ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναζητούνται νέοι «μόνιμοι κάτοικοι»

Πριν από 2-3 χρόνια υπήρχε μία τάση αγοράς παλαιών διαμερισμάτων στην Πατησίων και στην Αχαρνών. Τα έπαιρναν σε κακή κατάσταση, σε τιμή ευκαιρίας, τα ανακαίνιζαν πλήρως και έκαναν το τολμηρό βήμα να μετακομίσουν, ελπίζοντας ότι η περιοχή θα ανέβει, αργά ή γρήγορα. Η βελτίωση δεν έχει έρθει ακόμη και ορισμένοι από τους τολμηρούς μικροεπενδυτές δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Να μείνουν ή να φύγουν; Και αν φύγουν, ποιος θα νοικιάσει το ανακαινισμένο διαμέρισμα και σε τι μίσθωμα;

Η συζήτηση για προσέλκυση νέων κατοίκων στην Αθήνα είναι παλιά, αλλά διαρκώς εμπλουτίζεται. Συνήθως, οι προτάσεις, όπως αυτές που διατύπωσε προχθές ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, αναγγέλλονται ανακόλουθα. Δηλαδή, ενώ η πόλη είναι ακόμη βυθισμένη στα προβλήματα, συζητάμε σαν να προβάλλουμε διαφημίσεις για εντοιχισμένες κουζίνες με χαρωπά, νέα ζευγάρια. Η επιδότηση ενοικίου για όσους τολμηρούς σχεδιάζουν να μετακομίσουν στο κέντρο είναι καλή ιδέα, αλλά προηγουμένως θα πρέπει να υπάρχει «κέντρο» της πόλης, και όχι μόνο πολεοδομικά.

Καθώς η συζήτηση για την αναβάθμιση της Πατησίων, της 3ης Σεπτεμβρίου και της Αχαρνών απλώς δεν υφίσταται, το ενδιαφέρον γυροφέρνει στο ιστορικό κέντρο. Τα κλειστά μαγαζιά και η εικόνα καταθλιπτικής ερήμωσης που παρουσιάζει η Αθήνα, ιδίως τα απογεύματα της Κυριακής, δεν μπορούν να είναι το «κάδρο» ενός περιβάλλοντος μόνιμης κατοικίας, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Οδοί που δεν είναι τόσο επίφοβες για μοναχικούς διαβάτες, όπως Αιόλου, Αγίου Μάρκου, Ευαγγελιστρίας, Λέκκα, Πραξιτέλους, Περικλέους, Δραγατσανίου, Θησέως, Κολοκοτρώνη, κ.ά., δρόμοι δηλαδή παραδοσιακά και κατεξοχήν εμπορικοί, μπορούν να γίνουν μεικτής χρήσης. Υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα εμπορικών κτιρίων της περιόδου 1960-80, συνήθως μέτριας ή κακής ποιότητας. Θα έβλεπα θετικά το μέτρο θέσπισης ελκυστικών κινήτρων μετασκευής αυτών των κτιρίων σε σύγχρονα διαμερίσματα από τον 2ο όροφο και πάνω. Η πόλη θα ζωντάνευε με αστική ζωή. Θα υπήρχαν φωτισμένα παράθυρα, φωνές παιδιών και καθημερινά ψώνια. Αλλά πρώτα, πρέπει ο Δήμος και τα αρμόδια υπουργεία να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Τότε, ίσως, κάποιοι σκεφτούν την πιθανότητα εγκατάστασης στο ιστορικό κέντρο.