ΑΠΟΨΕΙΣ

Η περιφρόνηση των «ειδήμων»

Να ’μαστε καλά, κλείσαμε μια εβδομάδα με τον Νίκο Καρανίκα, ειδικό σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού. Λες και κάποιος στο σύμπαν μας ειρωνεύεται, αυτές τις μέρες βγήκε και η τέταρτη σεζόν του House of Cards. Τι σχέση έχει, θα αναρωτηθείτε. Δεν μπορούμε να βάλουμε το δάχτυλο σε αυτό, που θα ‘λεγαν και οι Αμερικανοί, αλλά έχει.

Μια εβδομάδα τώρα, το ακάουντ του κ. Καρανίκα στο τουίτερ παραμένει σιωπηλό μεν, ενεργό δε. Μια εβδομάδα τώρα, μπορούμε πληκτρολογώντας το όνομά του (@nikokaranikas) να διαβάσουμε στο μίνι εισαγωγικό στο πάνω μέρος της σελίδας την περίφημη πλέον προφητεία «η δημοκρατία, η διαχείριση της πολιτικής ζωής, της πόλης, του κράτους, του πλανήτη είναι υπόθεση των αντρών, των γυναικών, του τρανς και των παιδιών, όχι των ειδήμων» (sic). Παρά τον σάλο, ο κ. Καρανίκας δεν έχει μπει στον κόπο να διορθώσει το ορθογραφικό λάθος. Οχι την άποψή του, το λάθος. Ουδείς, υποψιαζόμαστε, του έχει συστήσει να το κάνει. Κρέμεται εκεί αυθάδικα, μαζί με τα μένσιον στην Ελένη Μενεγάκη, σαν ένα τεράστιο γλωσσάκι προς όλους μας. «Λυσσάξτε όσο θέλετε».

Δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός των ξένων πολιτικών σειρών για να γνωρίζεις ότι μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, και κυρίως τους πολίτες, ελέγχει αθόρυβα αλλά εξονυχιστικά το παρελθόν των υποψήφιων στελεχών της για ατοπήματα που μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια τόσο από τη δημοσιογραφική έρευνα, όσο και από οποιονδήποτε με μια μπάρα του google στη διάθεσή του (συμπτωματικά στο νέο HoC, μια παλιά φωτογραφία ανασύρθηκε για να στοιχειώσει τον πρόεδρο). Πρόκειται για το περίφημο background check. Ενα «πέρασμα» στα προφίλ τους στα social media είναι το πρώτο, στοιχειώδες, βήμα.

Εδώ ή δεν γίνεται καθόλου ή δεν απασχολεί κανέναν το τι μπορεί να αποκαλυφθεί και ποιος μπορεί να αντιδράσει. Που είναι μάλλον χειρότερο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντίστοιχος χαμός είχε γίνει με τον Δημήτρη Καμμένο, όταν ανακοινώθηκε ότι υπουργοποιείται και ήρθαν στο φως τα απίθανα που έγραφε στο τουίτερ ως «portaporta». Τότε ο πρωθυπουργός είχε την ευαισθησία να πάρει πίσω την απόφασή του. Αυτή τη φορά, όπως γράφτηκε (popaganda.gr), χωρίς να διαψευστεί, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Νίκο Καρανίκα πριν από το διορισμό του «ετοιμάσου να σε ξεσκίσουν» που μεταφράζεται «ξέρω ότι θα αντιδράσουν, αλλά μη σκας». Πράγματι, τόσες μέρες κανείς δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα για το ελλιπές βιογραφικό τού νέου ειδικού συμβούλου, εκτός από τον ίδιο που αναρωτήθηκε στο Πρώτο Θέμα «τι είναι αξιοκρατία;», ουδείς μας έχει εξηγήσει τι μπορεί να προσφέρει (γιατί ενδεχομένως να μπορεί ο άνθρωπος), ουδείς έχει καν φιλοτιμηθεί να διορθώσει ένα ορθογραφικό λάθος.
Δεν είναι παράλειψη, είναι περιφρόνηση. Κάτι αρκετά οικείο στους φαν του Φρανκ Αντεργουντ.