ΑΠΟΨΕΙΣ

Γραμματα Αναγνωστων

Απαξίωση των ενστόλων

Κύριε διευθυντά

Οι φήμες που κυκλοφορούν για το νέο μισθολόγιο των Δ.Υ. δημιούργησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σωρεία αντιδράσεων απ’ όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Απ’ όσα δε διαρρέουν στα ΜΜΕ, φαίνεται ότι για ορισμένες κατηγορίες, όπως οι Δικαστικοί και οι Στρατιωτικοί για τους οποίους παραδοσιακά ίσχυε ειδικό μισθολόγιο λόγω των ιδιαιτεροτήτων της απασχόλησής των, αναμένεται μείωση των αποδοχών και υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Δηλαδή, επιχειρείται μια πλήρης ανατροπή και ισοπέδωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως της βαρύτητας του προσφερομένου έργου και των καθοριζομένων στο Σύνταγμα, άρθρο 22, παρ.1, «Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας».

Είναι όμως η προσφερόμενη από τους στρατιωτικούς εργασία, εξεταζόμενη τόσο από πλευράς βαρύτητας όσο και από πλευράς χρόνου απασχόλησης, ίσης αξίας με την προσφερόμενη εργασία από άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο;

Αν αυτό συνέβαινε και οι Στρατιωτικοί απασχολούνταν όπως οι Δ.Υ. στην υπηρεσία τους μόνο τις καθημερινές για ένα οκτάωρο με ελεύθερο Σαββατοκύριακο και αργίες, δηλαδή, έκαναν ασκήσεις, ο Στρατός φύλαγε τα σύνορα, το Ναυτικό έκανε περιπολίες, η Αεροπορία έκανε αναχαιτίσεις και διατηρούσαν όλοι ετοιμότητα επιχειρήσεων, μόνο για το προβλεπόμενο χρόνο εργασίας του οκτάωρου των Δ.Υ., χωρίς κανένα κίνδυνο της ζωής τους, τότε  πράγματι  ένα ενιαίο μισθολόγιο θα ήταν δίκαιο και σύμφωνο με το Σύνταγμα.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, γιατί οι Ε.Δ. βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, περίπου 1.000 δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων, αρεοπαγίτες, ανώτατοι αντεισαγγελείς, προϊστάμενοι, πρόεδροι εφετών κ.λπ., διαδήλωσαν κατά των κυβερνητικών μέτρων για την επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών τους και της υπαγωγής τους στο ΙΚΑ και αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη «υποβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου».

Η κατάσταση των στρατιωτικών  είναι κατά πολύ δυσμενέστερη διότι, στερούμενοι οργανωμένου συνδικαλισμού για εξάσκηση πίεσης, όπως όλοι οι Δ.Υ., το λειτούργημά τους συνεχώς απαξιώνεται συνειδητά ή μη και ποικιλοτρόπως από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ.

Αρχισε από τα μέσα της δεκαετίας ’90, με τη διαφοροποίηση του μισθολογίου Στρατιωτικών από αυτό των Δικαστικών με τους οποίους συναρτήθηκε η βουλευτική αποζημίωση, για να καταλήξει σήμερα σε Βασικούς Μισθούς πρώτου κλιμακίου 898 Ε για τους ένστολους και 2.067 για τους δικαστικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα ο ΑΓΕΕΘΑ να έχει μηνιαίες αποδοχές εφάμιλλες των αποδοχών του πρωτοδίκη, ωσάν να έχουν τον ίδιο βαθμό ευθύνης!!! 

Και η απαξίωσή τους συνεχίζεται, με λόγια και με έργα και όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, όπως ο χαρακτηρισμός των ένστολων ως της πλέον αντιπαραγωγικής ομάδας της κοινωνίας μας και των αποφάσεων του ΥΠΕΘΑ για υπαγωγή των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο ΕΣΥ και την κατάργηση των Ενώσεων Αποστράτων ως ΝΠΔΔ, αλλά και σε θέματα που άπτονται της Εθνικής ασφάλειας όπως η μη συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ, πλην εξαιρέσεων, η χρησιμοποίηση από τους πολιτικούς προϊσταμένους των Ε.Δ. πληθώρας αμφιβόλου υπόβαθρου γνώσεων συμβούλων αντί των Αρχηγών των Επιτελείων και με κομματικές παρεμβάσεις που καλλιεργούν και να επιβραβεύουν τη μετριότητα αντί της αξιοκρατίας.

