ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

LE FΙGΑRΟ

Η Ευρώπη προχωράει

Εδώ και τρεις μήνες, η ανάφλεξη του αραβικού κόσμου βοήθησε να ξεχαστεί η κρίση του ευρώ. Η κάθοδος της Πορτογαλίας στα Τάρταρα, όμως, έφερε το θέμα και πάλι στο προσκήνιο.

Οι στρουθοκάμηλοι, που εκμεταλλεύθηκαν την αραβική άνοιξη και το ιαπωνικό τσουνάμι για να χώσουν τα κεφάλια τους στην άμμο, υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της στάσης τους αυτής. Υπερχρεωμένη και αποδιοργανωμένη απέναντι σε πρωτοφανή αλληλουχία κρίσιμων διεθνών εξελίξεων, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη τα προβλήματά της, μακριά από τα βλέμματα του κόσμου.

Για τον λόγο αυτό, η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Σαββατοκύριακου αποτέλεσε κρίσιμο σταθμό στη μακρά και επίπονη ανάκαμψη της ηπείρου μας. Η κατ’ εξαίρεσιν σωτηρία του ενός μέλους της Ευρωζώνης μετά το άλλο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί νομισματική πολιτική.

Τα προγράμματα εξοντωτικής λιτότητας, όμως, δεν αποτελούν ούτε και αυτά πανάκεια. Η κρίση απαιτεί παγκόσμια συσπείρωση, η μόνη ικανή να δώσει αξία και πνοή στο κοινό μας νόμισμα.

ΕL ΡΑΙS

Ορια ταχύτητας

Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα έσφαλε αποδίδοντας στην κυβέρνηση Θαπατέρο φοροεισπρακτική πρόθεση, με αφορμή τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας στους δρόμους στα 110 χλμ. την ώρα. Αυτό καταδεικνύεται και από τα πρώτα επίσημα στοιχεία μετά την εφαρμογή του νέου μέτρου. Τα πρόστιμα όχι μόνον δεν έχουν αυξηθεί, όπως προέβλεψε το κόμμα που ηγείται της αντιπολίτευσης και το οποίο διακρίνεται για τον λαϊκισμό του, αλλά περιορίστηκαν (σε ποσοστό 48%) κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της εφαρμογής του νέου μέτρου. Οι περιορισμοί αυτοί αποδίδονται αρχικώς ως έναν βαθμό στον φόβο των οδηγών μήπως παρανομήσουν και τους επιβληθεί πρόστιμο, όμως καταδεικνύουν και μια αλλαγή συμπεριφοράς, την ίδια στιγμή που το Λαϊκό Κόμμα που επιθυμεί να καταλάβει την εξουσία φαίνεται ανίκανο να εγκαταλείψει τη δημαγωγική στρατηγική. Ενώπιον ενός καταφανώς αντιλαϊκού μέτρου -το 69% των Ισπανών τάσσεται εναντίον των νέων περιορισμών στα όρια ταχύτητας- το Λαϊκό Κόμμα ψαρεύει ξανά σε θολά νερά, με ένα επιχείρημα το οποίο, προτού διαψευστεί από τα επίσημα στοιχεία, προσβάλλει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

ΒΑΝGΚΟΚ ΡΟSΤ

Παρατηρητές εκλογών

Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε άσχημα το θέμα της ύπαρξης παρατηρητών στις επόμενες εκλογές. Ο Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι οι παρατηρητές απειλούν την εθνική ασφάλεια και η αποδοχή τους από την ταϊλανδική κυβέρνηση ισοδυναμεί με παραίτηση και προσέθεσε ότι δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Ούτως ή άλλως, οι παρατηρητές των εκλογών θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες, ανάμεσα στους οποίους τα ΜΜΕ, διπλωμάτες και τα μέλη των κομμάτων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίσει κανέναν. Κύριο ρόλο, όμως, θα διαδραματίσει το Ασιατικό Δίκτυο για Ελεύθερες Εκλογές, που υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επί πρωθυπουργίας Τακσίν. Καμιά ταϊλανδική κυβέρνηση έως σήμερα δεν παρεμπόδισε το έργο ντόπιων ή διεθνών παρατηρητών και αυτοί ουδέποτε προσπάθησαν να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία. Παραμένει άγνωστο γιατί επιτέθηκε ο Σουτέπ κατά των παρατηρητών και των αλλοδαπών. Καλό θα ήταν, όμως, να αναθεωρήσει τη στάση του γιατί ήδη πολλοί αναρωτιούνται τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση.

DΙΕ ΖΕΙΤ

Ναι στην καταστολή

Γιατί η Δύση παρεμβαίνει στη Λιβύη, ενώ εγκρίνει την καταστολή στο Μπαχρέιν; Εχουν γίνει μαζικές διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν τις τελευταίες εβδομάδες. Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι ανάλογα με εκείνα εκατομμυρίων άλλων ατόμων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Θέλουν μεταρρυθμίσεις και δημοκρατία. Ο σεΐχης απάντησε με βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας έστειλε χίλιους στρατιώτες για να τον υποστηρίξει. Και τι έκανε η Δύση; Στις περιπτώσεις που δεν παρέμεινε σιωπηλή, βρήκε κάποια ενθαρρυντικά λόγια γι’ αυτές τις πράξεις. Στενοί πολιτικοί σύμβουλοι της Κάθριν Αστον, αρμόδιας για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, αλλά και του συνεργάτη της Ρόμπερτ Κούπερ, άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει κατανόηση για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά των διαδηλωτών, μέτρα που έως τώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα. Είναι προφανές ότι η Δύση τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο πληθυσμός του Μπαχρέιν αποτελείται κυρίως από σιίτες και οι διαδηλωτές είναι κυρίως σιίτες. Παρότι ζητούν δημοκρατία, στα μάτια της Δύσης υπάρχει η υποψία ότι παίζουν το παιχνίδι του Ιράν.