ΑΠΟΨΕΙΣ

Ισως, η μόνη βεβαιότητα

Πάνω στο βίντεο με τους δύο σκύλους, στα συντρίμμια του σεισμού στην Ιαπωνία, σκόνταψε η χθεσινή μέρα. Δύσκολο να το προσπεράσεις αδιάφορα. Ο ρεπόρτερ της ιαπωνικής τηλεόρασης ανακαλύπτει έναν σκύλο να παραμένει φύλακας φρουρός στον πληγωμένο σύντροφό του. Στέκει δίπλα του, προστατευτικά και τόσο τρυφερά, με έγνοια και αφοσίωση. Του χαϊδεύει με το πόδι το κεφάλι, μοιάζει να αγωνιά, αλλά και να είναι αποφασισμένος για τη στάση του. Δεν θα τον εγκαταλείψει, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του, άγνωστο για πόσο και έως πότε. Ο χρόνος δεν αξιολογείται με τα ίδια κριτήρια στους ανθρώπους και στα ζώα.

Αυτό το τρίλεπτο βίντεο που προβλήθηκε από την τηλεόραση και αναρτήθηκε πολλαπλώς στο Διαδίκτυο φρέσκαρε πρωτόλεια αισθήματα για τους κανόνες που διέπουν το ζωικό βασίλειο, προκάλεσε τους ίδιους αναπόφευκτους, σχεδόν, συνειρμούς και τις αναμενόμενες συγκρίσεις. Κυρίως η αυτονόητη σκυλίσια αντίδραση, ξένη στις πόζες και στους θεατρινισμούς που υπαγορεύει στο ανθρώπινο είδος η επαφή με την κάμερα. Ανεξάρτητα από την ψυχική επένδυση, τις προβολές και τις ταυτίσεις που κάνουμε στα κατοικίδια (στον τρόπο που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ή στις ανάγκες μας), η σύντομη αυτή «αφήγηση» ανιδιοτελούς συντροφικότητας μέσα σε ένα τοπίο καταστροφής ήταν μια στιγμή χωρίς παράπλευρες σκέψεις και ερωτήματα. Χωρίς αμηχανία, αμφιβολίες και αντιφάσεις. Μια στιγμή καθαρών προθέσεων. Ενα ολιγόλεπτο διάλειμμα ανακούφισης.

Η ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στέλνει τα δικά της μηνύματα, που είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να αποκωδικοποιηθούν. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πυρηνική ενέργεια άλλοτε συγκλίνουν, άλλοτε αποκλίνουν, οι ειδήσεις μάς χαροποιούν ή μας πανικοβάλλουν με μόνο οδηγό το ένστικτο της επιβίωσης. Οι επιστήμονες μιλούν πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας προβλέψεις. Το αντικείμενό τους δεν ελέγχεται όταν η Φύση ενεργοποιήσει εξελίξεις για τις οποίες ο ανθρώπινος νους αδυνατούσε να προνοήσει. Το πυρηνικό ατύχημα δεν έχει ακόμα αποφευχθεί, οι αρχές της Ιαπωνίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της «ταφής» των αντιδραστήρων. Η διαρροή ραδιενέργειας είναι κίνδυνος υπαρκτός. Θα έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες των μηχανικών που εργάζονται στη Φουκουσίμα να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης και να αποτραπεί η τήξη τους; Οι απαντήσεις μεταβάλλονται, δεν είναι, δεν μπορούν να είναι στέρεες ή σαφείς.

Στην ακραία αυτή συνθήκη ζωής, όπως διαμορφώθηκε στην Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες, όπου οι αντικρουόμενες πληροφορίες ενισχύουν τον φόβο και την καχυποψία για την πυρηνική απειλή, η στάση του σκύλου μέσα στην ερημιά και την ακαθόριστη μάζα από συντρίμμια στέλνει ένα σήμα βεβαιότητας. Ισως, της μόνης.