Η μη λήψη μέτρων αποκατάστασης του κύρους των στελεχών των Ε.Δ., ενδέχεται να τους ωθήσει σε ενέργειες ανάλογες των δικαστικών λειτουργών, διότι απλώς δεν έχουν άλλο τρόπο να διαμαρτυρηθούν.

Δηλαδή, να τους ωθήσουν σε διαδηλώσεις κατά των μελετώμενων μέτρων, με συμμετοχή των Αρχηγών των Επιτελείων, ανωτέρων και κατωτέρων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Ασφάλεια και το εθνικό φρόνημα του λαού στις παρούσες δυσμενείς συγκυρίες που επιβάλλουν περιορισμό των αμυντικών δαπανών της χώρας και το ηθικό των ενστόλων είναι παράγοντας υψίστης σημασίας.

Αραγε, αυτή είναι η επιδίωξη της Κυβέρνησης; Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Αρχηγός των Ε.Δ., τη διοίκηση των οποίων ασκεί η κυβέρνηση. Με αυτή τους την ιδιότητα, αμφότεροι αποτελούν τους εγγυητές διαφύλαξης του θεσμικού ρόλου των Ε.Δ. και ενίσχυσης έμπρακτα υψηλού του ηθικού των στελεχών τους που έχει τρωθεί, παρόλο ότι ο λαός τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του σε αντίθεση με άλλους θεσμούς.

Αθανασιος Γκιοκεζας – Αντιναύαρχος – Επίτιμος Αρχηγός Στόλου

Η Κασσάνδρα

Κύριε διευθυντά

Ακουσα τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και τον υπουργό των Εξωτερικών κ. Δρούτσα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, να διατείνονται, σε ομιλίες τους που μεταδόθηκαν και από την τηλεόραση, ότι «διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες». Η επίκληση της αείμνηστης Κασσάνδρας αποδεικνύει άγνοια του μύθου που τη συνοδεύει. Η Κασσάνδρα ήταν μία από τις ωραιότερες θυγατέρες του Πριάμου και της Εκάβης. Την ερωτεύθηκε ο θεός Απόλλωνας, εκείνη όμως δεν ενέδωσε. Ο Απόλλωνας για να τη φέρει στα νερά του της είπε ότι αυτός, σε αντίδωρο του έρωτά της, θα τη μυούσε στη μαντική, όπερ και εγένετο. Οταν, όμως, η Κασσάνδρα αντιλήφθηκε ότι είχε μάθει να προβλέπει το μέλλον, δεν τήρησε τη συμφωνία της με τον θεό, οπότε ο τελευταίος την καταράστηκε να μαντεύει μεν σωστά, αλλά κανένας να μην την πιστεύει. Ετσι, η Κασσάνδρα προφήτευσε, όταν γεννήθηκε ο Πάρις, ότι θα φέρει καταστροφή στην Τροία και είπε στον πατέρα της να τον σκοτώσει. Αυτός, όμως, δεν την πίστεψε.

Αργότερα, όταν ο Πάρις ήλθε μαζί με την (ωραία) Ελένη στην Τροία, η Κασσάνδρα προφήτευσε και πάλι ότι επέρχονται καταστροφές στην Τροία. Πάλι, όμως, δεν την πίστεψε.

Και δέκα χρόνια αργότερα, όταν οι Ελληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ιππο και έκρυψαν μέσα στην κοιλιά του τον Οδυσσέα και την παρέα του, αφήνοντας να κυκλοφορήσει η φήμη ότι θέλουν να τοποθετηθεί σε ναό της Τροίας, η Κασσάνδρα είπε πάλι να μην το κάνουν. Κι όμως, δεν την πίστεψε, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για την Τροία, βέβαια. Αλλά και αργότερα, όταν ο Αγαμέμνονας την πήρε στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση της Τροίας, η Κασσάνδρα, δούλη πλέον, προέβλεψε ότι ο Αγαμέμνονας θα δολοφονηθεί από την Κλυταιμνήστρα και ο Ορέστης θα σκοτώσει την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Κανένας, όμως, και πάλι δεν την πίστεψε.

Η Κασσάνδρα, λοιπόν, δεν λέει ψέματα. Λέει την αληθεια. Και όταν οι κ. Παπανδρέου, Δρούτσας και Σαμαράς ισχυρίζονται ότι «διαψεύδονται οι Κασσάνδρες», αυτό σημαίνει να διαψευσθεί η αλήθεια, να επικρατήσει με άλλα λόγια, το ψέμα. Αυτά για την ιστορία (ή έστω τη μυθολογία).

Μανολης Καρελλης

Σχέδια νόμου

Κύριε διευθυντά

Επιθυμώντας να συνεισφέρω στον εμπλουτισμό του, εξαιρετικής πρωτοτυπίας, «περί εχθροπαθείας» τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, προτείνω να περιληφθεί στο εν λόγω σχέδιο νόμου και η εξής παράγραφος: «Επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επί δεκαετία και δήμευση της προσωπικής περιουσίας, σε αρχηγούς πολιτικών παρατάξεων, καθώς και σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς ή υπουργούς, οι οποίοι άσκησαν επί μία τετραετία τουλάχιστον τα ανωτέρω καθήκοντα, εφόσον από πρόθεση ή αμέλεια, αθέτησαν προεκλογικές υποσχέσεις ή δεσμεύσεις, διατυπωθείσες προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, με αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικής ζημίας σε εθνικά, κοινωνικά ή οικονομικά θέματα της χώρας. Απόφαση επί εκάστης περιπτώσεως λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων του εκλογικού σώματος, σε σχετικά δημοψηφίσματα που διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκάστοτε βουλευτικές εκλογές, κατόπιν προτάσεως 50.000 πολιτών».

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται οι υποσχέσεις-δεσμεύσεις των τελευταίων ετών περί διαρκούς ανόδου του Χρηματιστηρίου, επωφελούς για τη χώρα διοργανώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, επανιδρύσεως του Κράτους, σταθερότητος σε μισθούς και συντάξεις επειδή λεφτά υπάρχουν κ.ά.

Γιαννης Α. Ηλιοπουλος, Αθήνα

Τα νησιά του Αιγαίου κατά Νταβούτογλου

Κύριε διευθυντά

Στο ερώτημα ποιες προοπτικές διαγράφονται αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις πρόσφατες εδώ δηλώσεις του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, η απάντηση δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη. Η γεωστρατηγική αντίληψη της Αγκυρας περί Αιγαίου παραμένει αμετάθετη, ακολουθούσα προφανώς τον συλλογισμό του κ. Νταβούτογλου, όπως αναπτύσσεται στο πολυσυζητημένο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος».

Κατ’ αυτόν, «η βασική πηγή του προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αγεφύρωτη αντίφαση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του ισχύοντος καθεστώτος. Το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι φυσική προέκταση της χερσονήσου της Μ. Ασίας και με διεθνείς συνθήκες έχουν προσκυρωθεί στην Ελλάδα, παρέχουν κατάλληλο έδαφος για ν’ αναφύονται διάφορα ζητήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα κ.λπ.»

Είναι φανερό ότι για ν’ αρθεί η αγεφύρωτη, κατά τον κ. Νταβούτογλου, αντίφαση, θα πρέπει ή τα νησιά να μετακινηθούν ή η Ελλάδα να δεχθεί τη φαλκίδευση, αν μη και την πλήρη παραγνώριση των Συνθηκών που διέπουν το καθεστώς των νήσων αυτών.

Οπως έγραψα τον Μάρτιο του 2006 και δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας «η ντροπαλή σιωπή που τηρεί η χώρα μας σαν σεμνότυφη κόρη που προσπαθεί να προσπεράσει τις προσβλητικές παρενοχλήσεις αδίστακτου γείτονά της, ενθαρρύνει μάλλον, παρά αναχαιτίζει την επιθετικότητά του».

Με τα χρόνια που πέρασαν φθάσαμε στο Καστελλόριζο. Αύριο πού;

Στ. Σταθατος – πρέσβης ε.τ.