ΑΠΟΨΕΙΣ

Το διπλό διακύβευμα των ευρωεκλογών

«Μετά τις ευρωεκλογές, θα ανοίξουν στην Ευρώπη οι πύλες της κολάσεως. Η Ευρώπη δεν θέλει περισσότερη Ενωση».

Με αυτόν τον τίτλο, το περιοδικό Economist περιγράφει όσα θα συμβούν την επομένη των εκλογών. Θα ανοίξουν πράγματι οι πύλες της κολάσεως για την Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα; Η ευρωπαϊκή ιδέα θα βρεθεί στο πυρ το εξώτερον; Οι ευρωπαϊκοί λαοί θα παρασυρθούν όντως από ακραίους και ακροδεξιούς πολιτικούς σχηματισμούς; Αυτή θα είναι η απάντηση στην Ευρώπη των μνημονίων;

Χωρίς αμφιβολία, το διακύβευμα των φετινών ευρωπαϊκών εκλογών είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από κάθε άλλη φορά. Ο λόγος είναι τόσο προφανής όσο και απλός: οι λαοί της ενωμένης Ευρώπης καλούνται να ψηφίσουν μεσούσης της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών. Πρόκειται για μια κρίση, η οποία έχει αγγίξει σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, έχει αφήσει ανέργους εκατομμύρια νέους και έχει προκαλέσει ανασφάλεια και αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών.

Το χειρότερο από όσα συμβαίνουν σήμερα είναι ο πρωτοφανής διχασμός της Ευρώπης ως προς τις λύσεις που μπορούν να επιλεγούν και να εφαρμοστούν για την έξοδο από την κρίση. Αφενός, έχουμε την αγγλοσαξονική πρόταση –την οποία ασπάζονται οι ευρωσκεπτικιστές– που θέλει περισσότερη ισχύ στις εθνικές κυβερνήσεις και επιστροφή αρμοδιοτήτων από το υπερεθνικό στο εθνικό επίπεδο. Κοντολογίς, πρόκειται για την πρόταση που θέλει λιγότερη Ευρώπη.

Η άλλη πρόταση, η δική μας, υποστηρίζει με απλά λόγια ότι αν στην πρώτη μεγάλη κρίση αμφισβητήσουμε όλα όσα με κόπο χτίσαμε εδώ και 50 χρόνια, θα οδηγηθούμε στην ουσιαστική διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αρα, χρειαζόμαστε περισσότερη, αποτελεσματικότερη, διαφανέστερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη.

Αυτή ακριβώς πρέπει να είναι η απάντησή μας. Εχουμε ανάγκη από μια ενωμένη Ευρώπη περισσότερο λειτουργική και περισσότερο ευαίσθητη, για να καταλάβει ότι πολλές από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν το τελευταίο διάστημα, έχουν δημιουργήσει ένα νέο τείχος ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Ας μην επιτρέψουμε να υπάρξει αυτός ο νέος διχασμός. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλες διαχωριστικές γραμμές. Οποτε ανέχθηκε την ύπαρξή τους, στο τέλος κατέβαλε μεγάλο τίμημα για να απαλλαγεί από αυτές.

Το μέλλον της Ενωσης δεν μπορεί να είναι διακυβερνητικό. Χρειάζεται να ενισχυθεί πολιτικά η ομοσπονδιακή προοπτική της. Το κέντρο βάρους των αποφάσεων πρέπει να μεταφερθεί μέσα στα θεσμικά όργανα και κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Ειδικά για εμάς, τους Ελληνες, το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι διπλό:

Από τη μία, είναι διακύβευμα ευρωπαϊκό, όπως προανέφερα. Οφείλουμε να στείλουμε στο αναβαθμισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους κατάλληλους εκπροσώπους μας. Εκείνους που έχουν τις πολιτικές προϋποθέσεις και τις επαφές για να διαμορφώσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις πολιτικές συμμαχίες για μια καλύτερη Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, όμως, το διακύβευμα είναι και εσωτερικό. Οι Ελληνες ψηφοφόροι πρέπει ευθέως να αναρωτηθούμε αν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να διακινδυνεύσουμε τις θυσίες και τις σκληρές προσπάθειες τόσων χρόνων. Η στιγμή είναι τόσο κρίσιμη, που καθιστά την απόφασή μας καθοριστική. Στις ευρωπαϊκές εκλογές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Ελληνες δεν πρέπει να υποκύψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, τώρα που φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Η επιλογή μας στις ευρωεκλογές πρέπει να γίνει με γνώμονα τη σταθερότητα της χώρας και την παραμονή της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία, μετά τις εκλογές του 2012, επέτυχε να συγκροτήσει μια ευρεία συμμαχία των ευρωπαϊκών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και στηριζόμενη στις θυσίες των Ελλήνων, έκανε όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, για να μην ακυρωθούν οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις των Ελλήνων. Για να παραμείνει η χώρα ενεργός παράγοντας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Για να έχει ρόλο και λόγο για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί εγγυήτρια αυτής της σταθερότητας. Είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να οδηγήσει τη χώρα εμπρός και να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες που προκάλεσε η κρίση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πειραματιστεί με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Το ίδιο και η ευθύνη για την Ελλάδα του αύριο.

* Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., πρώην υπουργός.