ΑΠΟΨΕΙΣ

Ειρήνη, πολιτισμός, εκπαίδευση, επιστήμη και ανθρώπινη συμπεριφορά στην πανδημία του έιτζ, οι προτεραιότητες στην ετήσια συνάντηση πρέσβεων καλής θελήσεως της UNESCO στο Παρίσι…

«Στων ανθρώπων τον νου πρέπει να οικοδομηθούν οι άμυνες για την Ειρήνη»… Οπως δηλώνει στο μήνυμα – χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής της UNESCO κ. Koichiro Matsuura, απευθυνόμενος στους πρέσβεις Καλής Θελήσεως – επώνυμες προσωπικότητες, όλοι και όλες τους, από τον χώρο της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού. «Αυτή η φράση που θα μπορούσε να ‘ναι το «πιστεύω» μας, με ιδιαίτερη για τις μέρες μας και την εποχή μας σημασία, γράφτηκε το 1945 και προέρχεται από τις πρώτες γραμμές του συνταγματικού χάρτη της UNESCO» του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών με εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική αποστολή, για να θυμηθούμε και τι σημαίνουν τα αρχικά της United nations Educational Scientific Organization.

«H Παιδεία, οι φυσικές επιστήμες, ο πολιτισμός, η επικοινωνία και οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, αυτές αποτελούν την Πανοπλία της Ειρήνης για την UNESCO. Και ποιοι είναι το Πεζικό της; Ολες οι κοινωνίες πάνω στη γη, που περιλαμβάνουν φυσικά και τις πτωχότερες αυτές που έχουν και την περισσότερη ανάγκη μας. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς. Κι έχουμε την καθορισμένη αποστολή να φέρουμε εις πέρας σε αυτές τις περιοχές πρώτης προτεραιότητος τους στόχους της UNESCO, όπως είναι η βασική εκπαίδευση, η προώθηση της πολιτιστικής διαφοροποίησης, η διατήρηση και προστασία της απτής, αλλά και της άυλης και προφορικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τους ηθικούς κανόνες της επιστήμης. Μέσω του ταλέντου και της φήμης σας έχετε συμφωνήσει να εργασθείτε για την εξάπλωση των ιδανικών της UNESCO. Και αυτός ο ρόλος είναι ανεκτίμητης αξίας. Με τη δημοσιότητα που σας επιφυλάσσουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, χάρις στην καριέρα και στο έργο που έχετε επιτελέσει στον τομέα σας, βοηθάτε να έχουμε σύμμαχο το μεγάλο κοινό, την κοινή γνώμη στο συλλογικό στόχο, ενός δικαιότερου κόσμου και πώς να τον πραγματοποιήσουμε». Για να καταλήξει: «Το καθήκον σας είναι να κάνετε τους ανθρώπους κοινωνούς της αποστολής σας και της σημασίας της, για να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο που, καθένας από εμάς, μπορεί να διαδραματίσει στην εγκαθίδρυση του πολιτισμού της Ειρήνης».

Κι αυτά τα λογια έχουν ιδιαίτερη απήχηση και εφαρμογή στον ρόλο που ανέλαβαν οι ίδιοι οι πρέσβεις Καλής Θελήσεως στην πρόσφατη ετήσια συνάντησή τους στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι στις 26-27 Φεβρουαρίου. H συνάντηση αυτή έτυχε ευρείας δημοσιότητας στα διεθνή MME λόγω παρουσίας προσωπικοτήτων, όπως πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας, Νομπελίστες Ειρήνης, το θύμα της βόμβας ναπάλμ, η Βιετναμέζα Kim Phuc, η πριγκίπισσα Φιριάλ της Ιορδανίας, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο μουσικοσυνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ και η κ. Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη, γνωστή για το φιλανθρωπικό ουσιαστικό έργο της, με τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμοσχεύσεως Μυελού Οστών για Παιδιά με Λευχαιμία και τον Ξενώνα για τους συγγενείς, τα οποία πραγματοποίησε ως ιδρύτρια – πρόεδρος του «ΕΛΠΙΔΑ» με νέο έργο, τη δημιουργία του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά με καρκίνο. Τους βλέπουμε όλους στην αναμνηστική φωτογραφία, να πλαισιώνουν τον γενικό διευθυντή κ. Κοichiro Matsuura, ο οποίος στη συνάντηση αυτή παρουσίασε τα κύρια θέματα και ανέθεσε ξεχωριστά καθήκοντα στον καθένα από τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως.

Τα θέματα ελληνικής δράσης

Αυτά είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που θα γίνουν αμέσως μετά τους αθλητικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κι όπου ο κ. Matsuura ζήτησε από την πρέσβη Καλής Θελήσεως κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη να δραστηριοποιηθεί στο πλευρό του για τις πρωτοβουλίες της UNESCO και τα μηνύματα που θα σταλούν διεθνώς μέσω των Αγώνων αυτών. Επίσης, η κ. M. Βαρδινογιάννη, στηρίζοντας το πρόγραμμα για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανέλαβε, μετά τον Παρθενώνα, και την εκθεση που διοργανώθηκε πέρυσι στο Παρίσι για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, το πρόγραμμα συντήρησης και αναστήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ως προς το πρόγραμμα άυλης και προφορικής πολιτιστικής κληρονομιάς η κ. M.B. επέλεξε να θέσει υπό την αιγίδα της την παραδοσιακή μουσική του Αϊζερμπαϊτζάν, ενώ περιμένει από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να προτείνουν ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία στη λίστα των προστατευόμενων προφορικών αριστουργημάτων της UNESCO. Παραδείγματος χάριν, τα τραγούδια, οι μύθοι, οι παραδόσεις του μικρασιατικού Ελληνισμού, που μεταδίδονται από τους πρόσφυγες, γενιά σε γενιά προφορικά, μέσα στην οικογένεια, και τα οποία θα πρέπει να διασωθούν και να προστατευθούν στο σύνολό τους.

Οχι απομόνωση για τα παιδιά με έιτζ

Το άλλο μεγάλο κύριο θέμα της συνάντησης αυτής είναι τα προγράμματα αντιμετώπισης του έιτζ. Για την πανδημία αυτή, που αποφεύγουν να τη θίγουν ακόμη οι φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα, εκτός λίγων τιμητικών εξαιρέσεων, δόθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία. Το 2002 βρήκε 65 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από έιτζ και να έχουν μείνει 14 εκατομμύρια ορφανά. Υπολογίζεται δε ότι στην επόμενη δεκαετία τα ορφανά θα φθάσουν τα 50 εκατομμύρια! H UNESCO επικεντρώνει τη στρατηγική της στην προληπτική εκπαίδευση μαθητών και δασκάλων, καθώς και στην ευρύτερη ενημέρωση του κοινού. «Πάσχει ή δεν πάσχει από έιτζ, είναι φίλος μου», είναι το κυρίαρχο σύνθημα για το πρόγραμμα εναντίον της διάκρισης και της απομόνωσης των φορέων – ασθενών στο σχολικό περιβάλλον που ανέλαβε η UNESCO, μέσω του προγράμματός της στο Διαδίκτυο, με 7.500 σχολεία σε 172 χώρες να αναλαμβάνουν πιλοτικό ρόλο για να προωθήσουν τα ιδανικά της UNESCO και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Για όσους ενδιαφέρονται η διεύθυνση είναι: UNESCO, 7, place de Fontenay, 75352. Paris 07 SP, France.

Website: http://www.unesco.org/aids E-Mail: [email protected]