ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μεγαλώσει το μαγαζί…

Ολοι γνωρίζουμε το ναό της Αγίας Φιλοθέης και την ομώνυμη Κρύπτη στο ομώνυμο προάστιο. Αν είμαστε εντελώς παρακατιανοί (κακό του κεφαλιού μας) και δεν έχουμε κάποιο συγγενή ή κάποιο φίλο και φίλη που να ετέλεσαν τους γάμους τους εκεί, ασφαλώς είδαμε στην τηλεόραση πολλούς επωνύμους να παντρεύονται εκεί. Είναι άγνωστο κατά πόσο η Αγία Φιλοθέη, η ενάρετη Αθηναία αγία, συντελεί στην ευτυχία των ζευγαριών που ευλογεί και στη μακροημέρευση των γάμων, το βέβαιο όμως είναι ότι η πελατεία πληθαίνει και τα ζευγάρια συρρέουν από όλη την Ελλάδα για να τελέσουν τους γάμους στην περιώνυμη Κρύπτη. Αν τα πράγματα σταματούσαν εδώ ουδείς ψόγος και να προσθέσουμε και εμείς τις θερμές ευχές μας στις ευλογίες της Αγίας.

Δεν σταματούν όμως εδώ! Οπως συμβαίνει με όλα τα μαγαζιά όταν πληθαίνει η πελατεία τους, το ίδιο ακριβώς σκέφθηκαν μερικοί θεοφιλέστατοι κληρικοί και ευσεβείς συμπολίτες: Να μεγαλώσουν το «μαγαζί», ώστε να χωράει περισσότερους πελάτες. Στη θέση του σημερινού κατάλευκου και απέριττου ναΐσκου, στην κορυφή του καταπράσινου λόφου, θέλουν να ανεγείρουν μεγαλοπρεπή και περικαλλή ναό, σαν εκείνες τις απερίγραπτες βυζαντινίζουσες «τούρτες» που σερβίρουν απανταχού της ευσεβούς Ελλάδας, σήμα κατατεθέν του νεοελληνικού «κιτς» και του θρησκευτικού φρονήματος. Μεγάλωσε η πελατεία, να μεγαλώσει και το μαγαζί.

Οι κάτοικοι της Φιλοθέης, που περίπου επί έναν αιώνα στεγάζουν τη θρησκευτική κατάνυξη στον απέριττο ναΐσκο, κτίσμα ταπεινής και ειλικρινούς ευσέβειας, διαμαρτυρήθηκαν και προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο τους εδικαίωσε πλήρως: Με απόφασή του κήρυξε τον καταπράσινο λόφο, μαζί με την εκκλησία και την Κρύπτη δημόσιο άλσος, όπου δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί κανένα κτίσμα και να προστεθεί άλλο. O Δήμος Φιλοθέης προσέφερε στην Εκκλησία άλλο οικόπεδο επτά στρεμμάτων, μεγαλύτερο από την κορυφή του λόφου αν ισοπεδωθεί, και εκεί αν θέλει να ανεγείρει τον νέο μεγαλοπρεπή και περικαλλή ναό και να τον αφιερώσει σε όποιον άγιο ή αγία θέλει. H Εκκλησία αρνήθηκε την ευγενή προσφορά και, για να πούμε την αλήθεια, δικαιολογημένα: Δεν θέλει οποιοδήποτε «μαγαζί». Το «γωνιακό μαγαζί» θέλει.

Δεν πτοείται από την απόφαση του ΣτΕ. Πρόσφατα, επιφανής ιεράρχης, σε δημόσια ομιλία του, έψεξε τους Φιλοθεάτες για την αρνητική στάση τους, κατακεραύνωσε την οικολογική υποκρισία τους και δεν έμαθα αν τους απείλησε με αφορισμό και με το πυρ της κολάσεως. Τέλος, τους έδωσε προθεσμία ενός έτους, ν’ αλλάξουν γνώμη και να ζητήσουν οι ίδιοι την κατεδάφιση του λευκού ναΐσκου, ώστε να μεγαλώσει το «μαγαζί». Και ο Θεός να μας φυλάξει από τα χειρότερα.

Γράμμα από το Παρίσι

Ο κ. K. Μακρής είναι νέος Ελληνας επιστήμονας που κάνει λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα στο Παρίσι και εκτιμάται ιδιαιτέρως από τους Γάλλους πανεπιστημιακούς και για την επιστημοσύνη του και για το ήθος του. Δεν θα σας απαριθμήσω τους ακαδημαϊκούς τίτλους του γιατί δεν χρειάζεται.

Με τους τίτλους πάντως και τα προσόντα που έχει εξελέγη παμψηφεί διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού, την περισσότερο γνωστή ως Cite. Ηταν ο περισσότερο ενδεδειγμένος κατά την άποψη των Γάλλων πανεπιστημιακών που υπογράφουν την επιστολή που λάβαμε, αλλά και των Ελλήνων φοιτητών και της ελληνικής παροικίας του Παρισιού.

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όμως, είχε άλλα στο νου της και διά του πρεσβευτού μας στο Παρίσι, του κ. Δ. Καραϊτίδη, ακύρωσε την εκλογή. Από την επιστολή – διαμαρτυρία δεν καταλάβαμε πώς και γιατί της έπεφτε λόγος. Ούτε τον κ. K. Μακρή γνωρίζουμε ούτε τους υπογράφοντες την επιστολή. Θέτουμε τη διαμαρτυρία υπ’ όψιν του νέου υπουργού Εξωτερικών και των συνεργατών του και ας ερευνήσουν το θέμα.