ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι γραφει ο ξενος Τυπος

THE ΝΕWS<Ρ>Απλή λογική

Οταν μια μελέτη, σαν αυτή του καθηγητή Στίβεν Κοέν, με τίτλο «Το μέλλον του Πακιστάν», προβλέπει Αρμαγεδδώνα για τη χώρα μας, ακριβώς επειδή είναι πυρηνικό κράτος «με επιβαρυμένο ιστορικό στο θέμα της διάδοσης των πυρηνικών», γίνεται προφανής η αμερικανική προέλευση της έρευνας. Τίποτε άλλο δεν αιχμαλωτίζει, τόσο δραματικά, την προσοχή ενός αμερικανικού κοινού. Η προπαγάνδα άλλωστε είναι ένα από τα σκέλη της τέχνης του ψεύδεσθαι. Η απλή λογική υπαγορεύει ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων ενισχύει και δεν αποδυναμώνει το κράτος έναντι των εχθρών του. Η Αμερική προέβαλε πρώτη αυτήν τη θέση. Για ποιον άλλον λόγο απέκτησε, δοκίμασε και ανέπτυξε χιλιάδες πυρηνικούς πυραύλους και αφιέρωσε ένα σημαντικό ποσοστό των αμυντικών της δαπανών -750 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (ποσό μεγαλύτερο από τον αμυντικό προϋπολογισμό του υπόλοιπου κόσμου)- εάν δεν πρόκειται για την ενίσχυση της ασφάλειάς της; Εάν υποθέσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να εξαλείψουν την πακιστανική «απειλή», τότε αυτά τα όπλα, στα χέρια του Πακιστάν, καθίστανται ακόμη πιο αναγκαία.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Μετατραυματικό κέρδος

Στη διάρκεια των μηνών και των ετών που θα έρθουν, η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες προκλήσεις από τις σημερινές. Ωστόσο, η μορφωμένη, εκπληκτικά παραγωγική και στο σύνολό της πειθαρχημένη εργατική δύναμη της χώρας πρόκειται να συσπειρωθεί μέσα από προγράμματα ανοικοδόμησης και αποκατάστασης. Το οικονομικό και ψυχολογικό σκέλος αυτής της προσπάθειας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ακόμη κι όταν αναγνωρίζουμε το μέγεθος της τραγωδίας. Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες σχετικά με τις διαταραχές μετατραυματικού άγχους, PTSD, έχουν οδηγήσει σ’ ένα νέο πεδίο μελετών: τη «μετατραυματική ανάπτυξη». Οι ειδικοί λένε ότι μια πολύ τραυματική εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά θετικές αλλαγές στους ανθρώπους. Η ιστορία αλλά και οι τελευταίες έρευνες για την προσαρμοστικότητα του ανθρώπου δείχνουν ότι, «εάν το έθνος εργαστεί ενωμένο, θα ξεπεράσει την κρίση», ακριβώς όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν. Η ιστορία, επί της ουσίας, δείχνει ότι η Ιαπωνία θα αναδειχθεί ενισχυμένη μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΤΗΕ ST. PETERSBURG ΤΙΜΕS

Ρωσικές εκλογές

Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, φλυαρεί για την ελευθερία -που όπως λέει «είναι καλύτερη από την καθόλου ελευθερία»- και ο κόσμος προσπαθεί να κατανοήσει γιατί οι επί μακρόν σταθερές δικτατορίες του αραβικού κόσμου κατέρρευσαν μέσα σε μία νύχτα, το διεφθαρμένο και αυταρχικό ρωσικό κράτος συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να μαγειρεύει και να διαστρεβλώνει εκλογικά αποτελέσματα. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Επί της ουσίας, επρόκειτο για πρόβα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, για την ανάδειξη των μελών της Δούμας. Απέδειξαν ότι η κυβερνώσα διεφθαρμένη γραφειοκρατία της χώρας -με την Ενωμένη Ρωσία να παίζει τον ρόλο του κυβερνώντος κόμματος της γραφειοκρατίας- θα χρησιμοποιήσει κάθε αθέμιτο και παράνομο μέσο για να διατηρήσει το μονοπώλιο της εξουσίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές, έγιναν παραβιάσεις και στις 12 περιοχές που ανέδειξαν τοπικά κοινοβούλια, αλλά και στις ψηφοφορίες για τα δημοτικά αξιώματα πολλών περιοχών.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Αστοχη κριτική

Εάν η Ουάσιγκτον θορυβήθηκε πράγματι με την αποστολή σαουδαραβικής δύναμης χιλίων στρατιωτών στο Μπαχρέιν, έχει επιλέξει να μην εκδηλωθεί και να συγκρατήσει την κριτική της για δύο λόγους. Πρώτον, θα καλωσόριζε την παύση των ταραχών στη μικρή νησιωτική χώρα, που φιλοξενεί τον 5ο αμερικανικό στόλο, και δεύτερον, γνωρίζει ότι εάν αρχίσει να κάνει συστάσεις στο Ριάντ αυτήν τη στιγμή, δεν θα καταφέρει τίποτε. Κανένα αραβικό έθνος δεν είναι πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ απ’ ό,τι η Σαουδική Αραβία. Παραμένει προπύργιο έναντι του ιρανικού επεκτατισμού και σημαντικός συνεργάτης στη μάχη κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Συνεπώς, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να επισημάνει ότι η ανάπτυξη της σαουδαραβικής δύναμης στο Μπαχρέιν «δεν είναι εισβολή». Οποιαδήποτε σκληρότερη δήλωση θα ήταν άστοχη. Δεν βοήθησε και το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν ανεβάσει τους τόνους κατά της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι, για να αποφύγει τις ταραχές στο εσωτερικό της, «πρέπει» να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, που υποτίθεται ότι δρομολογεί εδώ και χρόνια, αλλά είναι τόσο ισχνές που ουδείς τις αντιλήφθηκε…