ΑΠΟΨΕΙΣ

Και οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν χάρη…

Πολλοί και πολλά μηνύματα, κυρίως από την περιφέρεια, υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται στις αυριανές αυτοδιοικητικές εκλογές και λιγότερο στις ευρωεκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής. Ακούγεται λογικό, κρίνοντας από την ιδιαίτερα περιορισμένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και επειδή οι ετεροδημότες που θα πάνε να ψηφίσουν αύριο, δύσκολα θα το επαναλάβουν την επόμενη Κυριακή. Τα δύο κίνητρα που θα λειτουργήσουν υπέρ της συμμετοχής τους στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η ενίσχυση φίλων και συγγενών που έχουν βάλει υποψηφιότητα σε διάφορους δημοτικούς ή περιφερειακούς συνδυασμούς, και το ενδιαφέρον για την ανάδειξη δημάρχου στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Αντικειμενικά, αυτά εξασθενούν στον δεύτερο γύρο.

Το ενδιαφέρον πάντως για την ανάδειξη περιφερειαρχών είναι πιο περιορισμένο. Ο θεσμός είναι σχετικά νέος και οι εκλογείς δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη σημασία του. Δεν είναι αντιληπτό ότι οι περιφερειάρχες είναι «μικροί πρωθυπουργοί» ή, έστω, «κυβερνήτες» των περιφερειών τους, με απευθείας πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια και τα προγράμματα. Οι Βρυξέλλες πλέον ευνοούν την αποκέντρωση σε όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φροντίζουν να ενισχύουν με διάφορους τρόπους τις περιφέρειες. Με αυτά υπ’ όψιν, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει όλο του το βάρος, οικονομικό, επικοινωνιακό και πολιτικό, στην Περιφέρεια Αττικής και στη Ρένα Δούρου που τον εκπροσωπεί.

Οπως έχουν τα πράγματα, είναι σωστή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση αυτή. Οι υποψήφιοί του σε όλες τις άλλες περιφέρειες δεν προβλέπεται να διακριθούν (με εξαίρεση ίσως την Κρήτη) και η εκλογή της Ρ. Δούρου θα μπορούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκριτικά τεράστιο πληθυσμό, χτυπήθηκε αναλογικά από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα και μία επιτυχία εκεί θα είναι εκμεταλλεύσιμη πολιτικά και επικοινωνιακά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές και μετά.

Η Ρ. Δούρου θα περάσει στον δεύτερο γύρο, μάλλον πίσω από τον Γ. Σγουρό, καθώς ο Γ. Κουμουτσάκος που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε αργά στην περιφερειακή «πιάτσα» και υστερεί σε αναγνωρισιμότητα. Στη μετωπική σύγκρουση του δεύτερου γύρου τα πάντα θα κριθούν από την αποχή και τις επιλογές των ψηφοφόρων των άλλων υποψηφίων και κάτι ανάλογο θα συμβεί στη δεύτερη μεγάλη περιφέρεια, της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναμένεται να αναμετρηθούν στις 25 του μήνα οι Απ. Τζιτζικώστας και Γ. Ιωαννίδης· απερχόμενος περιφερειάρχης και προερχόμενος από τη Ν.Δ. ο πρώτος, με τη στήριξη της Ν.Δ., ο δεύτερος.

Μεγάλης σημασίας είναι και η μάχη στους τρεις μεγάλους δήμους, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Στην Αθήνα θα περάσει σίγουρα στον δεύτερο γύρο ο Γ. Καμίνης και γίνεται μάχη μεταξύ Αρ. Σπηλιωτόπουλου της Ν.Δ., Γ. Σακελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη ο Ηλ. Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής. Τις περισσότερες πιθανότητες τις έχει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έχει φροντίσει να αυξήσει την απήχησή του στους ακροδεξιούς και θρησκευτικούς κύκλους με την ιστορία για το τζαμί. Θα είναι και ο σοβαρότερος αντίπαλος του Γ. Καμίνη αν τα καταφέρει, καθώς ο σημερινός δήμαρχος έχει κάνει μεν πολύ σοβαρή και ουσιαστική δουλειά, δίχως όμως φανφάρες, αλλά έχει και ένα πρόβλημα επικοινωνίας.

Αν πάλι υπερτερήσει ο Γ. Σακελλαρίδης, θα είναι επιτυχία για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανάδειξη του Ηλ. Κασιδιάρη θα είναι δυσάρεστη για τον δήμο, τους δημότες, με επιπτώσεις στις ευρωεκλογές, έστω και αν θα είναι ο ευκολότερος αντίπαλος για τον Γ. Καμίνη στον δεύτερο γύρο. Στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Μπουτάρης, που έφερε άλλο αέρα στην πόλη, δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα απέναντι στον Στ. Καλαφάτη της Ν.Δ., είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο. Στο Πειραιά, στον δεύτερο γύρο θα περάσουν, όπως φαίνεται, οι Β. Μιχαλολιάκος, υποστηριζόμενος επίσημα από τη Ν.Δ., και ο Γ. Μόραλης, υποστηριζόμενος από τον Ολυμπιακό, τη Φ. Γεννηματά, τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και άλλες δυνάμεις… Τη μάχη, ωστόσο, θα κρίνουν οι οπαδοί του Θ. Δρίτσα, του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, με σοβαρές πιθανότητες διεκδικεί τον Δήμο Βόλου ο φοβερός Αχ. Μπέος, και η ενδεχόμενη εκλογή του κάτι θα σημαίνει για την ελληνική κοινωνία…