ΑΠΟΨΕΙΣ

Σεμνότητα και ταπεινότητα

Με «σεμνότητα και ταπεινότητα» επιθυμεί να κυβερνήσει ο νέος πρωθυπουργός. Ιδιότητες, δηλαδή, τις οποίες είχαν λησμονήσει οι μέχρι χθες κρατούντες. Τόσα χρόνια, το μεταλλαγμένο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ μας είχε συνηθίσει σ’ ένα περίεργο «μοντέλο διαχείρισης της εξουσίας».

Σ’ αυτό, λοιπόν, το μοντέλο, ήταν πολύ δύσκολο να είναι κανείς «σεμνός και ταπεινός». Και πώς να είναι όταν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, οι πολιτικοί εμφανίζονται στην τηλεόραση, συχνάζουν σε ακριβά και «σινιέ restaurants», διασκεδάζουν και συναγελάζονται με «επωνύμους», που ξεχωρίζουν μόνο για το χρήμα τους (μερικοί και για κάποιες παρανομίες που τους βαρύνουν) και φιλοξενούνται στις σελίδες των «life style» περιοδικών; Πώς να είναι «σεμνός και ταπεινός» ο πολιτικός που βγάζει την προσωπική του ζωή στο «μεϊντάνι», όταν φωτογραφίζεται με τη σύζυγο ή τη σύντροφό του μέσα στο πολυτελέστατο σπίτι του για τα περιοδικά των «vips»; Σε ποια άλλη χώρα, αλήθεια, της Ευρώπης οι υπουργοί, οι υφυπουργοί ή τα κομματικά στελέχη είναι «light stars»; Σε ποια άλλη χώρα έχει διαμορφωθεί αυτή η περίεργη -και θανάσιμη για την πολιτική- διαπλοκή μεταξύ των εκπροσώπων των MME (εκδοτών και δημοσιογράφων) και των πολιτικών; Πόσο «σεμνός και ταπεινός» μπορεί να είναι ένας υπουργός που θεωρείται «κομμάτι» αυτής της διαπλοκής και αποδέχεται ασμένως την ως άνω ιδιότητα προκειμένου «να παίζει στο παιχνίδι»; Δεν θέλουμε, λοιπόν, να βλέπουμε υπουργούς καθημερινά στην τηλεόραση, να συζητούν περί ανέμων και υδάτων, κυρίως τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Δεν θέλουμε να δούμε και τους νέους υπουργούς να ποζάρουν ως σουμπρέτες για τα «ελαφρά» περιοδικά, να συνδιασκεδάζουν με τους «επωνύμους» του χρήματος. Ας αρχίσει, λοιπόν, η «σεμνότητα και ταπεινότητα» από τη δημόσια εικόνα της νέας ηγεσίας. Ας φροντίσουν οι νέοι υπουργοί να μας δείξουν ότι είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, στους οποίους οι πολίτες ανέθεσαν υψηλά καθήκοντα, και όχι «ψώνια» της εξουσίας.

Οπως είναι, δηλαδή, οι εξέχοντες πολιτικοί στη λοιπή Ευρώπη. Χωρίς να τους συνοδεύουν πομπές φρουρών και αυτοκινήτων, χωρίς κουστωδίες παρατρεχαμένων. Μακριά από το «επωνυμιλίκι» που εξασφαλίζει η προβολή από τα MME, βάσει της οποίας κρίνεται κάποιος ως προβεβλημένο στέλεχος, με τον κακόηχο βαρβαρισμό «πρωτοκλασάτος». Πολύ καλό θα ήταν να πάψει αυτή η παραγωγή «προβεβλημένων στελεχών» από το «γυαλί». Ας προβάλλεται -και ας κρίνεται- ο πολιτικός από το έργο του.

Βήμα πρώτο, λοιπόν, προς τη «σεμνότητα και ταπεινότητα», είναι η δημόσια εικόνα των στελεχών της νέας εξουσίας. Μακριά από το πολιτικό «life style», που ελαφρύνει και ενίοτε γελοιοποιεί τους πολιτικούς. Ας γίνει αυτό το βήμα και βλέπουμε…