ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέες προτεραιότητες

O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την επιλογή των προσώπων και τη δομή της νέας κυβέρνησής του, έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του. Δεν πρόκειται να πορευθεί στον δρόμο που είχε επιλέξει ο προκάτοχός του K. Σημίτης. H οικονομίστικη λογική της πολιτικής, όπου τα πάντα, ακόμα και ο ίδιος ο πολίτης, «φιλτράρονταν» μέσα από ένα βιβλίο εσόδων-εξόδων, δεν θα είναι κυρίαρχη.

Βεβαίως, η οικονομία έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς από τη δυναμική και την ευρωστία της εξαρτάται αν η κυβέρνηση θα μπορεί να αντλήσει κονδύλια για άλλες πολιτικές. Γι’ αυτό, άλλωστε, θα προωθηθεί ταχύτατα η δημοσιονομική απογραφή, ώστε και το νέο σχήμα και οι Βρυξέλλες αλλά και οι πολίτες να έχουν γνώση των κρυφών χρεών που αφήνει πίσω το ΠΑΣΟΚ. Στόχος, δε, του νέου επιτελείου θα είναι να φέρει την κατάσταση σε κάποια ισορροπία.

Ομως, όσοι ανέμεναν ότι οι πρώτες εκατό ημέρες θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να δοθεί νέα ορμή σε συγκεκριμένα διαρθρωτικά προβλήματα που άπτονται της οικονομίας, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν. Οι μεταρρυθμίσεις θα έλθουν αργότερα. Και δεν είναι μόνον η εκκρεμότητα των Ολυμπιακών Αγώνων που οδηγεί σε άλλες επιλογές. Φυσικά, στο κεντρικό αυτό θέμα η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αφήσει τόσα κενά, που η χώρα κινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς για πολλά χρόνια. Είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο ο K. Καραμανλής και η ομάδα του να διαθέσουν εδώ μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους, προκειμένου να τα καταφέρουμε τον Αύγουστο.

Ομως, ο νέος πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εγκλωβιστεί στις αδιέξοδες λογικές του προκατόχου του. Οπως φάνηκε από το νέο σχήμα, αλλά και τις πρώτες παρατηρήσεις του στο υπουργικό συμβούλιο, δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες. Πρώτη, η έντιμη άσκηση της εξουσίας, μακριά από τα πάρτυ και τα κότερα των ισχυρών. Το μήνυμα προς τους υπουργούς γι’ αυτό το θέμα ήταν αυστηρό και απόλυτο: θα φύγετε.

Δεύτερη, η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι ο K. Καραμανλής σκοπεύει να παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα στο πιο δυσκίνητο κομμάτι της κρατικής μηχανής. Τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δείχνει να αφουγκράζεται το αίτημα της κοινωνίας, όπως αυτό διαμηνύθηκε μέσα από την ψήφο.

Ο πολίτης δεν φαίνεται να πείθεται από την «ευημερία των αριθμών» που παρουσίαζε το ΠΑΣΟΚ και επιθυμεί η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τα δικά του μικρά ή μεγάλα προβλήματα, όσο και για την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Αν αυτές οι προτεραιότητες συνδυασθούν με την ανάδειξη του πολιτισμού και της παιδείας σε κεντρική θέση, αλλά και τη διαχείριση της τελικής φάσης για την επίλυση του Κυπριακού, τότε έχει μια καλή εικόνα του μοντέλου διακυβέρνησης της πρώτης περιόδου. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν ο πρωθυπουργός έκανε τις σωστές επιλογές.