ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανεμοδεικτης

Περνάνε «απαρατήρητες» κάποιες πολύ ουσιώδεις «λεπτομέρειες» που προκύπτουν λίαν ενοχλητικά μέσα σε αυτόν τον προεκλογικό ορυμαγδό, που έχουν άμεση σχέση με τον σεβασμό της προσωπικότητας (και των «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων»!) του κάθε πολίτη – η προσοχή και το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιάζεται στην ένταση των ημερών, στα προγνωστικά και… τα στοιχήματα (πολύ αποκαλυπτικό και γουστόζικο το ρεπορτάζ της χθεσινής «K»), τον φανατισμό του κόσμου (πολύ μειωμένο σε σύγκριση με άλλες προεκλογικές περιόδους – κάτι που ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ…) κυρίως σε επίπεδο «μικρόκοσμου» και «παρέας» του καθενός. Και όμως, αυτές οι «λεπτομέρειες» είναι πολύ σημαντικές και αποκαλυπτικές του «θεσμικού πλαισίου» μέσα στο οποίο λειτουργεί η πολιτεία, και του σεβασμού που επιδεικνύουν σε αυτό το πλαίσιο οι έχοντες και κατέχοντες την εξουσία αλλά και διάφορα κόμματα και υποψήφιοι βουλευτές. Γι’ αυτό και απολύτως δίκαια διαμαρτύρονται αρκετοί συνειδητοποιημένοι πολίτες που δεν σπεύδουν να δικαιολογήσουν τα πάντα εν ονόματι του «κλίματος των ημερών», γιατί το «κλίμα» στις 8 Μαρτίου θα πάψει να υπάρχει – οι «μηχανισμοί» θα μείνουν…

Από συγκεκριμένες καταγγελίες αναγνωστών της στήλης, επιλέξαμε δύο που αφορούν περίπου στο ίδιο θέμα, και είναι πολύ ενδεικτικές για το πόσο ευάλωτοι είμαστε σε κάθε είδους παραβίαση της προσωπικότητας και των «ευαίσθητων στοιχείων» μας. Μας είπε φοιτητής που σπουδάζει σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κρήτη, και η καταγωγή του είναι από περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, ότι προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία και το κόστος της μετάβασης από τον τόπο (της φοιτητικής) διαμονής του εκεί που είναι εγγεγραμμένος, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, έκανε χρήση των διευκολύνσεων που από τούτες τις εκλογές ισχύουν για τους ετεροδημότες, και μέσω του ΚΕΠ (Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών), ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να ψηφίσει στην Κρήτη.

Κατά «περίεργο τρόπο» με το που καταχωρίσθηκε στους καταλόγους των ετεροδημοτών (της κανονικής εκλογικής του περιφέρειας) στην Κρήτη, άρχισε να… παραλαμβάνει στη διεύθυνση της κατοικίας του (την οποία εκ του νόμου είχε δηλώσει στην αίτησή του) «πάκα» τους διαφημιστικούς προεκλογικούς φακέλους με φυλλάδια και μπροσούρες των… υποψηφίων της περιφέρειας στην οποία είναι εγγεγραμμένος! Και κατά ακόμη… περιεργότερο τρόπο, του απεστάλησαν MONO φάκελοι με προεκλογικό διαφημιστικό υλικό των υποψηφίων… του ΠΑΣΟΚ, ούτε ένας από υποψήφιο της Ν.Δ. ή κάποιου άλλου κόμματος!

Το καταπληκτικό είναι ότι ο συγκεκριμένος φοιτητής είναι οπαδός του ΠΑΣΟΚ (κατά δήλωση του ιδίου), αλλά ως νέος άνθρωπος με σύγχρονες ιδέες και νοοτροπία, ενοχλήθηκε τα μέγιστα από τη «διαρροή» της προσωπικής επιλογής του να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του ως ετεροδημότης, και ενοχλήθηκε ακόμη πιο έντονα από το γεγονός ότι αυτήν του την επιλογή «κάποιοι» τη… «σφύριξαν» στην κομματική οργάνωση (και αυτή… «αρμοδίως» στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους βουλευτές!) MONO του ΠΑΣΟΚ!

«Τα πήρε…», κατά τη νεανική ορολογία, και διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στο ΚΕΠ, τους υπαλλήλους του οποίου κατηγόρησε (ευλόγως – ποια άλλα «κέντρα» μπορεί να ήξεραν την κίνησή του να ψηφίσει στην Κρήτη;) για δημοσιοποίηση «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» του – για να εισπράξει βεβαίως την (αναμενόμενη…) απάντηση πως «από αυτούς δεν έγινε καμιά διαρροή»! Μας αποκάλυψε ότι σκέπτεται (δεν ξέρουμε αν προφθαίνει μέχρι τις εκλογές) να ψάξει… να βρει άκρη, ποιοι άλλοι «μηχανισμοί» (η νομαρχία στον τόπο καταγωγής του; O δήμος του;) μπορεί να «επενέβησαν» και να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες εναντίον του (όποιου!) υπευθύνου – να το κάνει! Μόνο με συγκεκριμένες αντιδράσεις από πλευράς των συνειδητοποιημένων πολιτών και με… πύκνωση των τάξεών τους μπορούμε να ελπίζουμε(;) πως μπορεί κάτι επιτέλους να αλλάξει σ’ αυτήν την έρμη χώρα…

