ΑΠΟΨΕΙΣ

Εντος Των Τειχων

Εβδομάδα βιογραφικών

Η εβδομάδα που πέρασε είναι η εβδομάδα των παθών… των… βιογραφικών σημειωμάτων. Σε όλα τα υπουργεία διακινούνται σημειωματάκια βιογραφικά για θέσεις γραμματέων, περιφερειαρχών, διοικητών οργανισμών, τραπεζών κ.λπ., κ.λπ… Είναι τέτοια η «πρεμούρα» ορισμένων, μάλιστα, ώστε σε κάποια υπουργικά γραφεία έφθασαν τα βιογραφικά σημειώματα με «e-mail»… Δεν γνωρίζουμε εάν με τον ηλεκτρονικό τρόπο είναι το ίδιο… γρήγορη η τοποθέτηση των ενδιαφερομένων στα διάφορα πόστα, πάντως έως τα τέλη της εβδομάδος θα ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει και ποιοι θα τοποθετηθούν σε διοικητικές θέσεις.

Κομματικές υπερβολές

Η Ρηγίλλης θα παραμείνει ζωντανή, δήλωσε με νόημα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ορισμένοι παλαιοί στο ρεπορτάζ θυμηθήκαμε ότι επί ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη… ενώ ένα απόγευμα σουρούπωνε, τρία από τα… εναπομείναντα στελέχη στη Ρηγίλλης κυνηγούσαν ένα… σκύλο, ο οποίος ανενόχλητος μπήκε μέσα, ανέβηκε τις μαρμάρινες σκάλες και εννοούσε να κάνει… την ανάγκη του έξω από το γραφείο που είχαν τότε οι τηλεφωνήτριες… Κάπως έτσι, τόνιζαν ορισμένοι κομματικοί παράγοντες, νιώθουν… ορισμένοι για το κόμμα σήμερα… Υπερβολές.

Θα παραμείνει βουλευτής;

Είναι πολυ ορθό το σύστημα τού με ακρίβεια καθορισμού των συναντήσεων του πρωθυπουργού καθημερινώς. Και επίσης είναι ορθή η ανακοίνωση… σχεδόν όλων των υπουργών και στελεχών που συναντώνται ή θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Και λέμε σχεδόν… όλων, διότι η συνάντηση με τον πρώην υπουργό Γιάννη Παλαιοκρασσά δεν ανακοινώθηκε. Τώρα… θα μου πείτε ποιο είναι το περίεργο, βουλευτής είναι ο άνθρωπος… Εχετε δίκιο, απλώς δεν γνωρίζουμε εάν θα παραμείνει βουλευτής…

Ανασχηματισμός μετά τους Αγώνες

Πολλά τα καλά λόγια για την «εργατική κυβέρνηση», που συγκρότησε ο κ. Καραμανλής, ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος. Που λέει ότι το υπουργικό σχήμα είναι μεν καλό, αλλά θα ήταν χρησιμότερος ο κ. Σιούφας στο υπουργείο Εσωτερικών και ο κ. Παυλόπουλος στο Δημόσιας Τάξης. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής δεν επιφυλάσσουν καθόλου καλά λόγια για τη σύνθεση των… υφυπουργών. Επικαλούνται δε και το γεγονός ότι οι δύο του υπουργείου Απασχόλησης προστέθηκαν στη «λίστα» την τελευταία στιγμή. Προβλέπουν ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά τους Ολυμπιακούς, με πρώτο μέλημα να κάνει το κυβερνητικό σχήμα ευέλικτο, όπως είχε δεσμευθεί και προεκλογικώς. Ακόμη, ότι δεν αποκλείεται ο ίδιος να διατηρήσει το υπουργείο Πολιτισμού και μετά τους Αγώνες.

