ΑΠΟΨΕΙΣ

«Εξελίξεις» για Αιγαίο; Οι ηγέτες μας σιωπούν…

O προεκλογικός χρόνος τελειώνει αύριο το βράδυ, και τα δύο μεγάλα κόμματα που θα διεκδικήσουν την Κυριακή το δικαίωμα για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών από την επόμενη ημέρα, έχουν ήδη πει ό,τι είχαν να πουν στους εκλογείς. Τα επιχειρήματα, οι υποσχέσεις και οι «δεσμεύσεις», οι αναφορές σε «οράματα» και «φωνές» λαού εξαντλήθηκαν και τα δύο 24ωρα που απομένουν έως την έναρξη της ψηφοφορίας θα είναι μόνον υπαιθρίως «εορταστικά» για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Οι ενδιαφερθέντες πολίτες για τα όσα ειπώθηκαν από τις δύο έτοιμες να κυβερνήσουν ηγεσίες θα παρατήρησαν ότι συστηματικά «αγνοήθηκαν» τα δύο κεντρικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής – η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό. H πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρότι με αρχηγό τώρα έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών απέφυγε να θίξει ουσιαστικά στοιχεία αυτών των θεμάτων. Και η Νέα Δημοκρατία δεν έδειξε σε καμιά περίπτωση να ενοχλείται ιδιαιτέρως από αυτό.

Στο ζήτημα των διεξαγόμενων κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό η ελληνική κοινή γνώμη μπορεί τουλάχιστον να πληροφορείται εξελίξεις από την ειδησεογραφία που έρχεται από διεθνείς οργανισμούς, από τη Λευκωσία και από την Αγκυρα. Αλλά στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα πράγματα διαφέρουν:

Στην υπόθεση αυτή που αφορά μείζονα θέματα «συνοριακών διαφορών» και νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, οι Ελληνες πολίτες υποχρεώνονται να ακούν προεκλογικώς τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, ότι έχουν σημειωθεί εξελίξεις μετά τις πολύμηνες διμερείς διαπραγματεύσεις. «Στο θέμα αυτό είμαστε ικανοποιημένοι για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις», είπε ο κ. Ερντογάν προ ημερών, προσθέτοντας πως «οι δύο πλευρές αρχίζουν να έχουν μια θετική προσέγγιση στο ζήτημα του Αιγαίου».

Σε ποιο σημείο έχουν οδηγηθεί, λοιπόν, τα πράγματα στην υπόθεση του Αιγαίου; Οι λαμπροί πολιτικοί «αστέρες» μας θεωρούν προφανέστατα, ότι οι Ελληνες πολίτες δεν διαθέτουν την ωριμότητα που θα τους επέτρεπε να δικαιούνται να γνωρίζουν κάτι σχετικώς με τις διαπραγματεύσεις («διερευνητικές» τις χαρακτήριζε, μήνες τώρα, ανοήτως η κυβέρνηση K. Σημίτη) Αθήνας – Αγκυρας. Αυτήν την ωριμότητα οι κρυπτόμενοι στα διπλωματικά παρασκήνια «αστέρες» μας εκτιμούν ότι τη διαθέτουν μόνον αυτοί. Είτε το θέλουν, όμως, είτε όχι, το θέμα αυτό με τις πολλές και οδυνηρές «λεπτομέρειες» θα τους βασανίσει άσχημα προσεχώς, ασχέτως με το ποιοι θα βρίσκονται στην κυβέρνηση και ποιοι στην αντιπολίτευση.