ΑΠΟΨΕΙΣ

Υβρις

Δύο εβδομάδες μόνον είναι που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά, αν πιστέψει κανείς τις δηλώσεις ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πρόλαβε κιόλας να διακυβεύσει τα… επιτεύγματα της οκταετούς διακυβέρνησης Σημίτη! Προδήλως παραδοξολογική, η κριτική του είδους εξελίσσεται σε ευθεία προσβολή της νοημοσύνης των Ελλήνων πολιτών, καθώς οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούνται να διαπιστώνουν ανεπάρκειες στους διαδόχους τους πριν καν αυτοί προλάβουν να ενημερωθούν, αλλά τολμούν με περισσή θρασύτητα να εξωραΐζουν -ή και να αρνούνται- ακόμη και εκείνα τα προβλήματα που είναι ορατά στον καθένα διά γυμνού οφθαλμού!

Το εξωφρενικότερο παράδειγμα είναι χωρίς αμφιβολία τα ολυμπιακά έργα, των οποίων η εξέλιξη είναι τόσο βραδεία, ώστε η ολοκλήρωσή τους να έχει γίνει εθνικό άγχος. Εκεί δεν τίθεται ζήτημα «άποψης», ούτε χωρεί περιθώριο αμφισβήτησης. Οταν το Ολυμπιακό Στάδιο, η καρδιά των αγώνων, βρίσκεται σε κατάσταση «γιαπιού» και οι ίδιοι οι κατασκευαστές μιλούν για ολοκλήρωσή του στις 15 Ιουλίου – «με την ψυχή στο στόμα»? όταν διαρκώς αναφαίνονται νέα προβληματικά σημεία, όπως τα κενά στο δίκτυο επικοινωνιών που παρακωλύουν την προετοιμασία της τηλεοπτικής κάλυψης της Ολυμπιάδας? όταν το κόστος έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η δε ασφυκτική πίεση χρόνου περιορίζει τα περιθώρια αντίστασης του κράτους έναντι των αξιώσεων των εργοληπτών? όταν συμβαίνουν όλα αυτά, θέλει περισσό θράσος να επαίρεται το ΠΑΣΟΚ για την άριστη(!) προετοιμασία «βγάζοντας τρελούς» όλους τους Ελληνες.

Αναλόγως προκλητικές είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και σε άλλους τομείς, παρ’ ότι σ’ αυτούς τα ίχνη των καθυστερήσεων και αδιεξόδων είναι λιγότερο εμφανή στο κοινό σε σύγκριση με τα ασθμαίνοντα ολυμπιακά εργοτάξια. Πρέπει, παρά ταύτα, να έχει απωλέσει κανείς κάθε αίσθηση του μέτρου, για να αποκαλεί, όπως έκανε η κ. Διαμαντοπούλου, «σκιαγμένο» τον κ. Τσιτουρίδη, επειδή μιλά για σκληρή μάχη στην E.E. προκειμένου να μη θιγούν οι Ελληνες αγρότες, όταν ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Και δείχνει έλλειψη αιδούς να επικρίνει ο κ. Γ. Παπανδρέου τον κ. Καραμανλή για «αμήχανη ουδετερότητα» στο Κυπριακό, τη στιγμή που σύσσωμος ο Ελληνισμός αγωνιά για τα κενά του σχεδίου Ανάν και τις αποκλίσεις του από το κοινοτικό κεκτημένο.

Ακούγοντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αγιογραφεί το κυβερνητικό της έργο και να εγκαλεί μία κυβέρνηση που καλά – καλά δεν πρόφθασε να αναλάβει, έχει κανείς την εντύπωση ότι παρακολουθεί θέατρο παραλόγου. Το ΠΑΣΟΚ, αποδοκιμασθέν στις εκλογές, συμπεριφέρεται ακόμη με την αλαζονεία που είχε στα τελευταία του χρόνια ως εξουσία. Πρόκειται για αληθινή «Υβρι», που είναι φυσικό να προσβάλλει και να οργίζει τους Ελληνες. Το ΠΑΣΟΚ, αντί της αλαζονικής έπαρσης, θα έκανε καλά να θυμηθεί το «κρείσσον σιγάν».