ΑΠΟΨΕΙΣ

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 15.ΙII.1967

49 χρόνια πρίν στην «Κ»  15.ΙII.1967

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Παρίσιοι, 14. – Την Κυριακήν [12 Μαρτίου 1967], με τον δεύτερον γύρον των γαλλικών εκλογών οι ντεγκωλλικοί [Ζωρζ Πομπιντού] εκράτησαν την πλειοψηφίαν της Εθνοσυνελεύσεως, έστω και ασθενεστάτην, εξασφαλίσαντες 244 έδρας επί συνόλου 486. Ο συνασπισμός των κομμουνιστών με τα αριστερά κόμματα [Φρανσουά Μιττερράν], απέδωσε περισσότερα των όσων ανέμενον οι αντίπαλοι του στρατηγού Ντε Γκωλλ και τώρα τίθεται καθαρά το θέμα της εις προσεχές μέλλον επανόδου της αντιπολιτεύσεως εις την εξουσίαν, ασχέτως της παρουσίας του Ντε Γκωλλ εις την προεδρίαν. […] Ο ανταποκριτής των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κ. Χένρυ Τάννερ, σχολιάζων το αποτέλεσμα των εκλογών γράφει ότι […] διά πρώτην φοράν από του 1958 όταν ο Ντε Γκωλλ ανήλθεν εις την αρχήν, οι ντεγκωλλικοί έφθασαν εις το χείλος της ήττης. [Σημ. «Φ»: Εντούτοις, και χωρίς τον ντε Γκωλλ, και παρά τον Μάη του ’68 (ή μήπως χάρις και σ’ αυτόν;) η Δεξιά συνέχισε να βρίσκεται στην εξουσία μέχρι τον Μάιο του 1981. Στη φωτογραφία, μία εύγλωττη λήψη ενός αντιπολιτευόμενου φωτογράφου με το σύνθημα των γκωλικών: «Η πλειοψηφία είστε εσείς»].

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ:  (Ρεκλάμα.) Θέατρον Κοτοπούλη – Rex. Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου. Πέμπτη 16 Μαρτίου, ώρα 10.15 μ.μ. Συμμετέχουν Βίκυ Μοσχολιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκκοτας.

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:  (Ρεκλάμα.) Επί τέλους, την Δευτέραν [20 Μαρτίου 1967] η μόνη ελληνική ταινία που ανεγνωρίσθη από όλους ως αληθινό αριστούργημα: «Εκδρομή». Μια ταινία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ! [Σημ. «Φ»: Σεναριογράφος των ταινιών του Κανελλόπουλου ήταν ο Γιώργος Κιτσόπουλος, εκδότης του, πρωτοπόρου στην εποχή του, περιοδικού «Κοχλίας» της Θεσσαλονίκης, λογοτέχνης και κριτικός που διηύθυνε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας το ΚΘΒΕ].

ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ «ΧΙΛΤΟΝ»: Επί τέλους, ο αριστερά της εισόδου του κτιρίου του «Χίλτον» χωματόδρομος προετοιμάζεται δι’ ασφαλτόστρωσιν.