ΑΠΟΨΕΙΣ

Απεγνωσμένες κινήσεις

Το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μεταφέρει, τα τελευταία 24ωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ένα κλίμα αισιοδοξίας προς τα στελέχη και τους οπαδούς, με στόχο να διασώσει ό,τι μπορεί εν όψει της διαφαινόμενης ήττας. Χρησιμοποιεί προς τούτο όλα τα μέσα, ανακατεύει μισές αλήθειες και μισά ψέματα, πιστό στην παράδοσή του, που το θέλει να κάνει πάντα ένα καλό επικοινωνιακό φίνις.

Αν και γνωρίζουν, λοιπόν, στο επιτελείο ότι οι περίφημες «κρυφές» δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορές που είναι αδύνατον να καλυφθούν, μεταδίδουν μύθους ότι κλείνει η ψαλίδα. Και αυτό, παρ' όλο που οι αναλυτές μεταφέρουν την εκτίμηση ότι η διαφορά είναι «τσιμεντωμένη», δηλαδή δεν εμφανίζεται στη μάζα των ψηφοφόρων σε κανένα σημείο ρήγμα, το οποίο να επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να το εκμεταλλευθεί κάνοντας κάποια κίνηση.

Ταυτοχρόνως, προσπαθούν με αποσπασματικές παροχές της τελευταίας στιγμής να οπλίσουν με επιχειρήματα τα απογοητευμένα μεσαία στελέχη, τα οποία όμως αντιτείνουν ότι αυτές έπρεπε να είχαν εξαγγελθεί νωρίτερα, προκειμένου να ζυμωθούν στις συζητήσεις, ώστε να γίνουν κατά το δυνατόν πιστευτές.

Ακόμα επιστρατεύουν φανταστικά σενάρια ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων, ελπίζοντας ότι θα πλήξουν κάπως τη Ν.Δ., ενώ παραποιούν όσα λένε στελέχη της, προκειμένου να τους προσδώσουν διαστάσεις πολιτικής καταστροφής. Ακόμα και η «ευρωπαία» κ. Διαματοπούλου δεν απέφυγε να εμπλακεί σε «βρώμικα παιχνίδια» για το καλό της παράταξης και της δημοκρατίας πάντα.

Οι απεγνωσμένες κινήσεις του επιτελείου Παπανδρέου έχουν τη λογική τους, καθώς οι ίδιοι γνωρίζουν, φυσικά, πολύ καλά πώς έχει η κατάσταση. Αυτήν την ώρα έχει δημιουργηθεί ρεύμα νίκης υπέρ της Ν.Δ., με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερο τμήμα των αναποφάσιστων να γέρνει υπέρ του πιθανού νικητή της κυριακάτικης αναμέτρησης. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετακινηθεί προς τη Ν.Δ. και σε καμία φάση της προεκλογικής περιόδου δεν φάνηκε να κλονίσθηκαν, αλλά και με τη διαρροή δυσαρεστημένων ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ προς την Αριστερά, δημιουργεί συνθήκες για σημαντική διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

Είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη, την οποία επιχειρεί να ανακόψει το επιτελείο Παπανδρέου. Τα εκλογικά ποσοστά καθορίζουν και τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα έχει να αντιμετωπίσει την εσωτερική αμφισβήτηση για τα πολλά και μεγάλα λάθη που διέπραξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι αθλιότητες που παρακολουθούμε από χθες εντάσσονται ακριβώς σε αυτήν τη λογική. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έχει μακρά παράδοση σε παρόμοιες πρακτικές. Αρκεί να θυμηθούμε τις φωτογραφίες Μητσοτάκη με τους Γερμανούς στρατιώτες το '85, πώς αυτές χρησιμοποιήθηκαν τότε προεκλογικά και ποια ήταν η αλήθεια, όπως αποκαλύφθηκε χρόνια μετά.