ΑΠΟΨΕΙΣ

Εντος Των Τειχων

Για την Αμυνα

Στο υπουργείο Αμυνας μαθαίνω ότι τους έχουν ζώσει μαύρα φίδια.Ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπάς έχει πλέον οργανωθεί, κινείται ταχύτατα προς τη διερεύνηση και αξιολόγηση των φακέλων που παρέλαβε και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα έχει να πει συγκεκριμένα πράγματα και βεβαίως να προωθήσει τα δέοντα, καθότι δεν ξεχνά την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του εισαγγελέα.

Αλλαγές και μη…

Αλλαγές έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται στις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών και οργανισμών. Ηδη τοποθετήθηκε ο κ. Αράπογλου στην Εθνική, ο κ. Προβόπουλος αναλαμβάνει, μεθαύριο Τρίτη, την Εμπορική, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τοποθετήθηκε ο κ. Πιλάβιος, στη ΔΕΗ πήγε πριν καν μπει στο Κοινοβούλιο ο κ. I. Παλαιοκρασσάς, στα ΕΛΠΕ πήγε ο κ. Ευ. Χριστοδούλου, στο Χρηματιστήριο χρειάζεται και η συναίνεση των ιδιωτικών εμπορικών τραπεζών για την αντικατάσταση του κ. Αλεξάκη και έπονται πολλές άλλες. Εκεί όμως που δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή αλλαγή είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το καταστατικό είναι αυστηρό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιτρέπει καταστρατηγήσεις και κάποιες φήμες που ήθελαν τον υποδιοικητή κ. Π. Θωμόπουλο να τελεί υπό παραίτηση όχι μόνο διαψεύδονται, αλλά συνοδεύονται και από την απειλή ότι θα υπάρξουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά όργανα αν υπάρξει ακόμη και υποψία πιέσεων. Λέτε να δούμε κανένα τέτοιο έργο…

Παράπονα υφυπουργών

Δέκτης αρκετών παραπόνων και γκρίνιας έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά πηγάζουν κατά κύριο λόγο από αρκετούς υφυπουργούς, που διαμαρτύρονται ότι οι προϊστάμενοί τους -προφανώς δηλαδή οι υπουργοί- δεν τους έχουν δώσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Είναι βλέπετε και πολλοί οι υφυπουργοί, καθώς το κυβερνητικό σχήμα δεν προέκυψε ολιγομελές. Πάντως ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος προς τους παραπονούμενους: «Βρείτε τα χωρίς να γίνουν φασαρίες και μη ζητάτε τη δική μου παρέμβαση» ήταν το νόημα του μηνύματος που τους έστειλε.

Μιχάλης… αναδιοργανωτής

Στην αναδιοργάνωση των Τομέων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου σ’ αυτούς να ενταχθούν και πρώην κυβερνητικά στελέχη με «ειδικό» πολιτικό βάρος, προωθεί ο γραμματέας του κόμματος κ. M. Χρυσοχοΐδης. O κ. Χρυσοχοΐδης δίδει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα Οργανωτικού που θα κληθεί να φέρει σε πέρας την ιδιαίτερα κρίσιμη και προσωπικά για τον κ. Γ. Παπανδρέου, αναμέτρηση των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου.

Τετ α τετ Βενιζέλου – Λαλιώτη

Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο. O κ. Βενιζέλος θα έχει πιθανώς, νωρίτερα, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος συμμετοχής του τελευταίου στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος εν όψει των ευρωεκλογών.

Ανοιξε πληγή

Τελικώς, το «κατενάτσιο» έναντι των αποτυχόντων βουλευτών και των πολιτευτών, που ζητούσαν να καταλάβουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, δεν απέδωσε. Αποτέλεσμα, να διοριστούν πολλοί σε θέσεις γενικών γραμματέων αλλά και να ανοίξει μια πληγή άνευ… προηγουμένου, καθώς είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που διεκδικούν τώρα μια θέση στον «ήλιο» της διοίκησης.

Εως τις 20 Μαΐου

Πάντως, όπως δείχνει ο προγραμματισμός που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, τα κενά που έχουν απομείνει στον διορισμό γενικών γραμματέων υπουργείων, υποδιευθυντών τραπεζών και γενικότερα στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα καλυφθούν έως τις 20 Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι γενικές συνελεύσεις οργανισμών, που είναι απαραίτητες. Οπότε ο κ. Καραμανλής θα μπορεί να φύγει… ήσυχος για την Αμερική, όπου θα συναντηθεί με τον πλανητάρχη Μπους.

