ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ελπίδα μας η Μέρκελ

Κάποιοι έσπευσαν πολύ γρήγορα να γίνουν και αυτοί «μερκελιστές». Επειτα από χρόνια λαϊκίστικων αντιγερμανικών εκρήξεων, που εμπεριείχαν και απαράδεκτους συσχετισμούς της σημερινής γερμανικής ηγεσίας με τον ναζισμό, ή ακόμη και άλλους εξίσου απαράδεκτους υπαινιγμούς για την αναπηρία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τώρα όλοι καλωσορίζουν την οραματική στάση της Αγκελα Μέρκελ στο μείζον υπαρξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, και την κατανόηση που επιδεικνύει για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

«Το πρόβλημα είναι ότι έδρασαν μονομερώς και αυθαίρετα. Δεν είναι καλό, όταν δεν συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ για τον αποκλεισμό της χώρας μας από την πρόσφατη συνάντηση της Βιέννης και τις αποφάσεις των χωρών της βαλκανικής οδού. Και πρόσθεσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Τα κράτη-μέλη του ευρώ τoν τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν ώς το τέλος –και σε αυτό εμείς ήμασταν οι πιο αυστηροί– ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο και μόνο για να τη ρίξουμε στο χάος ένα χρόνο αργότερα». Η καγκελάριος θεωρεί ότι τα προβλήματα που προκύπτουν δεν πρέπει να λύνονται εις βάρος μιας χώρας-μέλους της Ενωσης, αλλά μέσα από πανευρωπαϊκούς θεσμικούς κανόνες και διακρατική συνεργασία.

Η Μέρκελ καταλαβαίνει το πρόβλημα, το βλέπει στην ευρωπαϊκή του διάσταση και αναζητεί εναγωνίως μια δίκαιη λύση, επισήμανε στον γράφοντα ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Φίλος της Ελλάδας, αλλά και στενός προσωπικός φίλος της ίδιας της Αγκελα Μέρκελ, ο βετεράνος Αυστριακός πολιτικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Αντενάουερ θα της μεταφέρει την εικόνα που αποκόμισε από την ολιγοήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Ηδη, η Γερμανίδα καγκελάριος ορθώνει έναν μετριοπαθή και υποστηρικτικό προς τη χώρα μας λόγο, ενώ δεν διστάζει να επικρίνει ακόμη και στενούς της συμμάχους. Επισημαίνει πως η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που εισρέουν στην επικράτειά της, και υπόσχεται να το πράξει. Εκφράζει ευθέως τον φόβο της για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δραματική τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα στην Ελλάδα, και αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί. Υπογραμμίζει ότι, ως ηγέτις της ισχυρότερης χώρας με τη μεγαλύτερη οικονομία, είναι αποφασισμένη να πρωτοστατήσει στη βάση όχι μονομερών ενεργειών, αλλά της συλλογικότητας, δηλώνοντας με δηκτικό τρόπο: «Οταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, δεν πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

Μπροστά στο κύμα του ευρωλαϊκισμού που διογκώνεται επικίνδυνα και απειλεί να μας παρασύρει στην άβυσσο, η «διαβολογυναίκα» που ήθελε να μας «πιει το αίμα» είναι τώρα η ελπίδα μας.