Η άλλη καταγγελία προέρχεται από γιατρό, που μας πήρε έξαλλος στο τηλέφωνο να διαμαρτυρηθεί για την «απαράδεκτη ενέργεια» του Ιατρικού Συλλόγου (αυτόν, τουλάχιστον μας κατήγγειλε ως φταίχτη…) να δώσει τα ονόματα από το αρχείο του όλων των γιατρών – μελών, σε συνδικαλιστή επί χρόνια συνάδελφό του, που τώρα κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., με αποτέλεσμα να φθάσει στην κατοικία του (καθώς και άλλων φίλων του καταγγέλλοντος γιατρών) ο διαφημιστικός προεκλογικός φάκελος του συγκεκριμένου υποψηφίου, με φυλλάδια και «απολογισμό» των συνδικαλιστικών αγώνων του!

Αλλά ως προς αυτήν τη δεύτερη περίπτωση παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, δεν χρειαζόταν η καταγγελία του γιατρού – αναγνώστη μας: όλοι μας έχουμε… ιδίαν πείρα από το ταχυδρομείο που λαμβάνουμε στο σπίτι, από υποψηφίους και των δύο κομμάτων εξουσίας (κυριότατα από αυτά), τους οποίους ούτε «προσωπικώς» γνωρίζουμε (άρα ούτε και αυτοί εμάς!) ούτε μπορούμε να αντιληφθούμε «πόθεν» βρήκαν τα ονόματα και τις διευθύνσεις μας!

Ποιες είναι αυτές οι «υπηρεσίες» (δημόσιες ή και ιδιωτικές) που προσφέρουν «στο πιάτο» έτοιμο… «πελατολόγιο» στους υποψηφίους; Και ποιος ξέρει και σε ποιους άλλους (με άγνωστους σκοπούς…) κάποιοι «Κλουζό» προσφέρουν, προφανώς με το αζημίωτο, αν είναι ιδιώτες ή με τον πολιτικό εκμαυλισμό αν πρόκειται για υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ονόματα και διευθύνσεις πολιτών για «ντιρέκτ μέιλινγκ»; Αν ενοχλούμεθα συνειδητά και δεν «μας τη δίνει» απλώς όταν παίρνουμε μπροσούρες από υποψηφίους του κόμματος που ΔΕψηφίζουμε (για τους «δικούς» μας;), κάτι πρέπει να κάνουμε: κατ’ αρχήν όσους «εισβάλλουν» στην προσωπική μας ζωή, να μην τους ψηφίζουμε – σίγουρα θα… «τους τσούξει»! Και στη συνέχεια, να στραφούμε δικαστικά εναντίον τους και να ζητήσουμε να μας αποκαλύψουν τον «τροφοδότη» τους με τις λίστες ονομάτων και διευθύνσεων – αν και σας «ακούμε» να… μονολογείτε, «σώπα μωρέ, τώρα πού θα μπούμε σε τόσο κόπο – αξίζει;». Αξίζει – γιατί αλλιώς όλοι «αυτοί» μυαλό δεν βάζουν και θα συνεχίσουν (δικαίως, από πλευράς τους…) να μας θεωρούν «μάζα»!

Περι «δαγκωτου»…

Μιας και αναφερόμαστε στον σημερινό «Ανεμοδείκτη» σε επικοινωνία μας με αναγνώστες, ας μείνουμε: τακτικός φίλος, που συχνά πυκνά μας «ερεθίζει» με τηλεφωνήματά του, μας πήρε… γελώντας, να σχολιάσει την προχθεσινή «πρόσκληση» του Κώστα Σημίτη σε πολίτες, σε μια δημόσια ομιλία του στην επαρχία, να «ψηφίσουν δαγκωτό ΠΑΣΟΚ!», θυμίζοντάς μας πως το «δαγκωτό» ίσχυε στις αρχές… του περασμένου αιώνα, όταν η ψηφοφορία γινόταν με «σφαιρίδια» από μολύβι, άσπρα για τη θετική ψήφο και μαύρα για την αρνητική. Και όποιοι έριχναν «μαύρα» (εξ ου και το «θα τον μαυρίσω»…) με… φανατισμό και πάθος, το «δάγκωναν» κιόλας!

Το «δαγκωτό», ως εκ τούτου, αναφέρεται σε ψήφο αποδοκιμασίας, και όχι επιδοκιμασίας, κατά την τεκμηριωμένη ιστορικά ερμηνεία του όρου από τον φίλο (και λόγιο…) αναγνώστη της στήλης, που απέδωσε (με χιουμοριστική, βεβαίως, διάθεση…) την «προτροπή» του πρωθυπουργού για «δαγκωτό» στο ΠΑΣΟΚ, σε έμμεση «αντίθεσή» του προς τον σημερινό αρχηγό του κυβερνώντος Κινήματος – όχι βεβαίως! Σε λάθος… συγγνωστό και κοινό που διαπράττουμε σχεδόν όλοι μας οφείλεται το σύνθημά του…