ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψήφος αυξημένης λαϊκής εμπιστοσύνης

Πέραν της «απρόβλεπτης» από τις δημοσκοπήσεις ευρύτητάς της, η χθεσινή νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, βασίζεται σαφέστατα σε ψήφο εμπιστοσύνης και, δεύτερον, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ηγετικό και πολιτικό πρόσωπο, που κατόρθωσε να αναδείξει ο κ. Κώστας Καραμανλής. H διαπίστωση ότι η ψήφος, η οποία εδόθη στη Ν.Δ. συνιστά έκφραση ηυξημένης εμπιστοσύνης για τη νέα διακυβέρνηση και λιγότερο εμπεριέχει το στοιχείο της αποδοκιμασίας του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει από το περιεχόμενο που δόθηκε τελικώς στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Το ΠΑΣΟΚ, με την ταπεινωτική εκθρόνιση του κ. Σημίτη -η οποία τελικώς απεδείχθη ατελέσφορη, αν δεν επιδείνωσε την ήττα- και την ανάρρηση στην κομματική του ηγεσία του κ. Γιώργου Παπανδρέου, προέβη σε μια σημαντικότατη παραδοχή. Οτι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίσθηκε την εξουσία χρειάζεται ριζική αλλαγή. Βεβαίως, η παραδοχή αυτή έγινε αφ’ ότου το αίτημα της αλλαγής προσέλαβε στην εκλογική βάση πάνδημη και επιτακτική μορφή. Ανεξαρτήτως, όμως, της ειλικρινείας και του πειθαναγκαστικού τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι προεκλογικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, το γεγονός είναι ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίσθηκε ως έτοιμος και αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τις «ρήξεις, τις τομές και τις ανατροπές» που απαιτούσε η εκλογική βάση. Δηλαδή, να επιχειρήσει μια… αυτοεξυγίανση, υποσχόμενος ρήξεις με τα μεγάλα και άνομα συμφέροντα, τομές στο νοσηρό σύστημα διακυβερνήσεως, ανατροπές στο κομματικό κατεστημένο…

Με τη χθεσινή ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός, όπως ήταν λογικό, δεν ενεπιστεύθη τον κ. Παπανδρέου ως ανατροπέα, εξυγιαντή και αναμορφωτή του «συστήματος», που εγκαθίδρυσε το κόμμα του. Ανέθεσε την εντολή αυτήν στον κ. Κώστα Καραμανλή και τη Ν.Δ. Το γεγονός, όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να δώσει την εκλογική μάχη όχι προβάλλοντας ή υπεραμυνόμενο των κυβερνητικών του πεπραγμένων, αλλά ως… φορέας της Αλλαγής, είναι αυτό που προσδίδει στην ψήφο που έλαβε η Ν.Δ. τον χαρακτήρα και τον δυναμισμό της ηυξημένης λαϊκής εμπιστοσύνης.

Εξ ίσου εμφανή είναι και τα στοιχεία, βάσει των οποίων προσωποποιείται το χθεσινό αποτέλεσμα ως -κατά κύριο λόγο- νίκη του κ. Κώστα Καραμανλή. O αρχηγός της Ν.Δ. και από αύριο πρωθυπουργός, αποτέλεσε κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον κεντρικό στόχο προσωπικών επιθέσεων, οι οποίες απέβλεπαν στην πολιτική του απαξίωση και εξουδετέρωση. Αυτά τα συγκεντρωτικά πυρά εναντίον του εκδηλώθηκαν αφ’ ότου ο κ. Κώστας Καραμανλής έθεσε ως κεντρικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής του τακτικής, αλλά και ως κομματική επαγγελία στη διεκδίκηση της εξουσίας, την εξάλειψη της διαφθοράς και την εξάρθρωση των διαπλεκομένων συμφερόντων. O αρχηγός της Ν.Δ. έδωσε τη μάχη αυτή υποχρεωτικά μόνος, όπως συμβαίνει με τις προσωπικές επιθέσεις. Δεν πτοήθηκε, δεν κάμφθηκε, δεν συμβιβάσθηκε. Και χθες η στάση του αυτή όχι μόνον επιβραβεύθηκε από τον ελληνικό λαό, αλλά και επικυρώθηκε, πανηγυρικώς, ως βασική κυβερνητική επαγγελία.

Πέραν αυτών, ο κ. Κώστας Καραμανλής σίγουρα ένιωσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης ελλιπέστατη κομματική στήριξη του πολιτικού του λόγου. Τούτο, μάλιστα, συνέβη και με παλαιά και έμπειρα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία, είτε για λόγους εσωκομματικής σταυροθηρίας είτε με κίνητρο τη δικαίωση προγενέστερων πολιτικών τους επιλογών, παρεξέκλιναν σε τόνο, ύφος, ακόμη και περιεχόμενο, της προεκλογικής γραμμής του κόμματος, με αποτέλεσμα οι παραφωνίες αυτές να αξιοποιηθούν στο έπακρο από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο κ. Κώστας Καραμανλής κατόρθωσε να υπερκεράσει και αυτές τις εσωκομματικές αντιξοότητες, καθιστώντας τον δικό του πολιτικό λόγο επικυρίαρχο, αυθεντικό και δεσμευτικό στην αντίληψη και την κρίση του Ελληνα ψηφοφόρου. Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας. Καλείται να διαχειρισθεί μια λαϊκή εντολή, που ενέχει σαφέστατη και ενισχυμένη εμπιστοσύνη. Διαθέτει, εσωκομματικώς, μια αδιαμφισβήτητη παντοδυναμία, η οποία του επιτρέπει να σχηματίσει την κυβέρνησή του χωρίς δουλείες, δεσμεύσεις και συμβιβασμούς. Τέλος, στο μέτρο κατά το οποίο το χθεσινό αποτέλεσμα συνιστά προσωπική νίκη του κ. Καραμανλή και αναγνώριση των ηγετικών του προσόντων από το εκλογικό σώμα, παρέχεται στον νέο πρωθυπουργό ευρύτερη ανοχή προκειμένου να εφαρμόσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν δυνάμει πλεονεκτήματα για τον κ. Καραμανλή. Ταυτόχρονα, όμως, μεγιστοποιούν και την προσωπική του ευθύνη για τα πρόσωπα, τις επιλογές και τα πρώτα κρίσιμα βήματα της κυβερνήσεώς του. Με το πνεύμα, λοιπόν, της υπερκομματικότητος και της υπηρετήσεως του γενικού συμφέροντος, που ο ίδιος διακήρυξε προεκλογικώς, αντί της υπομνήσεως «αρχή άνδρα δείκνυσι» είναι περισσότερο ενδεδειγμένη η ευχή «καλή δύναμη, καλή επιτυχία»…