Πρωταγωνιστές από τη Θεσσαλονίκη

Βέβαιο θεωρείται ότι οι κ. Ευ. Βενιζέλος και X. Καστανίδης θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή. Πάντως, αποκλείεται και οι δύο να αναλάβουν θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων: αμφότεροι πολιτεύονται στην A΄ Θεσσαλονίκης και η συνεργασία τους δύσκολα θα είναι αρμονική.

Και η αντιπρόεδρος γυναίκα

Την κ. Βάσω Παπανδρέου θα προτείνει πιθανότατα για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής το ΠΑΣΟΚ στη σχετική ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο. O κ. Γ. Παπανδρέου κατέληξε στη συγκεκριμένη επιλογή επειδή επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να έχει μια «ισχυρή» παρουσία στο νέο προεδρείο της Βουλής.

Αναμένονται αλλαγές

Αλλαγές στο στενό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού προωθηθεί η κατανομή ρόλων στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο κ. X. Παμπούκης παραμένει ακλόνητος, ως ο «εξ απορρήτων» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ρόλο θα έχει επίσης και ο κ. Π. Γερουλάνος, που πλέον δεν πρόκειται να ασχολείται με θέματα του Τύπου.

Αμ’ έπος αμ’ έργον!

«Χαμός» στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο νέος υπουργός Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει την τακτική των «ειδικών συμβούλων» και θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στους υπαλλήλους του υπουργείου του! «H δημόσια διοίκηση διαθέτει στελέχη ικανότατα, στα οποία ο πολίτης πρέπει να έχει εμπιστοσύνη! Κι αν δεν είχε μέχρι τώρα, θα πρέπει να την αποκτήσει», είπε σε συνεργάτες του ο Θετταλός, που κάνει πράξη όσα διεκήρυξε προεκλογικά ο Κώστας Καραμανλής. Μείωση της σπατάλης του κράτους και εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα καταλήγουν στα θυλάκια των πολιτών και όχι στων «ημετέρων».

Με… ταπεινότητα

Ο ασπρομάλλης κύριος, συνοδευόμενος από δύο συνεργάτες του, προχθές, σχεδόν «κύρτωνε», βαστώντας τέσσερα τεράστια ντοσιέ υπό μάλης, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα… Εριξε τα ντοσιέ στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, κάθησε μπροστά δίπλα στον οδηγό και το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε προς τη Σταδίου. Ενώ περίμενε στο φανάρι για να ανάψει το πράσινο, ένας μεσήλικας πεζός τον αναγνώρισε και άρχισε να φωνάζει: «Μπράβο, μπράβο, συγχαρητήρια Προκόπη». Και ο υπουργός Εσωτερικών, ανοίγοντας το παράθυρο του αυτοκινήτου: «Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη σας»… Με ταπεινότητα και σεμνότητα, υπουργέ…

Μετά των αυλικών. ..

Με τη συνοδεία του συζύγου της αλλά και των πολυπληθών… αυλικών της μετέβη το βράδυ της Κυριακής των εκλογών η Γιάννα Αγγελοπούλου στη Ρηγίλλης για να συγχαρεί τον νέο πρωθυπουργό. Και μάλλον απογοητεύθηκε που ο κ. Καραμανλής δεν την δέχθηκε αμέσως. Αντιθέτως, παρέμεινε επί δίωρον στον… προθάλαμο, στοιβαγμένη όχι μόνον με τους αυλικούς της, αλλά και με τις συζύγους υποψηφίων… υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ. Μετά το πέρας της αναμονής, ο κ. Καραμανλής την είδε για πολύ λίγο…

Το τέλος του γραμματέα

Πολύ πιθανό είναι, στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών που σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου στο κόμμα, με όχημα το συνέδριο του προσεχούς Οκτωβρίου, να καταργήσει τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Πάντως, ακόμη και εάν τελικώς το αξίωμα παραμείνει, ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει μια νέα θητεία. Εξ άλλου, ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τού καταλογίζουν την υποβαθμισμένη παρουσία την οποία είχε, κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο.