ΑΠΟΨΕΙΣ

Και η Ευρώπη… παρακολουθεί

​Τραγωδία στο Αιγαίο», «Ταξίδι στον θάνατο», «Υγρός τάφος για 22 μετανάστες»: η επανάληψη κάνει τις λέξεις να χάνουν τη βαρύτητά τους. Η περιπλάνηση χιλιάδων ανθρώπων προς αναζήτηση μιας απροσδιόριστης προοπτικής για καλύτερη ζωή, που καθημερινά χτυπά την πόρτα μας, υπερσκελίζεται από τα δύσκολα και άμεσης προτεραιότητας της καθημερινότητας, μέχρι που έρχονται κάτι τέτοιοι τίτλοι να μας τη θυμίσουν με τρόπο τραγικό. Και αφού ομονοήσουμε ότι «κάτι πρέπει να γίνει, επιτέλους», το ξεχνάμε μέχρι την επόμενη «τραγωδία».

Οι χιλιάδες ζωές που έχουν μέχρι σήμερα χαθεί στα νερά της Μεσογείου αποτυπώνουν την πλήρη αποτυχία της Ευρώπης να διαχειρισθεί με τρόπο αποτελεσματικό το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η κεντρική πολιτική επιλογή να αποκεντρωθεί το πρόβλημα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, στις χώρες – πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών, και η βούληση, με την υιοθέτηση του Δουβλίνου ΙΙ, να χτιστούν τείχη μέσα στα ευρωπαϊκά τείχη, που εγκλωβίζουν όσους καταφέρνουν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα στις χώρες πρώτης εισόδου, δείχνει ότι η Ευρώπη επιλέγει να κλείσει τα μάτια, θεωρώντας ότι το πρόβλημα απλά θα εξαφανισθεί.

Η προχθεσινή τραγωδία στη Σάμο εμπεριέχει μία παράμετρο που καταδεικνύει την απόλυτη αποτυχία των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης: οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για το σκάφος που είχε ανατραπεί από φινλανδική περίπολο της FRONTEX, της ευρωπαϊκής δύναμης για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, η παρουσία της οποίας δεν απέτρεψε ούτε το συγκεκριμένο ούτε δεκάδες άλλα σκάφη που αποπλέουν από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τις ελληνικές ακτές.

Η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής έναντι της παράνομης μετανάστευσης αποτυπώνεται καθημερινά σε όλο το εύρος των θαλασσίων συνόρων της Μεσογείου. Η αποτυχία της Ευρώπης, όμως, δεν αφορά μόνο τη διάσταση των πολιτικών καταστολής, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση τη βούληση και τη δυνατότητα πρόληψης – αποτροπής της διαμόρφωσης νέων μεταναστευτικών ροών. Περισσότερο από ένα χρόνο πριν, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές διατύπωναν την ανησυχία τους για την προοπτική σχηματισμού ενός νέου κύματος παράνομων μεταναστών από τη Συρία και έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα που θα απέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη. Τι απέγινε με αυτήν την ανησυχία; Το πρώτο τρίμηνο του 2014 σχεδόν το 1/3 των μεταναστών που συνελήφθησαν στην Ελλάδα (2.886 σε σύνολο 9.492) κατάγονται από τη Συρία και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο αριθμός των Σύρων που θα επιχειρήσουν να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξηθεί κατακόρυφα. Συνεχίζοντας την παράδοση που έχει διαμορφώσει στον χειρισμό του θέματος, η Ευρώπη παρακολουθεί και εκφράζει ανησυχία…