ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέρκελ, η καλή μας φίλη

Ηταν κακή ιδέα εξαρχής η σύνδεση προσφυγικής κρίσης και αξιολόγησης. Την εγκαινίασε το Βερολίνο, κλείνοντας από το περασμένο φθινόπωρο το μάτι στην Αθήνα: αν διαχειριστείτε αποτελεσματικά το μεταναστευτικό ζήτημα, θα επιδείξουμε κι εμείς λίγη επιείκεια στην εφαρμογή του προγράμματος, ήταν το μήνυμα από το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία, θεωρώντας ότι θα μπορούσε επί μακρόν να εκβιάζει την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς να έχει υπολογίσει το ενδεχόμενο μπούμερανγκ σε περίπτωση που οι γειτονικές χώρες αποφάσιζαν να κλείσουν τα σύνορα και να παγιδεύσουν εδώ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Τώρα, λοιπόν, που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση αυτή, ως εξιλαστήριο θύμα στην αποτυχία της Ε.Ε. για κοινή πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα, διαπιστώνει ότι ο φυσικός της σύμμαχος στην παρούσα φάση είναι η Γερμανία και ειδικότερα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Ο εμμονικός ανθρωπισμός της, που τόσες μονάδες τής έχει στοιχίσει στη δημοτικότητά της στο εσωτερικό της χώρας της, αλλά και ο φιλοευρωπαϊσμός της (είναι η μόνη που τονίζει με τόση έμφαση ότι η αποσύνθεση της Σένγκεν θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το ευρώ και την Ε.Ε., συνολικά) συμπίπτουν πλήρως με τις επιδιώξεις και τις αγωνίες της Αθήνας. Αίφνης η πολιτικός που τόσο λοιδορήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, αντιμετωπίζεται περίπου ως σωτήρας της χώρας μας. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε στην Ελλάδα από «ναζί» μέχρι «καροτσάκιας» όλα αυτά τα χρόνια, φέρεται να παραδέχθηκε πως «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι δύσκολη» και πως θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το ΔΝΤ όλα αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται, γιατί, σύμφωνα με την αγαπημένη φράση κλισέ, «δεν βλέπει ανθρώπους, παρά μόνον αριθμούς». Επιστρέφουμε, λοιπόν, με φόρα στην ευρωπαϊκή, και δη στην πάλαι ποτέ μισητή γερμανική αγκαλιά, για να θωρακιστούμε από γειτονικές προκλήσεις και αυστριακούς μικρομεγαλισμούς και ακροδεξιές τάσεις.

Ολα αυτά τα έχει υπ’ όψιν του ο πρωθυπουργός καθ’ οδόν προς την κρίσιμη σύνοδο την προσεχή Δευτέρα. Οι μοναχικές λύσεις σε τόσο δύσκολα προβλήματα δεν είναι οι ενδεδειγμένες σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Οι τσαμπουκάδες και τα βέτο δεν συνιστούν υπεύθυνη συμπεριφορά, όταν η Ελλάδα το μόνο που χρειάζεται είναι συμμάχους και όχι περαιτέρω απομόνωση. Αντί να απειλεί και να περιχαρακώνεται, η Αθήνα θα έπρεπε να δείχνει απλώς ευγενικά και ενημερωτικά τις εκθέσεις που κάνουν λόγο για απώλειες πολλών δισ. ευρώ σε περίπτωση παλινόρθωσης των συνόρων κατά μήκος της Ζώνης Σένγκεν. «It’s the economy, stupid», που έλεγε και κάποιος σοφότερος από τον πρωθυπουργό μας.