ΑΠΟΨΕΙΣ

Νίκη, όχι ανατροπή

 Αποτελέσματα με πολλές ερμηνείες είναι τα χθεσινά. Η κάθε πλευρά θα υποστηρίξει τα δικά της επιχειρήματα, αλλά  υπάρχουν και οι αριθμοί. Οι αριθμοί λένε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήλθε πρώτος στις ευρωεκλογές με διαφορά μεγαλύτερη από αυτή που θα ήθελε η κυβερνητική παράταξη, αλλά μικρότερη από εκείνη που επιθυμούσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Λένε ακόμη ότι διαφορετικά ψήφισαν τα αστικά κέντρα από την επαρχία και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι “λεπτομέρειες”, αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, που όμως δημιουργούν αρκετά νέα δεδομένα και εντυπώσεις.

Θα είναι σημαντικό αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κερδίσει την περιφέρεια της Αττικής (οριακά)  αλλά είναι επίσης σημαντικό ότι στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα επικράτησαν τελικά οι Γ. Μπουτάρης και Γ. Καμίνης, αποδεικνύοντας ότι ευτυχώς υπάρχει χώρος στα κοινά για ανθρώπους με ανεξάρτητη, ουσιαστικά προοδευτική, σκέψη και συνετή διαχείριση. Από την άλλη πλευρά, αποδείχθηκε δυστυχώς για άλλη μία φορά ότι η ναζιστική “Χρυσή Αυγή” είναι τρίτο σε δύναμη κόμμα και έχει εδραιωθεί, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνο. Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί η επίδειξη δύναμης του μουσουλμανικού κόμματος, η νίκη του …περίεργου, Θ. Καρυπίδη στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και φυσικά η επικράτηση του Γ. Μόραλη – Β. Μαρινάκη στον Πειραιά και του φοβερού Αχ. Μπέου στον Βόλο.

Στη γενική εικόνα, ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται να δικαιώνεται θέτοντας προεκλογικά το γνωστό δίλημμα, πιθανώς σε βάρος της ΔΗ.ΜΑΡ. η οποία καταποντίστηκε και ίσως και σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Το ποσοστό που πήρε είναι σαφώς μικρότερο των εθνικών εκλογών του 2012, αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς επίσης μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν και έτσι μπορεί να υποστηριχθεί ότι διέσωσε τη σταθερότητα της κυβερνητικής παράταξης, στην οποία όμως αλλάζουν πλέον οι εσωτερικές ισορροπίες, με ενδεχόμενο ανασχηματισμό. “Το Ποτάμι” έκανε μεν αισθητή την παρουσία του αλλά δεν πήρε τα ποσοστά που περίμενε. Στο χώρο της Κεντροαριστεράς αναμένονται ζυμώσεις και εξελίξεις.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση μάλλον επιβιώνει ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η εικόνα ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών είναι σύνθετη, το άθροισμα των δυνάμεων της Ελιάς και της Ν.Δ. είναι μεγαλύτερο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και χθες είχαμε ευρωεκλογές, όπου σε όλη την Ευρώπη τα κυβερνητικά κόμματα έπεσαν, χωρίς να δημιουργείται θέμα για τις κυβερνήσεις.