ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

THE DAILY ΤΕLΕGRΑΡΗ

Τίμημα

Η σιωπή από τον Λευκό Οίκο, καθώς η ταραχή στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή κλιμακώνονται, έχει βαρύ τίμημα. Για μεγάλο διάστημα, ο πρόεδρος Ομπάμα επέδειξε αξιοσημείωτο ταλέντο στην αδράνεια. Το να μένεις αμέτοχος στην κρίση της πλέον ευάλωτης και πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής του πλανήτη δεν είναι ρεαλιστική εξωτερική πολιτική. Το Μπαχρέιν ίσως να μην ένιωθε αναγκασμένο να ζητήσει τη στρατιωτική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας εάν η Ουάσιγκτον παρείχε μεγαλύτερη υποστήριξη. Εάν το Ιράν, που θεωρεί εαυτόν προστάτη των σιιτών, επρόκειτο να αντιδράσει, η κρίση θα εξελισσόταν σε ανοιχτή σύγκρουση Τεχεράνης-Ριάντ. Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος Ομπάμα θα έπρεπε, ούτως ή άλλως, να παρέμβει.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Αυτάρκεια

Η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία τρομάζει, καθώς αυτό που θεωρούσαμε αδύνατο συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας αυτή τη στιγμή. Το απρόοπτο καθίσταται σύνηθες. Το απρόσμενο, καθημερινό. Το είδαμε στη Φουκουσίμα, όπου μία αλληλουχία φαινομενικά απίθανων γεγονότων προκάλεσε την καταστροφή. Ετσι είχαμε δει και την ΒΡ, αφότου είχε προκαλέσει την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, να επινοεί «πατέντες» για να δώσει λύσεις. Η πετρελαϊκή εταιρεία, όπως και η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρισμού, ορκιζόταν για χρόνια για την απόλυτη ασφάλεια του εξοπλισμού, των εγκαταστάσεων και την άριστη εκπαίδευση των χειριστών. Οι βεβαιότητες αυτές και η αλαζονεία του παρελθόντος έσβησαν μέσα στις φλόγες.

ΕL ΡΑΙS

Επέτειος

Η Ιταλία προσέρχεται στην επέτειο για τα 150 χρόνια από την ένωσή της πεπεισμένη ότι έχει λίγα να γιορτάσει. Η πολιτική κρίση και η κρίση θεσμών που ζει η χώρα υπό τη διακυβέρνηση Μπερλουσκόνι μετατρέπει οποιαδήποτε επέτειο σε μια διαδικασία αυστηρώς τελετουργική, που υπενθυμίζει στους Ιταλούς τη μελαγχολία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η θεσμοί τους. Ετσι εξηγείται το πώς ο Μπερλουσκόνι άφησε να περάσει η επέτειος χωρίς τη μεγάλη έξαρση εθνικής υπερηφάνειας που επέδειξε σε άλλες περιστάσεις. Επίσης, με αφορμή την επέτειο, ο βασικός κυβερνητικός του εταίρος, η Λέγκα του Βορρά, άσκησε κριτική στο πολιτικό βάρος της Ρώμης στο σύνολο της χώρας.

RΙΑ ΝΟVΟSΤΙ

Ιδανική λύση

Πολλοί περιμένουν από τις ΗΠΑ να ηγηθούν όλων των στρατιωτικών παρεμβάσεων στον κόσμο. Η Λιβύη, όμως, είναι πρωτίστως πρόβλημα της Μ. Ανατολής. Οι περισσότεροι Αραβες αντιτίθενται στον Καντάφι. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ήταν αυτός ο οποίος κάλεσε το Σ.Α. να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Ακόμη και το Ιράν είναι εναντίον του. Η Λιβύη περιβάλλεται από δύο χώρες με ισχυρούς στρατούς, την Αλγερία και την Αίγυπτο. Θα μπορούσαν να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στη Λιβύη. Αυτή θα ήταν η ιδανική λύση για τον αραβικό κόσμο και τον κόσμο γενικά. Θα επέτρεπε στους αντάρτες να εδραιώσουν εξουσία και να υπογράψουν πολιτική συμφωνία με τη Δύση.