ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ύστατος εκβιασμός

Αν χαρακτηρίζει κάτι τη σοβαρή ηγεσία είναι η υπευθυνότητα. Οι μεγάλοι ηγέτες δεν φοβήθηκαν ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στους μικρότερους φταίνε πάντα οι συνεργάτες τους· στους ελάχιστους φταίνε οι συνθήκες, ο καιρός, το γήπεδο. Υπό την έννοια αυτή είναι αποκαλυπτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η δήλωση που έκανε το πρωτοπαλίκαρο του κ. Βενιζέλου κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ότι στις εκλογές της 25ης Μαΐου «δεν κρίνεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται η σταθερότητα της χώρας». Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ απέκτησε τον ανεύθυνο άρχοντά του. Αν κερδίσει η «Ελιά» κερδίζει ο ίδιος. Αν συντριβεί, χάνει η Ελλάδα. Ξέραμε ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, αλλά το να ταυτίζει την τύχη του με τη χώρα ξεπερνά και το «L’État, c’est moi» του 14ου Λουδοβίκου.

Θα συμφωνήσουμε ότι ο εκβιασμός είναι μέρος του πολιτικού παιγνίου. Τον έχουν ασκήσει σοβαρότερες ηγεσίες από αυτή που έχει σήμερα το συγκυβερνών κόμμα της χώρας. Μόνο που ο καλός εκβιασμός χρειάζεται επιδέξιους χειρισμούς. Κατ’ αρχάς αυτός που τον ασκεί δεν πρέπει να μοιάζει με τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Οι ύστατοι εκβιασμοί είναι σημάδι απελπισίας. Και το αντιλαμβάνονται όλοι, μέχρι το τελευταίο χωριό της επικράτειας, εκεί όπου -παρεμπιπτόντως- διάφοροι έψεγαν τον κ. Φώτη Κουβέλη για «την ανεύθυνη στάση του».

Οι εκβιασμοί που πιάνουν γίνονται μόνο στις ταινίες και εντός του πολιτικού συστήματος. Αντιθέτως οι εκβιασμοί του εκλογικού σώματος εξοργίζουν τους πολίτες και γι’ αυτό γίνονται πάντα μπούμερανγκ. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να τελειώσει την πολιτική του καριέρα, όπως ξεκίνησε, δηλαδή το ΚΟΔΗΣΟ. Διότι σε κάτι τέτοιο μεταμορφώνεται σιγά-σιγά το ΠΑΣΟΚ με τους περίτεχνους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου. Ας σκεφθούμε ένα σενάριο: το ΠΑΣΟΚ οδηγεί τη χώρα σε εθνικές εκλογές επειδή απέτυχε ο αρχηγός του. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος; Οι εθνικές κάλπες δεν θα πιστοποιήσουν απλώς τη συντριβή του, αλλά το ΠΑΣΟΚ θα πάει χειρότερα και από τις ευρωεκλογές. Τι θα πει ο κ. Βενιζέλος στο εκλογικό σώμα; Ψηφίστε μας ως υπεύθυνη δύναμη για να στηρίξουμε μια… κυβέρνηση εθνικής ευθύνης; Υπάρχει κανένα διακύβευμα το οποίο θα πείσει τους ψηφοφόρους για να αυξήσει τα ποσοστά του; Ή το ΠΑΣΟΚ θα σβήσει όπως το ΚΟΔΗΣΟ της νιότης του αρχηγού του;

Ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε στους (λίγους) οπαδούς του ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνει όσο ανακάμπτει η χώρα. Η τελευταία, κουτσά-στραβά, κάτι κάνει. Το Κίνημα όμως υπό τον κ. Βενιζέλο όχι μόνο δεν ανακάμπτει, αλλά όσο περνά ο καιρός κατακρημνίζεται. Δεν ξέρουμε αν αυτό λέει κάτι στον κ. Κουκουλόπουλο και τα άλλα πρωτοπαλίκαρα του θνήσκοντος νεοβενιζελισμού, αλλά καλόν είναι να τα ψάξουν λίγο. Μπορεί να μην είναι στραβός ο γιαλός, όπως ισχυρίζονται, αλλά να αρμενίζουν στραβά οι ίδιοι.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ευθαρσώς ότι αν οι επιδόσεις του εγχειρήματός του κυμανθούν σε ποσοστά που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Ελιά, θα πάει σπίτι του ώστε να μπορέσουν άλλοι να επιχειρήσουν την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Αυτός είναι ο δρόμος της ευθύνης για τους μη πολιτικούς. Οι παλαιοί πολιτικοί δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Χωρίς αυτούς «εχάθη η πατρίς»…