ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πρώτη μάχη των εκλογών

Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως είχαν πάντα πολιτικό περιεχόμενο, παρά τα προβαλλόμενα κατά καιρούς περί του αντιθέτου. Σαφή πολιτική διάσταση, ωστόσο, προσέλαβαν από το 1986, όταν ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κων/νος Μητσοτάκης όρισε τρία επιφανή στελέχη του κόμματός του ως υποψήφιους στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.

Η απόφασή του εστέφθη με απόλυτη επιτυχία. Ο Μιλτιάδης Εβερτ εξελέγη στον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Σωτήρης Κούβελας στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος στον Πειραιά. Πολιτικό επίτευγμα των τριών δημάρχων ήταν ότι έσπασαν το μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας – ο κ. Κούβελας μάλιστα προχώρησε στην ίδρυση και Δημοτικής Τηλεοράσεως. Το σκηνικό της ενημερώσεως άλλαξε τότε με τρόπο ριζοσπαστικό.

Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Στον Δήμο Αθηναίων, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο κ. Γιώργος Καμίνης, που είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ και υποστηρίζεται από τις «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις – του ΠΑΣΟΚ και κάποιους υψηλόφρονες της Κεντροδεξιάς. Το ποσοστό των υποστηρικτών του δεν εμφανίζει τάση αυξητική.

Η μόνη ελπίδα του κ. Καμίνη να επιτύχει την επανεκλογή του είναι στην περίπτωση που ο πρώτος γύρος αναδείξει δεύτερο τον κ. Ηλία Κασιδιάρη, οπότε όλοι θα συσπειρωθούν για να αποτρέψουν κατάκτηση του δήμου από τη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, που έπεται στις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ καλύτερος τακτικιστής – συνεργούντων και άλλων παραγόντων φυσικά.

Στον Δήμο της Θεσσαλονίκης προηγείται ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, που επροτάθη από τη ΔΗΜΑΡ, συσπείρωσε κάποια από τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για έναν sui generis πολιτικό. Εχει την υποστήριξη της Δεξιάς της «Τσιμισκή και της παραλίας». Διάφορες τοποθετήσεις του θίγουν ευθέως τις αντιλήψεις και τις αρχές των συντηρητικών, αλλά αντιμετωπίζεται από ένα τμήμα της Κεντροδεξιάς ως αβλαβής εκκεντρικός, πλην όμως αποτελεσματικός.

Σε αντίθεση με τον κ. Καμίνη, που ως δήμαρχος είχε τόσο «διακριτική» παρουσία ώστε να καθίσταται αφανής, η παρουσία του κ. Μπουτάρη ήταν έντονη σε όλη τη διάρκεια της δημαρχίας του και η αλλαγή του κλίματος στο κέντρο της πόλεως αισθητή. Θα αποτελούσε έκπληξη εάν ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, ευπρεπής νέος πολιτικός -χρισθείς ως υποψήφιος από τη Ν.Δ.- μπορέσει να ανατρέψει τη διαμορφωθείσα τάση στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ο υποψήφιος που εκφράζει με τρόπο αυθεντικότερο την Κεντροδεξιά σε αυτή την περιοχή. Είναι αδύνατο να αντιληφθεί κανείς τι ώθησε τον κ. Αντώνη Σαμαρά να χρίσει υποψήφιο τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη και να διχάσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία.

Τέλος, στην Περιφέρεια Αττικής η κ. Ρένα Δούρου είναι η μόνη υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει πιθανότητες να προηγηθεί στον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής. Ο πολιτικός της λόγος είναι παρωχημένος, της Αριστεράς, αλλά η έκφραση ευέλικτη. Η αοιδός και όχι το άσμα θα καθορίσει τις επιδώσεις της κ. Δούρου σε αυτή την περιφέρεια.

Παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις ασφαλώς, αλλά το σκηνικό έχει αλλάξει από την εποχή που επί δεκαετίες η Κεντροδεξιά κυριαρχούσε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.