ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας μην γκρεμίσουμε ό,τι πετύχαμε

Υποτίθεται πως η κρίση μάς έχει ωριμάσει ως κοινωνία και ως υπεύθυνους πολίτες. Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Συνειδητοποιήσαμε πως αναθέσαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι αποδείχθηκαν ανίκανοι ή διεφθαρμένοι – ή και τα δύο. Αυτή την Κυριακή, όπως και την επόμενη, θα έχουμε την ευκαιρία να καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και να επιλέξουμε πρόσωπα για θέσεις ευθύνης.

Οι σειρήνες του λαϊκισμού έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στην τεράστια οργή που νιώθει ο ελληνικός λαός και τον ωθούν στην άρνηση και τη δήθεν αντισυστημικότητα. Εκπρόσωποι του πιο παλαιού και διεφθαρμένου κατεστημένου φορούν τον «αντισυστημικό» μανδύα και ζητούν την ψήφο μας. Δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι που επιμένουν ότι δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι αυτός που θα ψηφίσουν ή τι πρεσβεύει, αρκεί να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όποιον είχε ή έχει ευθύνη για την πορεία της χώρας. Εχουν ασφαλώς δίκιο σε ένα βαθμό, γιατί το αστικό πολιτικό σύστημα αργεί πάρα πολύ να αυτοανανεωθεί και δείχνει ενίοτε ότι τίποτα δεν αλλάζει.

Πρέπει όλοι μας να πιέσουμε στη σωστή κατεύθυνση, για τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις και για πολιτικό προσωπικό που θα μπορούσε να σταθεί και στην ελεύθερη αγορά, όχι μόνο στα κομματικά γραφεία.

Ο κίνδυνος, όμως, είναι εμφανής: ο θυμός μπορεί να μας κάνει να γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε πετύχει με κόπο και πόνο τα τελευταία χρόνια, χωρίς να υπάρχει τίποτα πραγματικά ικανό ή πραγματικά νέο  για  να διαχειρισθεί την επόμενη μέρα.