ΑΠΟΨΕΙΣ

H τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας εντός μας

«Οι Αγώνες ετελούντο κατά την πρώτην πανσέληνον μετά την θερινήν τροπήν του ηλίου, δηλαδή κατά τα τέλη Ιουνίου ή κατά τας αρχάς Ιουλίου μετά πάσαν τετραετίαν. O μην, καθ’ ον διεξάγοντο οι Αγώνες, εκαλείτο ιερόμην ή Ιερομηνία».

Ιερομηνίαν είδε θεά… για να παραφράσουμε τους πρώτους στίχους της Ιλιάδος. Οσο πλησιάζουν οι ημέρες -143 από σήμερα- για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, ο νους ψάχνει να βρει άλλες σταθερές, για να ενώσει το τότε με το τώρα. Την μήνιν που άδουν, ιδίως τα ξένα MME, για τη μη κάλυψη του στεγάστρου του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, για τη μη έγκαιρο αποπεράτωση των ολυμπιακών έργων που εκκρεμούν, για τη Μαραθώνιο Διαδρομή, όλα αυτά, και ιδίως το θέαμα του χώρου ολόγυρά μας, με τα στοιχειωμένα, θαρρείς, εργοτάξια, που όσο περισσότερο εντείνουν τους ρυθμούς τους, τόσο μοιάζει να μη γίνεται τίποτε. Μόνο η άνοιξη ήρθε στην ώρα της. Με την ισημερία της 21ης Μαρτίου και το Αγιο Πάσχα που πλησιάζει, γεμίζουν με ευωδιές, τιτιβίσματα πουλιών, οι όχθες του Αλφειού και του Κλάδεου και ήχοι καμπάνας από το Πελόπιον δονούν την Ολυμπία, τον αρχαιολογικό χώρο που διατηρεί όλη την αίγλη της φυσικής ομορφιάς του και της ιστορίας του.

Ανήμερα την 25η Μαρτίου -διπλή εθνική εορτή, με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821- θα γίνει η Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Θα παραστεί εκεί, με μικρό αεροπλάνο που του διέθεσαν, με ολίγα στελέχη της Προεδρίας και τη συνοδεία του, σύνολον 12 άτομα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Την οργάνωση της Τελετής έχει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ποιοι άλλοι θα είναι εκεί; ΔΟΕ, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου. Θα τους δούμε από την τηλεόραση, από την EPT με απευθείας κάλυψη από την Ιερά Αλτι και το Στάδιο. Θα είναι εκεί, δικαιωματικά, οι Ηλείοι, οι κάτοικοι της Ηλιδος που διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εμείς πού θα ‘μαστε, αλήθεια: Πέσ’ τε το παράπονο, πέσ’ τε το μονόλογο, όσο πλησιάζουν οι ημέρες, και το άγχος της ολοκλήρωσης ή μη των έργων και των προετοιμασιών φθάνει στο αποκορύφωμά του, ιδίως στα διάφορα δελτία και τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών, των νυν που τρέχουν και δεν φθάνουν και των τέως που νίπτουν τας χείρας τους -έως πότε όμως;- μία επίμονη φωνούλα, σαν το κλάμα του γκιώνη στην εύφορη πεδιάδα της Ηλείας, ρωτάει και ξαναρωτάει; «Αλήθεια, εσύ τι έκανες γι’ αυτήν την Ολυμπιάδα που φθάνει, έφθασε;». Δεν αρκεί το να σχολιάζεις, να επικρίνεις, να προβλέπεις κασσανδρικά. Τι θα ‘λεγε γι’ αυτήν την αβουλία π.χ. ο Θεμιστοκλής, «όστις εισελθών ζωηρώς επευφημήθη εις το Ολυμπιακόν Στάδιον». Τι λόγια θα ‘βρισκε να τη στηλιτεύσει ο ρήτωρ Δημοσθένης; Οπως είπε ο νέος πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στις προγραμματικές του δηλώσεις στο βήμα της Βουλής, «οι προτεραιότητες της άρτιας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αποτελούν εθνική επιταγή και απαιτούν συστράτευση όλων μας. Ως Ελληνες θα κάνουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως Ελληνες θα κριθούμε». Και ρωτά η φωνούλα: «γιατί δεν προσφέραμε εμείς -εγώ, εσείς, όλοι οι εκτός του Οργανισμού, των υπουργικών συσκέψεων, των κλιμακίων της EOE και της ΔΟΕ, των διαφόρων επιτροπών και υποεπιτροπών, των χορηγών, των επίσημων χρηστών του ολυμπιακού σήματος κ.λπ., κ.λπ.- κάτι χειροπιαστό; Το ότι δεν μας ζητήθηκε, παρά μόνον περιστασιακά και ξώφαλτσα, αποτελεί άραγε επαρκή δικαιολογία; Και τι θα έχουμε να λέμε στις άλλες γενιές, εμείς που ζήσαμε στην Αθήνα του 2004, τότε που «οι Αγώνες επέστρεψαν στον τόπο τους;». Οτι τους είδαμε στην τηλεόραση, όπως θα δούμε και την Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, live, στον δέκτη μας; Οτι κρατήσαμε, κοιτάξαμε, διαβάσαμε τα βιβλία που, ευτυχώς, εξεδόθησαν και αποτελούν την πολιτιστική γέφυρα του τότε με το τώρα; Το μόνο που μπορούμε να πούμε, έστω και αν δεν είναι αρκετό, είναι το ότι υπομείναμε την πρωτοφανή αναστάτωση στη ζωή μας, στις δουλειές μας, στο αδιάβατο των μποτιλιαρισμένων δρόμων, τη σκόνη και τον θόρυβο των εργοταξίων, αγόγγυστα. Οσο για την ασφάλεια, για την οποία κόπτονται οι ξένες εφημερίδες, εάν δεν την εξασφαλίζει ο Ολυμπιακή Φλόγα που μεθαύριο θα ανάψει, σε απ’ ευθείας σύνδεση με τον ήλιο της Ολυμπίας, τίποτα δεν μπορεί να την εξασφαλίσει. H εκεχειρία στην αρχαία Ολυμπία ήταν καθεστώς σεβαστό. Ας ελπίσουμε πως θα είναι και τώρα. H επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είναι και πνευματική υπόθεση κι όχι μόνον υλιστική και σ’ αυτό όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε. Εστω και με την ευχή μας: να είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες και να ‘ναι ελληνικοί και ειρηνικοί.

Για να ησυχάσει κι ο γκιώνης της όχθης του μυθικού ποταμού Αλφειού και η φωνούλα μέσα μας…