ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σημάδι της Φύσης

Εάν οι Ιάπωνες, έθνος μεθοδικό και υπεύθυνο, με υψηλότατη αίσθηση του καθήκοντος, που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια κούρσα της τεχνολογίας, έφτασαν στο σημείο να καταβρέχουν με μάνικες τους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να μην εκραγούν, φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αλλού. Στη γειτονική Βουλγαρία, ας πούμε, παλαιόθεν πυρηνοκίνητη, που αγωνίζεται ακόμη να τινάξει τις στάχτες που άφησε πίσω του ο υπαρκτός της σοσιαλισμός, ή στη γειτονική Τουρκία, που ορκίζεται ότι θα υλοποιήσει τα πυρηνικά της όνειρα σε σεισμογενές έδαφος.

Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πού θα καταλήξουν τα θανατηφόρα στοιχεία με τα εξωτικά ονόματα που ταξιδεύουν ήδη στον ουρανό της Ιαπωνίας. Κανείς ακόμα δεν τα έχει ταξινομήσει, δεν τα έχει καταμετρήσει επακριβώς ούτε μπορεί να προβλέψει την πορεία τους. Ψάρια, πουλιά, εδάφη, άρα και φυτά, άρα και ζώα, άρα σύμπασα η τροφική αλυσίδα, και εκεί και αλλού, θα μεταφέρει για δεκάδες χρόνια αρρώστια και θάνατο. Αλλά και πριν από την τροφική μας αλυσίδα εμείς οι ίδιοι θα υποστούμε τις συνέπειες. Θέρισε ο καρκίνος του θυρεοειδή στην Ελλάδα, τα χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ. Και αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι επιδημιολογικές μελέτες, οι γιατροί μιλούν για επιδημία που έπληξε με σφοδρότητα και άλλαξε τη ζωή σε άνδρες και γυναίκες που σήμερα έχουν ηλικία 40 – 60 ετών.

Θα είχε ενδιαφέρον λοιπόν τώρα, την ώρα του τρόμου και της πλανητικής αγωνίας, αντί για Ιάπωνες αξιωματούχοι, επιτροπές και καθηγητές πανεπιστημίου, να εμφανιστούν να μας πουν τη γνώμη τους εκείνοι οι οικονομολόγοι που επιχειρηματολογούν για το πόσο συμφέρει η πυρηνική ενέργεια. Και οι άλλοι, οι διάνοιες της γεωπολιτικής να αναλύσουν τώρα πόση ισχύ δίνει σε μια χώρα η απεξάρτησή της από το πετρέλαιο. Αλλά και οι πυρηνικοί επιστήμονες να μας διαβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά πόσο ασφαλής είναι πλέον η πυρηνική ενέργεια. Καμιά διάνοια δεν είχε υπολογίσει τον τελευταίο τερατώδη σεισμό της Ιαπωνίας ούτε το τσουνάμι που ακολούθησε. Και τα δύο ήταν γραμμένα στα κιτάπια της Φύσης. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε τη ζωή μας χωρίς την πυρηνική ενέργεια;