ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κατόπιν εορτής «λαϊκή ευθύνη»…

Η κρισιμότητα του δημοψηφίσματος, την οποία προσέδωσε ο κ. Τσίπρας στις ευρωεκλογές, επιλύει, όπως προφανώς πιστεύει ο ίδιος, ένα μεγάλο, αλλά προσωπικό του, πρόβλημα. Μεταφέρει προς επίλυση στον ελληνικό λαό τη διχοστασία, που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ευρωπαϊκή υπόσταση της χώρας. Αν η πλειοψηφία αποφανθεί φιλοευρωπαϊκά, ο ίδιος θα έχει καθυποτάξει την αριστερή του πτέρυγα, στην πολιτική που του «έχει υποδείξει ο λαός». Αν συμβεί το αντίθετο, θα εξακολουθήσει να διατηρεί την ισχύ του, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας, όμως, την αριστερά του κοίτη. Αλλωστε, τις ευθύνες για τις επιπτώσεις των τυχοδιωκτικών του σχεδιασμών, «θα τις έχει επωμισθεί, πλέον, ο ελληνικός λαός». Ας υπενθυμίσουμε πως και ο Ανδρέας Παπανδρέου, προ των εκλογών του 1981, είχε προαναγγείλει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Δεν το τόλμησε όμως, αναλογιζόμενος, ίσως, την ιστορική του ευθύνη στο ενδεχόμενο εξόδου. Στο ίδιο πισωγύρισμα υποχρεώθηκε και ο γιος του Γιώργος, προ τριετίας, όταν οι εταίροι του προσδιόρισαν το πραγματικό ερώτημα, που θα έθετε το δημοψήφισμά του. Δηλαδή μέσα ή έξω από το ευρώ.

Υπάρχει, όμως, μια ουσιώδης διαφορά, μεταξύ πατέρα (ιδρυτού) και υιού (κατεδαφιστή) του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Α. Τσίπρα. Ο Α.Π. μπορούσε να επιβάλει και το ότι «ο γάιδαρος πετάει» στο νεοπαγές κόμμα του. Επίσης ο γιος του προήδρευε ενός, σαφέστατα, πλέον, φιλοευρωπαϊκού ΠΑΣΟΚ, που είχε εντάξει τη χώρα στην ΟΝΕ. Επομένως, ουδεμία πολιτική κάλυψη είχε, για να επιμείνει στην «ιδέα» του. Οι αναστολές αυτές δεν υπάρχουν για τον κ. Τσίπρα. (Για αίσθημα ιστορικής ευθύνης, ας μη μιλήσουμε). Και κατ’ άλλα: Η πολιτική επιστήμη θεωρεί το δημοψήφισμα ως μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος. Το πρωτεύον είναι πως η ευθύνη για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης μεταφέρεται από τα κόμματα (κυβερνώντα ή αντιπολιτευόμενα) στον λαό. Εξυπακούεται, λοιπόν, πως ο λαός θα είναι πλήρως ενημερωμένος, αν το δημοψήφισμα θα ωφελήσει ή θα βλάψει τη χώρα. Οτι θα αποφασίσει χωρίς φόβο και πάθος. Με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα, που δίδει ο κ. Τσίπρας στις αυριανές ευρωεκλογές, τι ακριβώς μας λέει. Αν ψηφίσετε αντιευρωπαϊκά, εμείς θα προχωρήσουμε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων, για τη «δικαίωση» των θέσεών μας. Και ερωτάται: Αν η Ευρώπη απορρίψει τον εκβιασμό και μας πει «άντε πνιγείτε», εσείς τι θα κάνετε;

Από την απάντηση προκύπτει ότι το κίνητρο του κ. Τσίπρα για την αναζήτηση προσωπικής διεξόδου, στην εσωκομματική του διχοστασία, μεταβάλλεται, στην περίπτωση αυτή, σε δεινό αδιέξοδο για τη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά «αφελέστατα»: Αν η Ευρώπη απορρίψει τις αξιώσεις μας, τότε θα πάμε σε ουσιαστικό δημοψήφισμα. Δηλαδή, θα «αποφασίσουμε» για το μέσα ή έξω, αφού οι Ευρωπαίοι μας δείξουν επιτακτικά και οριστικά την πόρτα εξόδου… Για όλους αυτούς τους λόγους, φίλες και φίλοι, πιστεύω πως το ναι ή το όχι, στην Ευρώπη, που θα πούμε στις ευρωεκλογές, καθορίζει το μέλλον μας. Το κατόπιν εορτής δημοψήφισμα, που εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας, αν αύριο «δικαιωθεί», θα είναι απλώς διαδικαστικό, για την επιβεβαίωση «ενός προαναγγελθέντος θανάτου».