ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε τι χρησιμεύει η δημοκρατία

Εκθεση ιδεών και πάλι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Θέμα της έκθεσης: «Σε τι χρησιμεύει η δημοκρατία», άλλως, «γιατί θεωρείτε ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο από τα χειρότερα πολιτεύματα». Κύριε Τζαμζή, ναι, εσείς με το πυκνό μαλλί εκεί στο βάθος, απαντήσεις του τύπου «η δημοκρατία είναι χρήσιμη διότι δίνει θέσεις εργασίας στους βουλευτές», σας το έχω εξηγήσει χίλιες φορές δεν θα γίνουν δεκτές. Κύριε Μιχελογιαννάκη, σας παρακαλώ, το «ανδρός πεσούσης πας ανήρ ανδρεύεται» δεν ταιριάζει στην περίπτωση. Βρείτε άλλο ρητό, όπως «μηδέν φάγαν» ή κάτι ευπρεπέστερο. Οχι, κύριε Ταμήλο, η συγγραφή έκθεσης ιδεών δεν αμείβεται όπως οι επιτροπές. Πρόκειται για εσωτερική αξιολόγηση των μελών του Κοινοβουλίου, κάτι σαν το «πόθεν έσχες» με περισσότερα λόγια.

Ταξινόμηση των απαντήσεων βάσει της πολιτικής γεωγραφίας. Ξεκινάμε από την άκρα δεξιά πτέρυγα, όπου και οι βουλευτές του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Απαιτούνται υπομονή, επιμονή και επιείκεια, διότι ως γνωστόν μία από τις μεγάλες αρετές της δημοκρατίας είναι η επιείκεια. Μέσος όρος βαθμολόγησης, άσ’ τα να πάνε. Κεντρική ιδέα στις εκθέσεις της διακεκαυμένης ζώνης της Βουλής, της και υποσαχάριας καλουμένης, ως ακολούθως: «Η δημοκρατία χρειάζεται για να δίνει την ευκαιρία στους εθνικιστές με τα καθαρά χέρια να φτύνουν τα λαμόγια της. Φτου σας, λαμόγια!».

Περνάμε γρήγορα στην εύκρατη ζώνη της Κεντροδεξιάς για να μη μας έρθει καμιά αδέσποτη. Αλήθεια, τι θα απαντούσε ο μέσος βουλευτής ενός κόμματος σαν τη Νέα Δημοκρατία στο ερώτημα σε τι χρησιμεύει η δημοκρατία; Η απάντηση ότι είναι μία λέξη στην οποία εάν προστεθεί το επίθετο «νέα» παράγει τίτλο κόμματος δεν γίνεται δεκτή. Αντιθέτως, γίνονται δεκτά πάσης φύσεως στερεότυπα, του τύπου, η δημοκρατία χρησιμεύει διότι δεν έχει αδιέξοδα, η δημοκρατία χρησιμεύει γιατί επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση απόψεων, ακόμη και την έκφραση σκέτη, χωρίς απόψεις. Κάποιος υποθέτω θα προσπαθεί να θυμηθεί πώς τον έλεγαν αυτόν που συνήθιζε να αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις αγορεύσεις του. Δεν εννοώ τον Θουκυδίδη, βρε παιδιά, τον άλλον. Πώς τον είπες; Τοκβίλ, μπράβο, Τοκβίλ. Αχ, τι ωραία που ήταν τότε με τον Καραμανλή και τον Τοκβίλ. Δεν χρειαζόταν να ξέρεις σε τι χρησιμεύει η δημοκρατία. Σου έφτανε να ξέρεις σε τι χρησίμευε ο Καραμανλής και τα υπόλοιπα έρχονταν από μόνα τους. Μέσος όρος βαθμολόγησης άσ’ τα να πάνε, αλλά τι να κάνουμε.

Στα γραπτά του μικρού κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επειδή χρειάζονται ειδική επεξεργασία, θα αναφερθούμε σε επόμενη συνεδρίαση. Βαθμολόγηση άσε καλύτερα, τα λέμε μια άλλη φορά. Περνάμε απευθείας στο ΠΑΣΟΚ, στο κόμμα που κάποτε ήξερε να βγάζει δημοκρατικά διαμάντια, ακόμη και μέσα από τις στάχτες του Καντάφι ή του Σαντάμ. Τι ωραία που θα ήταν να ξυπνούσαμε μια μέρα και το «κάποτε» να ήταν «τώρα», να ξέραμε και πάλι πως δημοκρατία σημαίνει ο λαός στην εξουσία, δημοκρατία σημαίνει ο τρίτος δρόμος προς τον σοσιαλισμό, δημοκρατία σημαίνει πράσινη ανάπτυξη. Αντε όμως τώρα να τα πεις όλ’ αυτά και να μην έχεις πού να κρυφτείς. Οχι, κύριε Βενιζέλε, το ξέρω πως είστε ο παράγων σταθερότητας, ο κατ’ εξοχήν, το ξέρουμε όλοι πως χάρη σε εσάς υπάρχει η κυβέρνηση, όμως δεν μπορείτε να γράψετε πενήντα σελίδες, σας παρακαλώ. Μέσος όρος βαθμολόγησης άσ’ τα να πάνε.

Κύριε Κουβέλη, τι θα πει τι εννοώ «σε τι χρησιμεύει;». Θέλετε να το διευκρινίσω, διότι συμφωνείτε ενώ διαφωνείτε με τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα; Ή, μάλλον, διαφωνείτε εκ των υστέρων, αφού συμφωνήσατε κατ’ αρχάς. Να λοιπόν σε τι χρησιμεύει η δημοκρατία. Είναι το πολίτευμα που σου δίνει το δικαίωμα να συμφωνήσεις διαφωνώντας και να διαφωνήσεις συμφωνώντας.

«Η δημοκρατία δεν χρησιμεύει μόνον στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία χρησιμεύει στους δρόμους και στις πλατείες, στις εθνικές οδούς και στα λιμάνια. Οπου κοινωνικός αγώνας και κρίση της δημοκρατίας». Οπως θα αντελήφθητε, αγαπητοί, περάσαμε ήδη στην περιοχή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπου καλόν θα ήτο να μην εκφέρομεν βιαστική κρίση ως προς τις απόψεις τους, διότι αυτοί, ως γνωστόν, δεν αστειεύονται. Ετσι και σε πιάσουν να διαφωνείς, αμέσως σε κολλάνε στον τοίχο για φασίστα και άντε μετά να ξεμπλέξεις με το ιδεολογικό ΣΔΟΕ του Μηλιού και των νοσταλγών του Μάο. Μέσος όρος βαθμολόγησης, δεν έχει σημασία.

Και τώρα το ιστορικό, το τιμημένο, το ηρωικό, το ΚΚΕ. «Η δημοκρατία χρησιμεύει γιατί σου δίνει τα μέσα για να το ανατρέψεις». Βαθμός εξαιρετικός. Καλώς ή κακώς, αυτοί είναι οι μόνοι που ξέρουν με σαφήνεια σε τι χρησιμεύει η δημοκρατία. Συνεπείς στις αρχές τους, με σταθερό προσανατολισμό και πίστη, προπαντός πίστη.

Συμπέρασμα θλιβερόν: αν δεν ξέρεις σε τι χρησιμεύει η δημοκρατία, σημαίνει ότι δεν ξέρεις ποια είναι η σημασία της λέξης δημοκρατία. Και όπως έλεγε ο Γκέμπελς, «όταν οι λέξεις χάσουν τη σημασία τους, θα έχει έρθει η δική μας ώρα».

[email protected]