ΑΠΟΨΕΙΣ

«Το Τάμα» του στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων θα εισακουστεί; Απόψε στο Μουσείο Μπενάκη έκθεση «O Σπύρος Βασιλείου και το θέατρο», εγκαίνια…

O δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης θα εγκαινιάσει την έκθεση «O Σπύρος Βασιλείου και το θέατρο», ώρα 20.00, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς 138, που θα διαρκέσει ώς τις 15 Μαΐου. Στην ωραία, στο πνεύμα της έκθεσης πάντα, εικονογράφηση της πρόσκλησης βλέπουμε ένα από τα πέντε Τάματα που είχε ζωγραφίσει ο μπαρμπα-Σπύρος για την παράσταση «Λειτουργία Κάτω από την Ακρόπολη» του Νικηφόρου Βρεττάκου, κι όπου πρωταγωνιστής ήταν ο Μάνος Κατράκης στο Ηρώδειο. Τα Τάματα αυτά είναι: Το καράβι, η Γοργόνα (ακρόπρωρο!), τα δύο εικονίσματα, το ένα «η Παναγία η Βρεφοκρατούσα» και το άλλο, ενός αγίου και «ο Στρατιώτης των Βαλκανικών Πολέμων», με τις γκέτες και το πηλήκιο που ξεκινά για τον πόλεμο και μοιάζει σαν λευκά φτερά να του φυτρώνουν… Για να ξορκιστεί κάθε κακό και να γυρίσει πίσω, σώος και νικητής, οι δικοί του τον «έταξαν» – αυτό είναι το νόημα του Τάματος, η βαθιά πίστη στον Θεό, η μόνη ασπίδα… Το έργο που φιλοτέχνησε ο Σπύρος Βασιλείου εκτίθεται στην έκθεση και αναφέρεται ότι ανήκει στη συλλογή της οικογένειας Μανόλη και Πόπης Τσακίρη. Αλλά και τα άλλα τέσσερα Τάματα ανήκουν στο φιλότεχνο ζευγάρι, που είναι και φίλοι της στήλης. Τα πέντε Τάματα ανήκαν στον Μάνο Κατράκη, τα οποία ο ίδιος χάρισε στον Μανόλη Τσακίρη ως επισφράγισμα της στενής τους φιλίας.

Η έντυπη πρόσκληση εμπνέει

Οσο για το Τάμα της στήλης: να το ξανασκεφτεί το Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη, που μας παρακαλεί να στείλουμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνσηστο [email protected] benaki.gr, διότι «τόσο για οικονομικούς όσο και για οικολογικούς λόγους, θα σταματήσει την αποστολή εντύπων προσκλήσεων τον Ιούλιο του 2011» και μας ευχαριστεί «για την ανταπόκριση και την κατανόησή μας». Και τι θα γίνει με πολλούς, τακτικούς επισκέπτες και φίλους του Μουσείου Μπενάκη που κρατούν την έντυπη, εικονογραφημένη πρόσκληση, σε μια δική τους συλλογή; Θα βγάζουν τώρα… copy την πρόσκληση από τον υπολογιστή; Θα ‘ναι το ίδιο; Υπάρχει κι άλλη λύση: να εξακολουθήσουν να τυπώνονται μερικές προσκλήσεις (δεν μπορώ να φανταστώ να καλεί το Μουσείο Μπενάκη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με… e-mail!) για τους επισήμους, τους χορηγούς και ένας ακόμη επιπλέον αριθμός εντύπων προσκλήσεων, που θα μπορούμε εμείς οι συλλέκτες και οι αμετανόητοι «εραστές του έντυπου», να τις αγοράζουμε από το πωλητήριο, ως ενθύμιο της επίσκεψής μας εκεί, αφού πήγαμε με την πρόσκληση της τεχνολογίας! Γι’ αυτό είναι το Τάμα. Για να πιστεύεις στο θαύμα!
ΤΗΛΕΦΟΣ