ΑΠΟΨΕΙΣ

Tελεία και παύλα στην αβεβαιότητα

Ο διάλογος για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να εξαντλείται σε θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η δημοσιονομική της ισορροπία, η τραπεζική ένωση είναι μείζονα θέματα στα οποία οι εκπρόσωποι των 27 κρατών – μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα κληθούν μετά τις 25 Μαΐου να αντιμετωπίσουν, να συζητήσουν και να δρομολογήσουν.

Ωστόσο, η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ρεαλιστικό διάλογο, με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Πολλώ δε μάλλον στη χώρα μας, όπου τα χρόνια της κρίσης έχουν διαμορφώσει συνθήκες ενδυνάμωσης του λαϊκισμού, ανοίγοντας πολιτικούς δρόμους σε κομματικά εγχειρήματα που, το μόνο που κάνουν είναι να μιλούν την πεζοδρομιακή γλώσσα, υποσχόμενα, εύκολα και ανέξοδα, αντιπαράθεση «μέχρι τελικής πτώσεως με τα ευρωπαϊκά δαιμόνια». Πολιτικό μάρκετινγκ εγχώριας κατανάλωσης ασφαλώς…

Ως εκ τούτου, παρότι οι ευρωεκλογές δεν αναδεικνύουν εθνικές κυβερνήσεις, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ή να παρακάμψει το υπαρκτό πολιτικό μήνυμα που θα προκύψει από την κάλπη της 25ης Μαΐου. Ενα μήνυμα που, με σαφήνεια, χωρίς περιστροφές, διασταλτικές ερμηνείες και αστερίσκους θα πρέπει να εκφράζει την επιθυμία του ελληνικού λαού για πολιτική σταθερότητα βάζοντας τελεία και παύλα στην αβεβαιότητα που ευαγγελίζονται κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και οι λοιπές δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

Τελικά, αυτό είναι και το πραγματικό διακύβευμα της επικείμενης ευρωκάλπης. Η επιβεβαίωση από την κοινωνία, της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα. Το καθαρό μήνυμα που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κυβερνητικών κλυδωνισμών και θα ανοίξει τον δρόμο για να περάσουμε στην τελική φάση, αυτή της ανάπτυξης, που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα ανασυντάξει τις κοινωνικές δομές θα επανατοποθετήσει τη χώρα μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη. Δικαιώνοντας έτσι, τις αιματηρές προσπάθειες όλων των Ελλήνων πολιτών.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Η σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που αποτυπώνει την εικόνα των δύο τελευταίων ετών. Οταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, από αποσυνάγωγος της Ευρώπης μετατράπηκε σε παράδειγμα προς μίμηση επιτυγχάνοντας μέσα σε δύο χρόνια μεταρρυθμίσεις για τις οποίες σε άλλες χώρες απαιτήθηκαν δεκαετίες. Και όταν, από το Grexit και τα ομόλογα – σκουπίδια, περάσαμε στο Greekovery και την πρωτοφανώς επιτυχημένη έξοδό μας στις αγορές.

Απομένει πλέον για την Ελλάδα να εμπνεύσει τη βεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ότι μπορεί να διασφαλίσει ένα σίγουρο επενδυτικό περιβάλλον, χωρίς την απειλή της πολιτικής –και κατ’ επέκταση της κοινωνικής– αποσταθεροποίησης, με τελική επιδίωξη τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινωνικής, εργασιακής και οικονομικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει και στην οριστική έξοδο από το Μνημόνιο.

Η ωριμότητα στην ψήφο, όλων και του καθενός ξεχωριστά, στις επερχόμενες ευρωεκλογές, συνιστά το δίχως άλλο επιλογή προόδου και όχι οπισθοδρόμησης. Επιλογή για τη συνδιαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος και όχι επιστροφή στο χρεοκοπημένο χθες. Η μοναδική εγγύηση για την επιλογή αυτή, είναι η Νέα Δημοκρατία.

* Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Υγείας.