ΑΠΟΨΕΙΣ

Ολα του γάμου… τηλεοπτικά

«Οποιος δεν έχει παντρέψει κόρη και δεν έχει χτίσει σπίτι δεν ξέρει τι θα πει ζωή», έλεγαν μια φορά κι έναν καιρό. Ετσι, η τηλεόραση αναλαμβάνει να μας μάθει τι θα πει ζωή δείχνοντάς μας πώς χτίζονται «σπίτια από την αρχή» και πώς παντρεύεται μια κόρη χωρίς να επιβαρυνθεί ο δόλιος πατέρας.

Μια νέα «real life» εκπομπή του ΑΝΤ1, με τίτλο «Μην το πεις στη νύφη», αναλαμβάνει τα έξοδα ενός γάμου, ύψους 20.000 ευρώ, αλλά με κάποιους όρους. Πρώτον, οι δύο παίκτες, οι μέλλοντες νεόνυμφοι, δεν πρέπει να δουν ο ένας τον άλλον επί τρεις εβδομάδες, δηλαδή όσο διαρκούν οι γαμήλιες προετοιμασίες. Δεύτερον, ο γαμπρός θα πρέπει να διαχειριστεί το πιο πάνω ποσό και να αναλάβει όλες τις οργανωτικές λεπτομέρειες του γάμου χωρίς βοήθεια από τρίτους. Και τρίτον και πιο σημαντικό, το ζευγάρι πρέπει να δεχτεί να γίνουν τα πάντα βούκινο, δηλαδή η κάμερα να ακολουθεί τον γαμπρό παντού (ή σχεδόν παντού) και να καταγράφει τις προετοιμασίες της τελετής.

Η ένταση υποτίθεται ότι δημιουργείται επειδή ένας άνδρας πρέπει να κάνει κάποιες γυναικείες δουλειές, όπως το να αγοράσει παπούτσια για τη νύφη, δηλώνοντας στην πωλήτρια το νούμερό της. Και αν οι καινούργιες γόβες-στιλέτο χτυπήσουν το κορίτσι στο κότσι; Δεν βαριέστε, ο τηλεοπτικός γάμος θέλει θυσίες.

Ομως οι προετοιμασίες δεν αρκούν. Χρειάζονται και τα συναισθήματα, τα οποία οι παίκτες πρέπει να τα εξωτερικεύουν, να τα λένε φωναχτά, κοιτάζοντας κατευθείαν την κάμερα. Π. χ., από τη μια βλέπουμε τον γαμπρό να ψωνίζει εσώρουχα για τη νύφη και, από την άλλη, εκείνη αγωνιά αν ο καλός της θυμήθηκε να της ψωνίσει βρακί, γιατί αλλιώς πώς θα πάει ξεβράκωτη στην εκκλησία; Προβλήματα, άγχος… πού να σας τα λέω.

Τελικά, όμως, όλα θα είναι «τέλεια, τέλεια». Ο γάμος θα γίνει με παπά και με κουμπάρο και θα τον απολαύσουμε στην οθόνη μας. Μάλιστα, μόλις βγαίνουν από την εκκλησία, οι νεόνυμφοι κάνουν δηλώσεις on camera σαν να ήταν ένας διπλός κύριος Πεταλωτής, που ενημερώνει τους δημοσιογράφους ύστερα από ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο. Ο τηλεθεατής νιώθει σαν να έχει τρυπώσει κι αυτός στο αυτοκίνητο-αντίκα που μεταφέρει τους νεόνυμφους στο νέο τους σπίτι, αφού βλέπουμε από κοντά το φιλί που ανταλλάσσουν στο πίσω κάθισμα. Πάντως, η πρώτη νύχτα του γάμου δεν περιλαμβάνεται στο σόου, το οποίο είναι κατάλληλο για ανηλίκους. Το «Μην το πεις στη νύφη» δεν είναι εκπομπή κλειδαρότρυπας, απλώς μεγαλοποιεί το τετριμμένο. Η προετοιμασία του γάμου μπορεί να είναι πολύ σημαντική για ένα ζευγάρι και τους συμπέθερους, γιατί όμως να ενδιαφέρει τον τηλεθεατή;

Ολα του γάμου δύσκολα, όλα του γάμου τηλεοπτικά. Ισως το «κόνσεπτ» αυτό να επεκταθεί και σε άλλες τελετές. Μια πρωτοποριακή ιδέα θα ήταν το «Μην το πεις μήτε του πεθαμένου», ένα σόου στο οποίο η παραγωγή θα μας παίρνει έγκαιρα τα μέτρα και θα αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της αναχώρησής μας από τον μάταιο τούτο κόσμο.