ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «παράλληλο» κράτος

Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι το όριο αντοχής αυτής της κυβέρνησης. Αν θα την προλάβουν, δηλαδή, οι εξελίξεις (διεθνείς ή εσωτερικές, ή ο συνδυασμός τους) και καταρρεύσει ή μετακυλίσει την εξουσία. Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία επενδύοντας σε έναν πυρήνα ψηφοφόρων που δεν δείχνει, προς το παρόν, ότι την εγκαταλείπει.

Ο καιρός περνά, η χώρα ασφυκτιά και το κομματικό κράτος απλώνεται. Πέραν από τις προσλήψεις και την εξαργύρωση παλαιών υποσχέσεων και δημιουργία νέων δεσμεύσεων, πέραν από τους ιδεολογικούς φίλους και τους δογματικούς, υπάρχει και το κοινωνικό πλαγκτόν που προσκολλάται γύρω από την εκάστοτε εξουσία. Είναι πολλοί στην κυβέρνηση και στα κομματικά επιτελεία που κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι οι «δακτύλιοι» ανοχής που νομοτελειακά αναπτύσσονται γύρω από κάθε εξουσία, έχουν χρονικό βάθος ή συναισθηματική εγγύτητα. Την επομένη της κατάρρευσης, όσοι υπηρετούν λόγω συμφέροντος, δειλίας ή πολιτικής ανοησίας τους κυβερνώντες θα διαλυθούν ευθύς αμέσως για να συγκροτηθούν εκ νέου σε άλλους σχηματισμούς, με διάφορες πυκνότητες, γύρω από τον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να μεταφέρει τη δική του νεφελώδη ιδεοληψία περί ενός παράλληλου κόσμου σε μία περισσότερο πραγματιστική και συμπαγή αποτύπωση, δηλαδή στους κρατικούς νευρώνες και τα δίκτυα της κοινωνίας. Είναι συνήθης μέθοδος, αλλά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η πρόθεση υπονομεύεται πριν καν εφαρμοστεί, καθώς απουσιάζει η βασική παράμετρος: η λαϊκή πίστη στο κράτος. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει το υπόγειο κράτος που αποκλίνει από το εθνικό κράτος. Ισχύει ώς ένα βαθμό, αλλά η αβαθής σκέψη των στελεχών του δυναμιτίζει τον στόχο της κατάληψης. Αγνοείται η παράμετρος της συγκυριακής εύνοιας, της οποίας η κυβέρνηση έχει κάνει κατάχρηση και έχει εξαντλήσει το βασικό καύσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να ακροβατεί αυτογελοιοποιούμενος, εθελοτυφλώντας μπροστά στις ταχύτατες μεταβολές που έχουν σημειωθεί διεθνώς και εσωτερικά από τον Σεπτέμβριο 2015 ώς σήμερα. Η αξιοπιστία του κράτους έχει καταρρεύσει ακόμη περισσότερο και η επιχείρηση άλωσής του θα ακολουθήσει έναν ακόμη κύκλο πριν διαβρωθεί από μέσα.