ΑΠΟΨΕΙΣ

Κέρδισε η Θεσσαλονίκη

Το ότι θα έβγαινε και πάλι δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, το «έβλεπαν» και οι πέτρες. Η αύρα του κοσμοπολίτη και ακομπλεξάριστου αυτού τύπου αποδείχθηκε ιδιαίτερα διεισδυτική στον κόσμο της πόλης, από τους δεξιούς «μπαγιάτηδες» και τους «αριστερούς της παραλιακής», στο κέντρο, έως τους «κάγκουρες», με τα τατουάζ, το σκουλαρίκι και τις «μαλαματίνες» στην Τούμπα.

Ο κ. Μπουτάρης δεν έλυσε όλα τα καθημερινά και ενδεχομένως τα πιο δύσκολα προβλήματα της πόλης στα τριάμισι χρόνια παρουσίας του στον δήμο. Ούτε θα μπορούσε να το κάνει. Κανένας δήμαρχος δεν έχει το μαγικό ραβδί για να «χτυπήσει» μια και να λυθεί το κυκλοφοριακό ή να αναγκάσει τις κυρίες να κατεβάζουν στον κάδο τα σκουπίδια, αντί να τα πετούν από τον πέμπτο όροφο.

Εθεσε όμως τη Θεσσαλονίκη σε τροχιά εξωστρέφειας, της άνοιξε παράθυρα στον κόσμο. Ταξίδεψε στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στα Σκόπια, στη Μόσχα, στην Ευρώπη, έφερε τουρίστες, βοήθησε στο να πάρει ανάσες η ασθμαίνουσα οικονομία της πόλης.

Ομως δεν γράφεται τούτο το σημείωμα για να «υμνήσει» τον σημερινό δήμαρχο, αλλά για να επισημάνει το νέο πολιτικό ήθος που φάνηκε να γεννήθηκε μέσα από τις εκλογές σε μια πόλη που τον τόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις έδιναν τα γνωστά συντηρητικά κέντρα. Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης μπορεί να μην κέρδισε τη δημαρχία, επέδειξε όμως δείγματα υψηλού πολιτικού πολιτισμού. Απέφυγε την άσκοπη πόλωση, τις εθνικοπατριωτικές κραυγές, τα ανόητα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους και προσπάθησε να περάσει το μήνυμά του χωρίς οξύτητες και τα συνήθως βαρετά «κατηγορώ» εναντίον του αντιπάλου. Ο κ. Καλαφάτης κατέβηκε στο γήπεδο της διεκδίκησης της δημαρχίας, την ύστατη ώρα, και με αρκετά εις βάρος του γκολ από τα αποδυτήρια. Είχε απέναντί του έναν Μπουτάρη που δεν έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Η υποψηφιότητά του, σε μια περίοδο που οι κοινωνίες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα, ήταν αμιγώς κομματική επιλογή και επιβολή, μολονότι αυτό το στυλ δεν του πάει. Δεν μπήκε πάραυτα στον πειρασμό να πυροδοτήσει ένταση στην αντιπαράθεση, για να προκαλέσει συσπείρωση των μελών και οπαδών της Ν.Δ. Συνέβαλε στο να διεξαχθεί ο διάλογος σε υψηλό επίπεδο, το πάλεψε με αξιοπρέπεια. Δεν νίκησε ο κ. Καλαφάτης, αλλά ενέγραψε υποθήκες για το μέλλον.

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας που θριάμβευσε στην Περιφέρεια.

Δεν τσίμπησε σε «άγονες» και «άγαρμπες» επιθέσεις του αντιπάλου, έπαιξε «κοντρόλ μπάσκετ», απέφυγε τα «τζαρτζαρίσματα», εξέπεμψε και εκείνος μια σύγχρονη αντίληψη για το πολιτεύεσθαι.
Αλλάζει η Θεσσαλονίκη και σ’ αυτόν τον τομέα. Μια νέα γενιά πολιτικών, απαλλαγμένη από αγκυλώσεις του παρελθόντος, που την είχαν μετατρέψει σε «σκαντζόχοιρο», έρχεται στο προσκήνιο. Και ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο κέρδος από τις τελευταίες εκλογές.