ΑΠΟΨΕΙΣ

Ολα του γάμου δύσκολα στην Κεντροαριστερά…

Οι ζυμώσεις και οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές ήταν μία από τις ελάχιστες ασφαλείς προβλέψεις πριν μιλήσουν οι κάλπες. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Κυριακή το βράδυ, πρώτος ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε (έχει μανία να σπεύδει αυτός ο άνθρωπος…) να αναγγείλει την οργάνωση ιδρυτικού συνεδρίου για το φθινόπωρο, ενώ τα καταστροφικά ποσοστά υποχρέωσαν συνεργάτες του Φ. Κουβέλη να μιλήσουν επίσης για συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και το επιβεβαίωσε ο ίδιος την επομένη, ενώ χθες ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος. Αν προστεθεί ότι «Το Ποτάμι» θα συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι διαδικασίες ενοποίησης στην Κεντροαριστερά έχουν ήδη αρχίσει.

Ενδεχομένως ναι, ίσως όχι. Στην Ελλάδα τα μικρομάγαζα παίζουν ρόλο στην αγορά, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική. Αρκεί, να επισημανθεί ότι στις προχθεσινές ευρωεκλογές το 17% περίπου των ψήφων μοιράστηκε σε δεκάδες κινήσεις και κομματίδια. Με την έννοια αυτή αναπτύσσονται προσωπικές πολιτικές που παίζουν ρόλο και στις εξελίξεις σε ευρύτερους χώρους. Επομένως κανείς δεν μπορεί να κάνει προγνωστικά για το πώς και πότε θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική Κεντροαριστερά, όταν μάλιστα δεν διαφαίνεται ακόμη να υπάρχει η προσωπικότητα που θα μπορούσε εύκολα να ενώσει τη συγκεκριμένη παράταξη.

Οπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η «Ελιά» – ΠΑΣΟΚ στάθηκε κάπως στα πόδια της συγκριτικά με την αίσθηση που επικρατούσε προεκλογικά, η ΔΗΜΑΡ συνετρίβη και «Το Ποτάμι» έκανε μία αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά μικρότερη από την αναμενόμενη. Ο Ευ. Βενιζέλος που ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος προτίμησε να εξαγγείλει ένα συνέδριο με προφανή στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου πόλου στην Κεντροαριστερά, πριν να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, είτε προς τη ΔΗΜΑΡ, είτε προς «Το Ποτάμι». Σα να ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι στον ίδιο ανήκει ο ηγεμονικός ρόλος και εναπόκειται στα άλλα δύο κόμματα να προσέλθουν στο «μοναστήρι» ως γονυπετείς καλόγεροι, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό αν το «ιδρυτικό συνέδριο» αφορά την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ ή την ίδρυση ενός νέου φορέα. Ο Α. Λοβέρδος πάντως θεωρεί ότι επέστρεψε στην… «Ελιά» – ΠΑΣΟΚ… που δεν αντιπροσωπεύεται στην ελληνική Βουλή και αναμένεται η ανταπόκριση από τους λεγόμενους «58» και άλλους.

Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ δημιουργώντας την αίσθηση ότι πρόκειται για ελιγμό που θα οδηγήσει στην αναβάπτισή του στην ηγεσία, με απώτερο ίσως προσωπικό στόχο να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αγνωστο αν ο ελιγμός θα επιτύχει, καθώς είναι πολλά τα εξοργισμένα στελέχη μαζί του. Αν πάντως επανεκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, θα πρόκειται ουσιαστικά για έγκριση της δεδομένης γραμμής του και δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, κάτω από την ίδια ομπρέλα.

«Το Ποτάμι» τέλος, μάλλον βλέπει διαφορετικά τον χρόνο ώς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Θα προσπαθήσει να τον χρησιμοποιήσει για να πιάσει ρίζες στον χώρο και να γίνει το ίδιο ο πόλος ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, έχοντας σαν ατού την ανυπαρξία παρελθόντος και ειδικά αμαρτωλού. Με λίγα λόγια, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η συσπείρωση της Κεντροαριστεράς με τα γνωστά υλικά.