ΑΠΟΨΕΙΣ

H ώρα της πολιτικής αλλαγής

Σήμερα, ημέρα περισυλλογής και αποφάσεων, ας μιλήσουμε λογικά, ψύχραιμα και χωρίς παραταξιακούς φανατισμούς. Με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του τόπου και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.

Το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει τη χώρα επί είκοσι, σχεδόν συνεχόμενα χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα, πρωτοφανές στην πολιτική μας ιστορία, ό,τι είχε να δώσει σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε λάθη και σε παραλείψεις, το έδωσε. Ταυτόχρονα δημιούργησε μόνιμες νοσηρές καταστάσεις, άκρως επικίνδυνες για την πορεία του τόπου και της δημοκρατίας: Ταύτισε το κόμμα με το κράτος, τα πρόσωπα με την εξουσία, με επιλεκτικές εύνοιες αλλοίωσε το «κράτος δικαίου», αιχμαλωτίσθηκε από τη διαπλοκή και τα συμφέροντα των MME, κολάκευσε αδυναμίες και προκάλεσε ανισότητες, αδικίες και κοινωνικές συγκρούσεις. Με δυο λόγια, το ΠΑΣΟΚ αλλοιώθηκε το ίδιο και μεταβλήθηκε σε αλαζονικό καθεστώς, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Αυτά και πολλά άλλα προκάλεσαν στο λαό και στους ίδιους τους οπαδούς και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κούραση, απογοήτευση και δυσαρέσκεια, έκδηλες ήδη αρκετά πριν από τις εκλογές. Καιρό πριν από τις εκλογές και ανεξάρτητα από αυτές διαμορφώθηκε και ποικιλοτρόπως διατυπώθηκε το λαϊκό αίτημα για πολιτική αλλαγή στις ιδέες, στα πρόσωπα, στον τρόπο διακυβέρνησης. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε έμμεσα το λαϊκό αίτημα για πολιτική αλλαγή και προσπαθεί τώρα με πρόχειρες μεταμορφώσεις και μεταλλάξεις της τελευταίας στιγμής να ανταποκριθεί σε αυτό, προσπαθώντας απεγνωσμένα να παραμείνει στην εξουσία. Πολιτική αλλαγή, όμως, σημαίνει απομάκρυνσή του από την εξουσία, διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα. Αν αυτό αποβαίνει υπέρ της Ν.Δ., ούτε κακό είναι ούτε αλλοιώνεται το λαϊκό αίτημα για δημοκρατική πολιτική αλλαγή.

Την πολιτική αλλαγή με αυτήν την έννοια και αυτό το περιεχόμενο την προσδοκά ο λαός και τη χρειάζεται ο τόπος και η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και της πολιτικής ζωής. Τη χρειάζεται, τέλος, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να κρατηθεί στον ρόλο της μεγάλης πολιτικής δύναμης με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. H παραμονή του επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην εξουσία και τα νοσηρά φαινόμενα που τη συνοδεύουν αποξένωσαν το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνική του βάση, υποβίβασαν την πολιτική του σε στείρα και γραφειοκρατική κρατική διαχείριση, μετέβαλαν το κόμμα σε ιμάντα της κρατικής μηχανής.

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να βρεθεί στην αντιπολίτευση για να ξαναβρεί την επαφή του με την κοινωνία και τον ρόλο της κρατικής εξουσίας. Είναι ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική αλλαγή…