να μην το χρεωθεί αυτή ως πιθανή αυριανή κυβέρνηση, ένας Θεός το γνωρίζει μονάχα…

Δρυός πεσούσης…

Οχι, σιγά που θα ‘φηνε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που έχει αποδείξει ότι ξέρει να «πολιτεύεται» κατά τον καταλληλότερο τρόπο, «όταν η περίπτωση το απαιτεί…»! Είχε προαναγγείλει ότι αύριο Τετάρτη θα έδινε στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό των υπογραφών που η Εκκλησία έχει μαζέψει για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες (και διοχέτευσε και τον… «περίπου» αριθμό των 3,1 εκατομμυρίων υπογραφών!), αλλά ξαφνικά χθες, ύστερα από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο προκαθήμενος της ελληνικής Εκκλησίας ανακοίνωσε ο ίδιος ότι η σχετική δημοσιοποίηση του αριθμού των υπογραφών αναβάλλεται, «διότι η Εκκλησία σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί αυτήν την ώρα οι δικές της ενέργειες να εκληφθούν ή κακόπιστα να ερμηνευθούν ως… ανάμιξη έμμεση ή άμεση, θετική ή αρνητική στα πολιτικά δρώμενα, δεν επιθυμεί να γίνει μέρος του οιουδήποτε πολιτικού προβλήματος, δεν προσφέρεται ως άλλοθι…»!

«Αρχοντας του παιγνιδιού» στις εντυπώσεις, ο κ. Χριστόδουλος κατάλαβε ότι του προσφέρεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταδείξει ότι δεν διακατέχεται από καμιάν «αντιπαλότητα» με τη σημερινή κυβέρνηση – τη δυσχερή πολιτική θέση της οποίας κατανοεί και σέβεται απολύτως, αποφεύγοντας με ενέργειες της Εκκλησίας να την καταστήσει ακόμη δυσχερέστερη! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια – και με την «ανωτερότητα» που δείχνει καταξιώνεται στο χριστεπώνυμο πλήθος, αποδιώχνοντας και τις όποιες «σκιές» για αντιπαράθεση πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά και ταυτόχρονα δίνει μια… «πατητή» στον πρωθυπουργό και τον «εκσυγχρονισμό» του, μιλώντας ανοικτά για το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει!

Και πότε σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό των υπογραφών; Ο κ. Χριστόδουλος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, και το όλο θέμα… παραπέμπεται για το φθινόπωρο! Τώρα, το γεγονός ότι ακριβώς το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει και ο «μέγας χαμός» στο κυβερνών Κίνημα, αφού τότε θα ολοκληρώνονται και οι προσυνεδριακές κόντρες και θα επίκειται το συνέδριο, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε… τύχη!

Μα, επίτηδες το κάνουν;

Τις προάλλες, κάποιοι «αρμόδιοι» έδωσαν άδεια να μεταφερθεί ένα… κοτζάμ πλοίο οδικώς στην παραλιακή Ποσειδώνος, ντάλα μεσημέρι, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών που βλαστήμαγαν την ώρα και τη στιγμή τους και την… «γκρίζα καθημερινότητά» τους. Βούηξε ο τόπος με τη… «μυαλοφυγοδικία» ορισμένων μανδαρίνων, δεν ίδρωσε όμως το αυτί κανενός από δαύτους – και για να δείξουν στον κόσμο ότι δεν νογάνε από τέτοια, το… ξαναδιέπραξαν!

Κυριακή της μεγάλης εξόδου (για τις μονοήμερες τοπικές φυγές για μπάνιο), αλλά και της τεράστιας επιστροφής του Σαββατοκύριακου, κάποιοι «φωστήρες αποφάσισαν να… κλείσουν τα δύο από τα τρία «ρεύματα» της Εθνικής προς Κόρινθο, στο ύψος από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι τον Ασπρόπυργο, για να ανανεώσουν τον ασφαλτοτάπητα του οδοστρώματος! Αποτέλεσμα; Ουρές χιλιομέτρων (από τις 11 το πρωί!), βρισιές και βλαστημίδι από την πλευρά των οδηγών, που αδυνατούσαν (με το δίκιο τους!) να κατανοήσουν τι μυαλό κουβαλάνε στο κεφάλι τους οι «αρμόδιοι», και μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για χιλιάδες Αθηναίους – χωρίς να υπάρχει δε λόγος!

Καλά, τι τους κόστιζε δηλαδή, αυτή την ασφαλτόστρωση να την κάνουν μια καθημερινή, και μάλιστα από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί που έτσι κι αλλιώς στη συγκεκριμένη οδό αρχίζει η κίνηση; Χρόνια και χρόνια βαστάνε αυτά τα… καταραμένα «έργα» στην πολύπαθη Αθηνών – Κορίνθου, μια δυο βδομάδες καθυστέρηση, λόγω περιορισμένου και νυκτερινού ωραρίου, τους μάρανε;