Αυλαία Εκτελεστικού

Για αύριο έχει προγραμματίσει ο κ. Γ. Παπανδρέου συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την προετοιμασία του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Πιθανώς θα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Ε.Γ. με την παρούσα του σύνθεση, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου δέχεται επίμονες εισηγήσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου να ανακοινώσει την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και τη Γραμματεία της, η οποία και θα αναλάβει την πολιτική καθοδήγηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο του προσεχούς Νοεμβρίου.

Εξάρχεια – Βρυξέλλες…

Η ανθρώπινη διάσταση της ζωής του ευρωβουλευτή, και ο συνήθως όχι ιδιαίτερα γνωστός -ενίοτε δε και παρεξηγημένος- ρόλος και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκαλύπτονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες», της ευρωβουλευτού κ. Μυρσίνης Ζορμπά. Οι σελίδες του είναι γεμάτες από πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και από εικόνες, γεύσεις και αρώματα ταξιδιών που έγιναν στα 4 χρόνια της ευρωπαϊκής της δραστηριότητας. Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί την 1η Απριλίου από τις εκδόσεις «Οδυσσέας», θα παρουσιαστεί στις 26/4, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, από την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τους κ. Δ. Τσάτσο και K. Χατζιδάκη και τη δημοσιογράφο κ. Μαρία Χούκλη.

swinging blue… george!

Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Με «blue jeans» και δίχρωμο μπουφάν, έμοιαζε με υπερατλαντικό τουρίστα, που βρέθηκε ξαφνικά σε μια «black tie» τελετή ευρωπαϊκής χώρας. Προφανώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διακατέχεται ακόμη από το «σύνδρομο του κασκόλ», αλλά δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Κι όσο κι αν «το ρούχο δεν κάνει τον παπά», κάποιες στιγμές χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα την εμφάνισή μας. Είπαμε, να γίνουμε «αμερικανάκια» αλλά μέχρις ενός σημείου…

Υπάρχει χαλί;

«Εμείς, κυρία υπουργέ, δεν θέλουμε θέσεις και αξιώματα. Γνωρίζουμε, όμως, καλά τι γίνεται σ’ αυτό το υπουργείο, γνωρίζουμε τι γινόταν τόσα χρόνια και μπορούμε να σας πληροφορήσουμε υπεύθυνα όχι για πράγματα που γνωρίζουν οι πάντες, αλλά για όσα έχουν κρύψει κάποιοι κάτω απ’ το χαλί» είπαν στη Φάνη Πάλλη – Πετραλιά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, που την επισκέφθηκαν στο γραφείο της. «Καλά είναι όλα αυτά, αλλά… το χαλί υπάρχει;» ρώτησε η υπουργός, αποτυπώνοντας, μεταξύ χιούμορ και αλήθειας, την κατάσταση που συνάντησε στην οδό Μπουμπουλίνας…

Η παρακμή του ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως επικρατούν αγωνιώδεις καταστάσεις και ομαδοποιήσεις ιδιαίτερες. O Γιώργος προσπαθεί να συγκροτήσει την ομάδα του και προωθεί νεότερους, όπως ο Καστανίδης, ο Λοβέρδος, η Διαμαντοπούλου, η Αποστολάκη και άλλους που θεωρεί πως θα κινηθούν με πειθαρχία. Αντιθέτως, οι «σημιτικοί» απομονώνονται και επιζητούν τη γνώμη του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν μένει αδιάφορος. O Χρυσοχοΐδης νιώθει και αυτός ξένο σώμα και προσπαθεί να παίξει το ρόλο του, αλλά στις συγκεντρώσεις που κάνει εμφανίζονται μόνο οι παλαιοπασόκοι που δεν αντέχονται. O Χριστοδουλάκης φτιάχνει το νέο του γραφείο και περιμένει, ο Λαλιώτης λέει δεξιά και αριστερά πως θα πιάσει δουλειά, ο Ακης είναι εξαφανισμένος και τέλος πάντων όλη η κατάσταση παραπέμπει σε περίοδο παρακμής…