ΑΠΟΨΕΙΣ

O «ανανεωτής» στον βόρβορο

O κ. Γ. Παπανδρέου εναφανίσθη ως ανανεωτής του ΠΑΣΟΚ και προκαλούσε τον πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. K. Καραμανλή διότι δεν ετόλμησε, όπως έλεγε, να προχώρησει σε τομές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, εν τη αφελεία δε του ιδίου και των «επιτελών» του θεώρησε ότι ήταν δυνατόν να συνεπάρει τους Ελληνες ψηφοφόρους με το «ευφυές» του επιχείρημα.

Και διεπιστώθη όντως η εκσυγχρονιστική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ επί αρχηγίας Γ. Παπανδρέου και μία κυρία, εκπροσωπούσα τη νέα τάξη των ανακυκλωθέτων «σοσιαλιστών» ενεφανίσθη ως επιθεωρητής Κλουζώ, προκειμένου να καταγγείλει χθες την κυκλοφορία κάποιου φυλλαδίου, που απευθυνόταν σε ιερείς και κατά τρόπο άκομψο, χυδαίο, αφελή και απαράδεκτο προσπαθούσε να σκιαγραφήσει την «ιδεολογική» φυσιογνωμία του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Το έντυπο ήταν περιθωριακό και οι παραλήπτες δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να το διατρέξουν, αλλά η μεγαλοφυής προεκλογική στρατηγική του κ. Γ. Παπανδρέου και των «επιτελών» του απεκάλυψε παρακολούθηση υπαλλήλων της Νέας Δημοκρατίας, φωτογραφήσεις των δραστηριοτήτων τους, με αποτέλεσμα ο κ. Θ. Ρουσόπουλος και άλλα στελέχη της Ν.Δ. να κάνουν λόγο για παρακρατική νοοτροπία και πρακτική.

Είναι σαφές ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει το ακαταλόγιστο, περιφέρει την πολιτική του ιδιορρυθμία ανά την Ελλάδα, προσπαθώντας να αρθρώσει κάποιας μορφής προεκλογικό λόγο, κατά τις προτάσεις του «επιτελείου» του, και σταδιακώς απαξιώνεται και γελοιοποιείται. Ανίκανος να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο, ο κ. Γ. Παπανδρέου βυθίζει τον προεκλογικό αγώνα στον βόρβορο, κάτι που προσωπικώς δεν πρέπει φυσιολογικώς να επιθυμούσε ο ίδιος, αλλά απεδείχθη ότι είναι ανίκανος να ελέγξει τη διαδικασία.

Οδεύοντας σταθερά προς την ήττα, ο κ. Γ. Παπανδρέου και όσοι συγκροτούν το «επιτελείο» του επιδιώκουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα χάους, αποκαλύπτοντας πόσο οδυνηρή τους είναι η προοπτική να απομακρυνθούν από την εξουσία.

Ετσι, πέραν του αναξίου λόγου περιθωριακού εντύπου, που καταδίκασε σαφέστατα η Ν.Δ., καταγγέλλοντας κάθε απόπειρα εμπλοκής της με αυτό, το τελευταίο δεκαήμερο ο «ανανεωτής» του ΠΑΣΟΚ βυθίζεται σε ένα παραλήρημα εναντίον της «δεξιάς» και κάποιοι από τους διερμηνευτές των λόγων του «καταγγέλλουν» ότι σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη ο κ. K. Καραμανλής δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της λεγομένης άκρας δεξιάς.

Αλλά από τη μεταπολίτευση και στο εξής πλείστοι όσοι ενεφανίσθησαν ως εκφραστές της «άκρας δεξιάς» και συνεκέντρωσαν -εκτός μιας εξαιρέσεως- ασήμαντα ποσοστά. H «άκρα δεξιά» εκπροσωπείται και σε αυτές τις εκλογές και η Ν.Δ. αποτελεί τον βασικό της στόχο και εάν υπάρχει πολιτικός που εύχεται την αύξηση της εκλογικής δυνάμεώς της αυτός είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι «επιτελείς» του, που υποτίθεται ότι αγωνίζονται υπέρ της δημοκρατίας και μάχονται για να αποτρέψουν την άνοδο της «δεξιάς» στην εξουσία.

Πολιτική έκπτωση τέτοιου μεγέθους θα ήταν αδύνατον να φαντασθεί κανείς, εκπορευόμενη από έναν νέο πολιτικό ηγέτη, έστω ιδιόρρυθμο και αποκομμένο από την ελληνική πραγματικότητα, όπως ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να αυτοακυρωθεί, εμφανιζόμενος τόσο ανεύθυνος, ώστε η σκέψη ότι είναι δυνατόν να παραμείνει έστω και ηγέτης της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να προκαλεί τρόμο στον μέσο Ελληνα πολίτη.